search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 26.04.2024 21:55
MENU CLOSE

ΣΥΡΙΖΑ: Το στίγμα του σχεδίου αντι-Πισσαρίδης

Δημοσιεύτηκε στο ΠΟΝΤΙΚΙ

τεύχος 2155
10-12-2020
11.12.2020 04:00
syriza_1-2.jpg

 

Λίγο πριν από τις γιορτές αναμένεται να παρουσιάσει ο ΣΥΡΙΖΑ το σχέδιό του για την αξιοποίηση των κονδυλίων του ευρωπαϊκού ταμείου ανάκαμψης, το σχέδιο αντι-Πισσαρίδης, όπως λέγεται, δεδομένου ότι «απαντά» στο σχέδιο Πισσαρίδη, που αποτελεί την κυβερνητική πρόταση κι επιλογή για το ταμείο.
Την ομάδα που τρέχει το σχέδιο αυτό συγκροτούν οι Γιώργος Σταθάκης, Γιάννης Δραγασάκης, Έφη Αχτσιόγλου και Αλέξης Χαρίτσης.
Όπως κατά καιρούς έχει και ο ίδιος ο Αλέξης Τσίπρας επισημάνει, στο επίκεντρο του σχεδίου αυτού τίθεται η ενίσχυση του κοινωνικού κράτους και εξαιτίας και της τρέχουσας δραματικής και πρωτοφανούς συγκυρίας ειδική σημασία θα δίνεται στο Εθνικό Σύστημα Υγείας – στη Βουλή και στο Πολιτικό Συμβούλιο του κόμματος είχε πρόσφατα αναφερθεί σε ένα «νέο» ΕΣΥ.

Γενικότερα προβλέπεται η στήριξη του δημόσιου πυλώνα της οικονομίας, η πριμοδότηση παραγωγικών επενδύσεων και ταυτόχρονα η εναντίωση σε λογικές απορρύθμισης των εργασιακών σχέσεων και ιδιωτικοποίησης των υπηρεσιών Υγείας, της ασφάλισης και κοινωνικής πρόνοιας, των δημόσιων υποδομών κ.λπ.
Στο Πολιτικό Συμβούλιο που συνεδρίασε με τηλεδιάσκεψη την Τρίτη, ο Αλέξης Τσίπρας πρόσθεσε και την έννοια του κοινωνικά «αποτελεσματικού» κράτους, κάτι που απαντά στην έννοια του «επιτελικού» κράτους που εισήγαγε η κυβέρνηση Μητσοτάκη και αποδείχτηκε μια έννοια χωρίς πρακτικό αντίκρισμα, καθώς «απέτυχε» να υπηρετήσει το κοινωνικό σύνολο (αν δεχτούμε ότι η στόχευση ήταν πράγματι αυτή).
Επιπλέον ανέφερε ότι «το σχέδιο που θα επεξεργαστεί ο ΣΥΡΙΖΑ – Π.Σ. θα αποτελέσει τη βάση ενός ανοιχτού διαλόγου με όλες τις δημιουργικές δυνάμεις της ελληνικής κοινωνίας». Κεντρικός άξονας του σχεδίου θα είναι η κοινωνική δικαιοσύνη και η μείωση των ανισοτήτων, ενώ θα προωθεί τον «ψηφιακό και πράσινο μετασχηματισμό της οικονομίας», που, όπως είπε, «μπορεί και πρέπει να γίνει χωρίς να αφήσουμε κανέναν πίσω και χωρίς να δημιουργήσουμε νέες ανισότητες». Ακριβώς για αυτό, πρόσθεσε, «θα δοθεί ιδιαίτερη βαρύτητα στο θέμα της εργασίας και της μείωσης της ανεργίας», υπό το σκεπτικό ότι «μέσα σε ένα πλαίσιο ρυθμισμένων εργασιακών σχέσεων» ο πολίτης, ο εργαζόμενος μπορεί να αισθάνεται ασφάλεια. Πρόσθεσε, τέλος, όπως προείπαμε, ότι «κεντρικό στοιχείο του σχεδίου θα αποτελεί η δημιουργία ενός κοινωνικά αποτελεσματικού κράτους, με έμφαση στις κοινωνικές υπηρεσίες και ειδικά στην αναγέννηση του ΕΣΥ».

