search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 26.04.2024 22:04
MENU CLOSE

Ζόρια παρά το λοκντάουν: Προβληματισμός στην κυβέρνηση για το αποτέλεσμα πέντε εβδομάδες μετά

Δημοσιεύτηκε στο ΠΟΝΤΙΚΙ

τεύχος 2155
10-12-2020
10.12.2020 04:00
mitsotakis_2-5.jpg

 

Ζητούμενο το να πειστούν οι πολίτες για τον εμβολιασμό

Με μια συνέντευξη στον Αντώνη Σρόιτερ ο πρωθυπουργός επέλεξε να δώσει απαντήσεις για την πανδημία στην Ελλάδα, ως «συμπλήρωμα» των ανακοινώσεων που είχε κάνει νωρίτερα την ίδια ημέρα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος για παράταση των περιοριστικών μέτρων έως τις 7 Ιανουαρίου.

Εδώ και μέρες είναι σαφές ότι το Μαξίμου επενδύει στο κεφάλαιο «εμβόλιο», παρά το γεγονός ότι ο αριθμός των θανάτων παραμένει στα ύψη και υπάρχει η κοινή παραδοχή ότι τα μέτρα δεν έχουν αποδώσει στον βαθμό που θα έπρεπε, και αναλογικά πάντα με τις συνέπειες που έχουν τόσο στην οικονομία όσο και στις θέσεις εργασίας και στην πραγματικότητα που βιώνουν οι πολίτες.

Το δύσκολο, βέβαια, για την κυβέρνηση είναι ότι, παρά τις προσδοκίες που καλλιεργεί και οι οποίες βασίζονται στο εμβόλιο, τα λάθη, οι παραλείψεις, οι αστοχίες, αλλά κυρίως το… βλέποντας και κάνοντας πλέον είναι δύσκολο να κρυφτούν επικοινωνιακά, όσες φορές και αν βγαίνει μπροστά ο πρωθυπουργός, όσες τηλεδιασκέψεις και αν κάνει.

Για μία ακόμα εβδομάδα συνεχίστηκε ο καταιγισμός δηλώσεων από τους ειδικούς επιστήμονες και τους υπουργούς, με τα σενάρια για τα μέτρα να επαναλαμβάνονται κάθε μέρα. Ωστόσο, η κουβέντα από τα σχολεία που θα πρέπει να ανοίξουν πρώτα μετατοπίστηκε στα κομμωτήρια, κάτι που ενδεχομένως να μην στοιχίζει άμεσα πολιτικά, αλλά έχει επιπτώσεις στην ψυχολογία και στην εμπιστοσύνη του κόσμου για ό,τι αποφασίζεται.

Η δε παραδοχή του Κυριάκου Μητσοτάκη ότι έπρεπε να κλείσει νωρίτερα η Θεσσαλονίκη, η οποία εξακολουθεί να βρίσκεται στο κόκκινο, μάλλον δεν βοήθησε την κατάσταση, κάτι που έρχεται να προστεθεί στα ερωτήματα που έχουν δημιουργηθεί για το πώς ενισχύθηκε το Εθνικό Σύστημα Υγείας από την «επιτυχία της άνοιξης και μετά», πώς άνοιξαν τα σύνορα στον Βορρά με… φωτοτυπίες και τι συνέβη με τα πανεπιστήμια.

Αν και το επιχείρημα της ευθύνης των πολιτών δεν χρησιμοποιείται πια με τόση ένταση, γεγονός παραμένει ότι το δεύτερο λοκντάουν έχει στεφθεί από απόλυτη… αποτυχία, κάτι που το αναδεικνύουν και οι αριθμοί, παρά το γεγονός ότι η κυβέρνηση αρνείται κατηγορηματικά ότι υπάρχει δεύτερο σύστημα καταγραφής.

«Τρεις φορές την εβδομάδα ο κ. Τσιόδρας μου παρουσιάζει όλα τα δεδομένα. Τα ίδια κρούσματα βλέπουμε όλοι. Όταν επεξεργαζόμαστε τα δεδομένα δεν μπορούν να είναι τέλεια. Αλλά είναι ψέματα να λένε ότι υπάρχει δεύτερο σύστημα καταγραφής κρουσμάτων» υποστήριξε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός στην τηλεοπτική του συνέντευξη.

