search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 26.04.2024 22:26
MENU CLOSE

Σύνοδος Κορυφής: Σκληρό «παζάρι» για κυρώσεις στην Τουρκία – Μητσοτάκης: Οι ΗΠΑ σχεδιάζουν κυρώσεις και η Ε.Ε. είναι στο «αν» και το «αλλά»

10.12.2020 22:51
5202555.jpg
 
Λίγο πριν τις 9 το βράδυ της Πέμπτης άρχισε σύμφωνα με πληροφορίες το δείπνο των ηγετών της Ε.Ε., στο «μενού» του οποίου συμπεριλαμβάνονται και οι κυρώσεις στην Τουρκία για τον αποσταθεροποιητικό ρόλο που η χώρα παίζει στην Ανατολική Μεσόγειο.
 

Μαραθώνιες διαβουλεύσεις

Ωστόσο, κατά πληροφορίες, αλλά και όπως φαίνεται και από τη «μαραθώνια» συζήτηση που βρίσκεται σε εξέλιξη, το «πιάτο Τουρκία» δεν είναι εύκολο ούτε στο «σερβίρισμα», αλλά ούτε και στην κατανάλωση, αφού υπάρχει σαφής διαχωρισμός στις θέσεις των ηγετών της Ε.Ε. σχετικά με το πώς μπορεί να αντιμετωπιστεί η προκλητικότητα της Άγκυρας.
 
Παρά το γεγονός ότι η ηγεσία της Ε.Ε. παραδέχεται ότι από τον Οκτώβριο ως σήμερα η Άγκυρα όχι μόνο δεν αξιοποίησε το παράθυρο ευκαιρίας που της δόθηκε, αλλά, αντιθέτως, με τη στάση της επιδείνωσε την κατάσταση, εντούτοις είναι εμφανής η δυστοκία των συμμετεχόντων στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο να καταλήξουν σε ένα πλαίσιο κυρώσεων που θα ικανοποιεί τους πάντες.
 

Μάχη για το κείμενο συμπερασμάτων

Πάντως σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, η συζήτηση επί του κειμένου συμπερασμάτων, το οποίο, πρέπει να σημειωθεί, ξεκινούσε από ένα μη ικανοποιητικό προσχέδιο, τουλάχιστον στην τρίτη εκδοχή του, σύμφωνα με το Politico, «σκληραίνει» ελαφρώς τη γλώσσα έναντι της Τουρκίας και προσθέτει «πινελιές» για το μεταναστευτικό. Συγκεκριμένα, καλεί την Τουρκία σε υπεύθυνη διαχείριση των μεταναστευτικών ροών και σε αύξηση των προσπαθειών καταπολέμησης των δικτύων διακίνησης.
 
Όσον αφορά στις κυρώσεις, η γλώσσα παραμένει η ίδια με ελάχιστες αλλαγές -όπως ότι καλεί τον Ζοζέπ Μπορέλ, τον κορυφαίο διπλωμάτη της Ένωσης, να κάνει μία αποτίμηση της κατάστασης «στην περιοχή» και όχι μόνο «στην Ανατολική Μεσόγειο» προκειμένου να αποφασιστούν τα επόμενα βήματα το Μάρτιο. Στην αναφορά αυτή θα πρέπει να περιλαμβάνεται και η «λειτουργία της τελωνειακής ένωσης». Επίσης, καθιστά πιο ξεκάθαρα ορισμένα σημεία, όπως ότι το Συμβούλιο υποστηρίζει την επανάληψη των συνομιλιών υπό τον ΟΗΕ για το Κυπριακό και «αναμένει το ίδιο από την Τουρκία». Σύμφωνα με διπλωματική πηγή, δεν υπάρχει ακόμα συμφωνία, αλλά μία κάποια αισιοδοξία ότι μπορεί να επιτευχθεί..
 