Επόμενη μέρα
Μιλώντας στο ελληνοαμερικανικό εμπορικό επιμελητήριο την περασμένη εβδομάδα, ο Αλέξης Τσίπρας έδωσε ένα στίγμα της βασικής αρχής που θα διέπει αυτό το σχέδιο καθώς και των επιμέρους πτυχών του.
Αρχικώς αναφέρθηκε στα προγράμματα της προηγούμενης περιόδου, το Μένουμε Όρθιοι Ι και ΙΙ, και σημείωσε ότι αυτά κινήθηκαν στη λογική μιας εμπροσθοβαρούς δημόσιας παρέμβασης, με μέτρα για την ενίσχυση της ζήτησης και της προσφοράς δηλαδή για τη στήριξη του εισοδήματος εργαζομένων και νοικοκυριών, ώστε να μπορούν να καταναλώνουν, και από την άλλη με μέτρα για τη στήριξη των επιχειρήσεων, ώστε να συνεχίσουν να προσφέρουν αγαθά και υπηρεσίες. Απώτερος στόχος ήταν η συγκράτηση της ύφεσης για να υπάρχει δυνατότητα γρήγορης ανάκαμψης.
Όσον αφορά τώρα την επόμενη μέρα, όμως, εκτίμησε πως «δεν μπορούμε να μιλάμε για παρεμβάσεις στα σημεία», αλλά «απαιτείται ένα νέο παραγωγικό μοντέλο» και δίνεται η ευκαιρία, με τους πόρους και τα εργαλεία που δίνουν η Κομισιόν και η ΕΚΤ αλλά και με πόρους απ’ το «μαξιλάρι», η χώρα «να γυρίσει σελίδα», στη βάση όμως ενός διαφορετικού μοντέλου, το οποίο θα χαρακτηρίζεται «από μια στροφή στην ποιότητα, μια στροφή στα προϊόντα και στις υπηρεσίες υψηλής προστιθέμενης αξίας». 

Η Ελλάδα, είπε, «δεν μπορεί και δεν πρέπει να ανταγωνιστεί άλλες χώρες στη βάση της μείωσης του κόστους εργασίας, αλλά στη βάση της αύξησης της παραγωγικότητας, ενσωματώνοντας τη συλλογική γνώση, τις αυξημένες ικανότητες του ανθρώπινου δυναμικού και την καινοτομία». Ειδικότερα ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ αναφέρθηκε στην αξιοποίηση της δυναμικής και των προσόντων του νέου ηλικιακά παραγωγικού δυναμικού και τόνισε πως η ανάπτυξη για να είναι δίκαιη και να τους περιλαμβάνει όλους «πρέπει να αξιοποιεί το υψηλά καταρτισμένο ανθρώπινο δυναμικό και να ενισχύει τις συνέργειες και τις προσπάθειες που ενώνουν παραγωγικές δυνάμεις, τομείς και κλάδους». 
Άξονες παραγωγικού μοντέλου
Περιέγραψε ως προτεραιότητες αυτού του παραγωγικού – αναπτυξιακού μοντέλου τα παρακάτω:
-Συνεργασία αγροδιατροφής και τουρισμού. 
-Πράσινη και ψηφιακή μετάβαση: διαμορφώνουν, είπε, αναπτυξιακές ευκαιρίες για τη χώρα μας, αρκεί να αποφευχθεί ο κίνδυνος στη μετάβαση ένα κομμάτι του πληθυσμού να μείνει πίσω και να αυξηθούν οι ανισότητες.
-Παραγωγικές επενδύσεις στη βιομηχανία και τη μεταποίηση: «Η στροφή στη βιομηχανία είναι ζωτικής σημασίας για μια διατηρήσιμη ανάπτυξη» σημείωσε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ και επικαλούμενος και το παράδειγμα της πανδημίας αναφέρθηκε στον πολλαπλασιασμό των αρνητικών επιπτώσεων που είχε στην οικονομία η «μονοκαλλιέργεια» του τουρισμού σε αυτή τη συγκυρία.
-Στήριξη ενός σύγχρονου κοινωνικού κράτους με ενίσχυση των υποδομών του.
-Στήριξη και προστασία του περιβάλλοντος, περιλαμβανομένων της ολοκλήρωσης του χωρικού σχεδιασμού καθώς και των υποδομών πολιτικής προστασίας. 
Τα παραπάνω, υπογράμμισε, «είναι το πλαίσιο στο οποίο θα στηριχθεί και θα ευοδώσει κάθε παραγωγική επένδυση, κάθε επένδυση που αναβαθμίζει την παραγωγική ικανότητα της χώρας, ειδικά σε νέες τεχνολογίες, στη βιομηχανία και στη μεταποίηση, στα logistics και σε δραστηριότητες υψηλής προστιθέμενης αξίας». Πρόσθεσε δε ότι το κράτος έχει μια σειρά από δυνατότητες, όχι στα λόγια, αλλά στην πράξη πλέον, για να στηρίξει αυτές τις επενδύσεις.

 

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 26.04.2024 21:53