search
ΣΑΒΒΑΤΟ 27.04.2024 07:21
MENU CLOSE

Η κοινωνική δυσαρέσκεια φουντώνει, ο ΣΥΡΙΖΑ αντεπιτίθεται

Δημοσιεύτηκε στο ΠΟΝΤΙΚΙ

τεύχος 2154
3-2-2020
04.12.2020 04:00
syriza_0.jpg

 

«Τέλος ανοχής» στην κυβέρνηση βλέπει στις δημοσκοπήσεις ο ΣΥΡΙΖΑ κι ανεβάζει στροφές στην πολιτική πίεση προς την κυβέρνηση για την υγειονομική και οικονομική διαχείριση της πανδημίας της Covid-19.
Μπορεί τα δημοσκοπικά ευρήματα του τελευταίου κύκλου δημοσκοπήσεων από την έναρξη του δεύτερου lockdown να μη δείχνουν κάποια τεράστια μείωση της ψαλίδας και σημαντική άνοδο του ΣΥΡΙΖΑ, ωστόσο στην Κουμουνδούρου θεωρούν σημαντικό ότι ύστερα από τόσο καιρό σπάει η «παντοδυναμία» Μητσοτάκη και αρχίζουν να καταγράφονται σημάδια κυβερνητικής φθοράς. Αυτά τα τελευταία είναι σαφώς πιο έντονα και πιο φανερά στα ποιοτικά δεδομένα και όχι τόσο στην πρόθεση ψήφου, όπου η Ν.Δ. κινείται κοντά ή λίγο κάτω από το εκλογικό της ποσοστό ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ βρίσκεται 10 μονάδες πίσω από το ποσοστό των εκλογών του Ιουλίου του 2019.

Από την Κουμουνδούρου κωδικοποιούν κάποια βασικά συμπεράσματα ως εξής:
1. Θεωρούν ότι στα ποιοτικά στοιχεία καταγράφεται μια αντιστροφή στην τάση της κοινής γνώμης σε σχέση με την πρώτη φάση της πανδημίας, καθώς πλέον εκδηλώνεται δυσαρέσκεια για τους χειρισμούς της κυβέρνησης.
2. Σε ό,τι αφορά περαιτέρω αυτά τα ποιοτικά στοιχεία προκύπτει ότι οι πολίτες θεωρούν ως αιτίες διάδοσης του ιού τις αιτίες εκείνες που έχουν αναδείξει η αντιπολίτευση αλλά και οι επιστήμονες και είναι προφανώς κομμάτι και της δικής τους εμπειρίας. Κοινώς, σύμφωνα με τα όσα επισημαίνουν από την Κουμουνδούρου, οι πολίτες θεωρούν ότι βασικές αιτίες για τη διάδοση του ιού και το φούντωμα του δεύτερου κύματος αποτελούν η κατάσταση στα μέσα μαζικής μεταφοράς, το άνοιγμα του τουρισμού, η μη ενίσχυση του ΕΣΥ κ.λπ. Αντιθέτως – και κόντρα στο κυβερνητικό αφήγημα περί ατομικής ευθύνης – η πλημμελής τήρηση των μέτρων ατομικής προστασίας από τους πολίτες, η στάση των νέων κ.λπ. βρίσκονται σε χαμηλότερες θέσεις σε σχέση με τις κυβερνητικές ευθύνες.
3. Οι προτάσεις που καταθέτει ο ΣΥΡΙΖΑ δείχνουν να έχουν αποδοχή (π.χ. αυτό ανέδειξε η δημοσκόπηση της Palmos Analysis στην κυριακάτικη «Αυγή», όπου ενδεικτικά προκύπτει ότι το 78% των ερωτηθέντων συμφωνεί ή μάλλον συμφωνεί με τη δημοσιοποίηση των πρακτικών της επιτροπής λοιμωξιολόγων, το 96% συμφωνεί ή μάλλον συμφωνεί με τη δωρεάν συνταγογράφηση των τεστ για τον κορωνοϊό, το 72% συμφωνεί ή μάλλον συμφωνεί με το πάγωμα του πτωχευτικού νόμου κ.λπ). Με άλλα λόγια, σε αυτή τη φάση, στην Κουμουνδούρου πιστεύουν ότι έτσι όπως διαμορφώνεται το πολιτικό σκηνικό ξαναμοιράζεται η πολιτική τράπουλα και υπάρχει πεδίο ανοιχτό για πολιτική παρέμβαση και πολιτική κεφαλαιοποίηση της δυσαρέσκειας απέναντι στην κυβέρνηση.
4. Σημαντικό στοιχείο θεωρούν τέλος ότι για πρώτη φορά καταγράφεται η αντιστροφή της τάσης του εκλογικού σώματος, καθώς η Ν.Δ. εμφανίζεται να χάνει και ο ΣΥΡΙΖΑ να κερδίζει, έστω και αν μιλάμε για λίγες μονάδες.
Σε κάθε περίπτωση αναγνωρίζεται ότι η διαφορά είναι ακόμη μεγάλη καθώς και ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν κερδίζει ευθέως από τη δυσαρέσκεια απέναντι στην κυβέρνηση, δεδομένου ότι κατά κανόνα αυτή κατευθύνεται στην αδιευκρίνιστη ψήφο.
Από την άλλη θεωρούν ότι η πολιτική παρέμβαση του ΣΥΡΙΖΑ τη δεδομένη στιγμή, παρά τις δυσκολίες προβολής στα μεγάλα ΜΜΕ, πιάνει τόπο διότι είναι σε αντιστοιχία με αυτό που βιώνει η κοινωνία.