Έντονη παρέμβαση Μητσοτάκη

Οι αλλαγές αυτές προφανώς δεν ικανοποιούν Αθήνα και Λευκωσία, στο βαθμό μάλιστα που σύμφωνα με πληροφορίες, ο Έλληνας πρωθυπουργός, απηυδισμένος από τα διαρκή μπρος-πίσω, φέρεται να δήλωσε ότι «είναι τουλάχιστον παράδοξο ότι οι ΗΠΑ ετοιμάζονται να επιβάλλουν κυρώσεις στην Τουρκία, ένα μέλος του ΝΑΤΟ, και το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο να παραμένει βυθισμένο στα “εάν” και τα “αλλά”», αναφερόμενος σε πληροφορίες του Reuters το οποίο επικαλούμενο αμερικανούς αξιωματούχους μετέδιδε νωρίτερα πως είναι θέμα χρόνου να επιβληθούν οι κυρώσεις σε βάρος της Τουρκίας για τους S-400.
 

Διακυβεύεται η αξιοπιστία της Ευρωπαϊκής Ενωσης

Νωρίτερα, πηγές της ελληνικής αποστολής σημείωσαν ότι «θα εργαστούμε για να βελτιώσουμε το προσχέδιο των συμπερασμάτων. Δυστυχώς, υπάρχουν ακόμα και σήμερα χώρες που δεν θέλουν καθόλου κυρώσεις για την Τουρκία. Για μας διακυβεύεται η αξιοπιστία της Ευρωπαϊκής Ενωσης», ενώ κατά την άφιξή του για τη Σύνοδο, ο Κ. Μητσοτάκης σημείωσε ότι «εδώ πέρα το διακύβευμα είναι πάρα πολύ σαφές, πάρα πολύ ξεκάθαρο: η αξιοπιστία της Ευρωπαϊκής Ενωσης. […]. Τώρα λοιπόν θα φανεί εάν πραγματικά, ως Ευρώπη, είμαστε αξιόπιστοι σε αυτά που εμείς οι ίδιοι έχουμε συμφωνήσει.
 

Τα στρατόπεδα

Κατά τα φαινόμενα, μέσα στη Σύνοδο Κορυφής υπάρχουν δύο διακριτά στρατόπεδα: όπως αναφέρουν οι πληροφορίες, Γερμανοί, Ισπανοί και Ιταλοί δεν φαίνονται πρόθυμοι να υιοθετήσει η ΕΕ σκληρή γραμμή με κυρώσεις στην Τουρκία, ενώ Μάλτα και Ουγγαρία αναμένεται να συνταχθούν με αυτή την άποψη. Από την άλλη πλευρά, Γαλλία, Ελλάδα, Κύπρος, Αυστρία και ενδεχομένως το Λουξεμβούργο, η Σλοβενία, η Σλοβακία, η Ολλανδία και οι Βαλτικές Χώρες αναμένεται να ταχθούν υπέρ των κυρώσεων κατά της Τουρκίας, ενώ κάποιες πληροφορίες αναφέρουν ότι το θέμα της Τουρκίας μπορεί να παραπεμφθεί σε νέα έκτακτη Σύνοδο Κορυφής, τον Φεβρουάριο.
 
Σύμφωνα με το Politico, Έλληνας αξιωματούχος, δήλωσε ότι τα πράγματα δεν φαίνονται «πολλά υποσχόμενα» και ότι «δεν υπάρχει ομοφωνία». Σύμφωνα με διπλωμάτη της Ε.Ε., πριν από το διάλειμμα, η Ελλάδα, η Κύπρος, η Γαλλία, η Δανία και η Αυστρία αναφέρθηκαν στην Τουρκία, ενώ η Κύπρος μίλησε δύο φορές. «Φαίνεται πράγματι να υπάρχει μεγάλη διάσταση στις θέσεις επί του ζητήματος», σημείωσε ο διπλωμάτης.
google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 26.04.2024 22:26