Ο πρωθυπουργός πάντως παραδέχθηκε ότι «με τη γνώση του χρόνου, θα κάναμε κάποια πράγματα διαφορετικά. Τον Ιούλιο θα ήμουν πολύ πιο αυστηρός στο δημόσιο μήνυμα ότι η πανδημία θα επανέλθει. Επαναπαυθήκαμε με την επιτυχία στο πρώτο κύμα και αιφνιδιαστήκαμε με την ένταση του δεύτερου». Ενώ αναφορικά με το ζήτημα του ανοίγματος της χώρας στον τουρισμό επανέλαβε ότι «δεν έχουμε στοιχεία για συσχέτιση ανοίγματος του τουρισμού με την αύξηση των κρουσμάτων».

Ποντάρει στο εμβόλιο

Σε κάθε περίπτωση πάντως, η αίσθηση που δίνεται στους πολίτες είναι ότι δεν υπάρχει ένα συγκεκριμένο σχέδιο, ενώ προκειμένου να… κλείσουν στόματα για τις φημολογούμενες κακές σχέσεις, ο Βασίλης Κικίλιας επισκέφθηκε τον Νίκο Χαρδαλιά, με τις δηλώσεις να επικεντρώνονται στον «πόλεμο με τον αόρατο εχθρό».

Πλέον, μετά το πώς θα μαζευτούν οι επιπτώσεις στην οικονομία και το πώς θα στηριχθούν επαγγελματίες που αυτή τη στιγμή βρίσκονται σε πολύ δυσχερή θέση, την κυβέρνηση απασχολεί και το πώς θα πειστούν οι πολίτες για το εμβόλιο, πάνω στο οποίο έχει «επενδύσει» (προς το παρόν) το άνοιγμα της ψυχαγωγίας.

«Μόνο ένας μαζικός εμβολιασμός μπορεί να βάλει τίτλους τέλους σε αυτή την πρωτοφανή υγειονομική και οικονομική κρίση που αντιμετωπίσαμε το 2020», είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, μιλώντας στην πρόσφατη συνεδρίαση, μέσω τηλεδιάσκεψης, της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Ν.Δ.

Εξηγώντας το σκεπτικό του για το πρόγραμμα εμβολιασμού ο πρωθυπουργός, στη συνέντευξή του στον Alpha, προχώρησε στην εκτίμηση ότι η έγκρισή του θα γίνει στις 30 Δεκεμβρίου και 48 ώρες μετά θα φτάσει στην Ελλάδα.

«Η δόση του εμβολίου θα είναι διπλή. Ανοσία δεν πρόκειται να αρχίσουμε να αποκτάμε πριν από τον Φεβρουάριο. Η αισιοδοξία του εμβολίου να μην μας οδηγήσει σε εφησυχασμό. Τα βασικά μέτρα ατομικής προστασίας θα πρέπει να τα τηρούμε με θρησκευτική ευλάβεια για να μπορέσουμε να λειτουργήσουμε πάλι με κάποια κανονικότητα» είπε ο Μητσοτάκης, δηλώνοντας σίγουρος ότι στις 7 Ιανουαρίου θα ανοίξουν τα σχολεία.

Αργή βελτίωση

Από την πλευρά του ο κυβερνητικός εκπρόσωπος δήλωσε πως από σήμερα Πέμπτη έως το αργότερο μέχρι το Σάββατο αναμένονται ανακοινώσεις από την κυβέρνηση για το άνοιγμα των οικονομικών και των κοινωνικών δραστηριοτήτων.

«Έτσι όπως βλέπουμε τα στοιχεία, υπάρχει μια αργή βελτίωση που μας έχει φέρει μπροστά σε μια καθυστέρηση στην άρση των περιοριστικών μέτρων. Ενδεχομένως να αργήσει και άλλο η άρση των περιοριστικών μέτρων. Το άνοιγμα της οικονομικής δραστηριότητας θα γίνει με πολλή προσοχή. Όποια βήματα κάνουμε θα είναι σταδιακά», είπε χαρακτηριστικά ο Πέτσας σε συνέντευξή του στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ.

Σκιαγραφώντας το πώς θα επαναλειτουργήσει το λιανεμπόριο ενόψει της χριστουγεννιάτικης αγοράς αλλά και οι μετακινήσεις του κόσμου ο Πέτσας σημείωσε πως «εφόσον ανοίξει, θα υπάρξει μια επέκταση του ωραρίου».

Επιπλέον τόνισε: «Για τις επισκέψεις στα σπίτια θα είναι μέχρι 9 άτομα και για παραμονές κι ανήμερα των εορτών θα υπάρξει μια διευθέτηση. Θα υπάρξει μια προσαρμογή και στο ωράριο της βραδινής κυκλοφορίας όταν ανοίξει το λιανεμπόριο, αφού τα καταστήματα θα είναι ανοιχτά για περισσότερες ώρες, ώστε να αποφεύγεται ο συγχρωτισμός».

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 26.04.2024 22:03