search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 10.05.2024 15:19
MENU CLOSE

Βουλιάζει ξανά η Βενετία – Το νερό στο γόνατο στην πλατεία Αγίου Μάρκου (Photos/Video)

09.12.2020 08:43
Βουλιάζει ξανά η Βενετία – Το νερό στο γόνατο στην πλατεία Αγίου Μάρκου (Photos/Video) - Media

 

Η Βενετία πλημμυρίζει για άλλη μια φορά. Οι αξιωματούχοι της πόλης προειδοποιούν για «φοβερή κατάσταση», ένα χρόνο μετά την μεγάλη πλημμύρα της πόλης που προκάλεσε ζημιές ενός δισεκατομμυρίου.

Ο χειμωνιάτικος καιρός προκάλεσε την άνοδο της παλίρροιας στη Βενετία και γέμισε με νερά την πλατεία του Αγίου Μάρκου και τους στενούς δρόμους της πόλης

Αυτή τη φορά, το MOSE, το σύστημα που έχει σχεδιαστεί για να αποτρέπει τις πλημμύρες της πόλης, δεν ενεργοποιήθηκε.

Πρόκειται για ένα σύστημα 78 αποτροπής της πλημμύρας, το οποίο προστατεύει την είσοδο της βενετσιάνικης λιμνοθάλασσας και έχει σχεδιαστεί για να προστατεύει την πόλη από παλίρροιες έως και 3 μέτρα (10 πόδια). Ωστόσο, απαιτεί προειδοποίηση τουλάχιστον 48 ωρών – χρονικό διάστημα λογικό σύμφωνα με τους μετεωρολόγους.

Όπως αναφέρει η Daily Mail ο άσχημος καιρός, όπως η έντονη βροχή και οι ισχυροί άνεμοι αιφνιδίασαν, προκάλεσαν την άνοδο της παλίρροιας στη Βενετία και τα νερά των πλημμυρών έφτασαν σε ύψος 122 εκατοστά σήμερα το πρωί, αιφνιδιάζοντας τις αρχές προτού μπορέσουν να ενεργοποιήσουν τα τεράστια φράγματα πλημμύρας.

Αυτές οι παλίρροιες έφτασαν στη συνέχεια σε ύψος 145 εκατοστών .

«Καταστρεφόμαστε»

Ο Carlo Alberto Tessein, επίτροπος της Βασιλικής του Αγίου Μάρκου, χαρακτήρισε την κατάσταση ως «τρομερή» και είπε ότι το νερό είχε εισέλθει στο ιστορικό κτίριο, κινδυνεύοντας να το καταστρέψει από τα θεμέλια του.

Ο δήμαρχος της πόλης Μπρουγκάρο είπε ότι ο καιρός ξαφνικά επιδεινώθηκε. «Καταστήματα καταστρέφονται, εμπορεύματα μουλιάζουν, δρόμοι βυθίζονται. Η κατάσταση είναι απελπιστική».

Οι υψηλές παλίρροιες, υπήρξαν τακτικά περιστατικά στη Βενετία με την πάροδο των ετών, και προκλήθηκαν από την κλιματική αλλαγή, την άνοδο της στάθμης της θάλασσας, τις ασυνήθιστα υψηλές παλίρροιες και την υποβάθμιση της γης.

Από τις 24 παλίρροιες που έχουν καταγραφεί ποτέ πάνω από το επίπεδο των 140 εκατοστών, 15 έχουν συμβεί τις τελευταίες δύο δεκαετίες, συμπεριλαμβανομένων πέντε τον περασμένο Νοέμβριο, όταν η πλατεία του Αγίου Μάρκου βυθίστηκε κάτω από ένα μέτρο νερού.

Οι πλημμύρες ήρθαν μόλις λιγες ημέρες αφότου η Ιταλία άνοιξε ξανά τα σύνορά της σε μια προσπάθεια να σώσει τον τουρισμό της μετά το lockdown εξαιτίας του κορωνοϊού.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 10.05.2024 15:18