Στόχος το κέντρο
Σε ό,τι αφορά την «γκρίζα ζώνη», αυτό που επισημαίνεται στην ανάλυση των δεδομένων της δημοσκόπησης της Prorata που δημοσιεύθηκε στην «Εφημερίδα των Συντακτών» (και αυτή διαπιστώνει πως ήρθε το τέλος της περιόδου χάριτος για την κυβέρνηση) είναι ότι: «οι περισσότεροι ψηφοφόροι που αποστοιχίζονται από τη Ν.Δ. κατευθύνονται προς την αδιευκρίνιστη ψήφο, συναντώντας αρκετούς από τους ψηφοφόρους που ψήφισαν ΣΥΡΙΖΑ στις πρόσφατες εκλογές του 2019». Στην ίδια ανάλυση, ο επικεφαλής πολιτικών ερευνών της εταιρείας Άγγελος Σεριάτος σημειώνει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έχει να λύσει έναν γρίφο πιο δύσκολο από αυτόν της κυβέρνησης, καθώς η Ν.Δ. είναι καθολικά κυρίαρχη στον δεξιό και κεντροδεξιό ιδεολογικό χώρο ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ, από την άλλη πλευρά, όχι». Ο γρίφος αυτός έχει να κάνει με την ανάγκη από τη μία ο ΣΥΡΙΖΑ και ο Τσίπρας να πείσουν το κοινό που εγκαταλείπει το κυβερνών κόμμα, ένα κοινό δηλαδή με σαφώς πιο συντηρητικές καταβολές σε σχέση με τον ιδεολογικό προσανατολισμό του κόμματος. Από την άλλη καλούνται να παγιώσουν τη «σχετικά χλιαρή υποστήριξη» που λαμβάνει ο ΣΥΡΙΖΑ από τον κόσμο που τοποθετείται στα αριστερά και τα κεντροαριστερά του πολιτικού φάσματος.
Τα παραπάνω είναι θέμα μιας πιο μεσομακροπρόθεσμης στρατηγικής προκειμένου να καλυφθεί η διαφορά και ο ΣΥΡΙΖΑ να ξαναπροσεγγίσει τα εκλογικά «κυβικά» του, εμφανώς δε προβληματίζει τον ίδιο τον Τσίπρα εδώ και καιρό. Προς το παρόν, ως προς την άμεση πολιτική τακτική, φαίνεται ο ΣΥΡΙΖΑ να επιχειρεί να βρει ισορροπίες ανάμεσα στον καταγγελτικό λόγο (χωρίς άνευ λόγου και αιτίας οξύνσεις) και την προγραμματική αντιπολίτευση απευθυνόμενος σε διαφορετικά κοινά ταυτόχρονα και κυρίως με την έγνοια να μην «τρομάζει» ένα πιο κεντρώο, μετριοπαθές κοινό, που όμως σε αυτή τη φάση εκδηλώνει οργή και θυμό απέναντι στην κυβέρνηση.

 

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΣΑΒΒΑΤΟ 27.04.2024 07:20