search
ΣΑΒΒΑΤΟ 27.04.2024 07:53
MENU CLOSE

Η τεχνολογία στη ζωή μας

Δημοσιεύτηκε στο ΠΟΝΤΙΚΙ

τεύχος 2155
10-12-2020
12.12.2020 04:00
theatre6_0.jpg

 

Η τεχνολογία έχει πια κυριεύσει τη ζωή μας σε όλους τους τομείς. Τους τελευταίους μήνες το θέατρο βρίσκει και αυτό καταφύγιο στις διαδικτυακές προβολές εφόσον την εποχή της Covid-19 δεν μπορεί να λειτουργήσει ζωντανά.

Είναι αλήθεια ότι η απόδοση των παραστάσεων στην οθόνη του υπολογιστή στερείται την άμεση επικοινωνία με τον θεατή και μετατρέπεται σε μια άλλη μορφή τέχνης που, ακόμη και στην καλύτερη περίπτωση (όταν δηλαδή διαθέτει υψηλή ποιότητα οπτικοποίησης), προσφέρει ψήγματα από την ατμόσφαιρα της παρουσίασης ενός έργου στη σκοτεινή θεατρική αίθουσα. Για παράδειγμα οι φωτισμοί, όπως και η συνολική εικόνα των δρώμενων – με όλες τις λεπτομέρειές τους που εναλλάσσονται από στιγμή σε στιγμή – ακυρώνονται. Μένει η ερμηνεία των ηθοποιών και ιδιαίτερα η απόδοση των μονολόγων.

Ωστόσο, εφόσον αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει άλλη λύση, οι διαδικτυακές προβολές παραστάσεων αυξάνονται και μάλιστα πολλές συγκεντρώνουν πολύ περισσότερους θεατές απ’ ό,τι μια θεατρική αίθουσα. Τη μεγαλύτερη ζήτηση έχουν όσες δεν ζητούν εισιτήριο, αλλά αρκετές είναι και αυτές που γίνονται sold out ενώ προβάλλονται με ένα μικρό αντίτιμο.

Και αναρωτιέται κανείς αν οι επιχειρηματίες θα δελεαστούν από τα οικονομικά οφέλη έτσι ώστε να συνεχίσουν την ανάπτυξη αυτής της καλλιτεχνικής πράξης και μετά το τέλος της πανδημίας.

Ας αναφέρουμε, όμως, κάποιες από τις παραγωγές που μπορείτε να δείτε τον Δεκέμβριο:

– Από τις πιο προσεγμένες οπτικοποιήσεις είναι το Διαδικτυακό Φεστιβάλ της Εθνικής Λυρικής Σκηνής με τίτλο «Η μουσική του λόγου» και καλλιτεχνική διεύθυνση Γιώργου Κουμεντάκη, που άρχισε ήδη να μεταδίδεται από τη nationaopera.gr και μέσω των σελίδων της ΕΛΣ σε Facebook, You Tube και τον ιστότοπο του υπουργείου Πολιτισμού digitalculture.gov.gr. Πρόκειται για μικρού μήκους ταινίες που συνδυάζουν την τέχνη της εικόνας με τη μουσική και τον αφηγηματικό λόγο.

Η πρώτη προβολή ξεκίνησε με το έργο του Άρνολντ Σαίνμπεργκ «Εξαϋλωμένη νύχτα», (έργο 4, 1899), εμπνευσμένο από το ομώνυμο ποίημα του Ρίχαρντ Ντέμελ, και θα παραμείνει online μέχρι τις 9.1. Η δραματουργία – σκηνοθεσία ανήκει στον Θέμελη Γλυνάτση, ο οποίος ισορροπεί ανάμεσα σε παράσταση και animation μετατρέποντας την εξπρεσιονιστική αφηγηματική γραμμή του ποιήματος και της μουσικής σύνθεσης σε υλικό για τη δημιουργία ενός εφιάλτη που δίνει τη θέση του σε μια τελική συνύπαρξη γεμάτη τρυφερότητα. Η μουσική διεύθυνση είναι του Στάθη Σούλη. Παίρνουν μέρος οι ηθοποιοί: Μαρία Παρασύρη, Θανάσης Δόβρης, Θέμελης Γλυνάτσης, Μιχάλης Δόβρης και ένα σεξτέτο εγχόρδων.

Στη συνέχεια, την Τετάρτη 16.12 θα παρουσιαστεί το έργο «Mich night» («Όχι εμένα») του Νίκου Ιωακείμ, σε σκηνοθεσία Ζωής Ξανθοπούλου, που θα παραμείνει ώς τις 16.1. Την αφήγηση έχει αναλάβει ο Ντάβιντ Ντόκιτς, το τραγούδι ο Μάριος Σαραντίδης και ερμηνεύουν πέντε μουσικοί.

– Στις 11, 12 και 13.12 μπορείτε να δείτε την κομεντί του Νηλ Σάιμον «Ξυπόλυτοι στο πάρκο», που σκηνοθέτησε η Ράια Ασκενάζυ, στον Νέο Ακάδημο. Παίζουν οι: Αργύρης Αγγέλου, Βασιλική Τρουφάκου, Ελένη Κρίτα, Αρης Λεμπεσόπουλος και Ζερόμ Καλούτα.

– «Οι μάγισσες της Σμύρνης» της Μάρας Μεϊμαρίδη έρχονται στο διαδίκτυο στις 10, 11, 12 και 13 Δεκεμβρίου, με τιμή ηλεκτρονικού εισιτηρίου 12.99 ευρώ (viva.gr). Η παράσταση παίχτηκε στο Παλλάς το 2018, σε σκηνοθεσία Σταμάτη Φασουλή. Παίρνουν μέρος οι: Σμαράγδα Καρύδη, Μέμος Μπεγρής, Ηλίας Μελέτης, Μαρία Καβογιάννη, Μίρκα Παπακωνσταντίνου κ.ά.

– «Ο ουρανός κατακόκκινος». Ο εξαιρετικός μονόλογος της Λούλας Αναγνωστάκη ερμηνεύεται από τη Νένα Μεντή στις 11 – 13 Δεκεμβρίου. Σκηνοθετεί ο Μάνος Καρατζογιάννης.

– Το αντιπολεμικό έργο «Ο Τζόνι πήρε το όπλο του» του Ντάλτον Τράμπο, σε θεατρική απόδοση Σοφίας Αδαμίδου και σκηνοθεσία Θάλειας Ματίκα, θα παρουσιαστεί στις 11,12 και 13.12. Στον ρόλο του Τζόνι ο Τάσος Ιορδανίδης (τιμή 5 ευρώ στη viva.gr).

Και έπεται συνέχεια.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΣΑΒΒΑΤΟ 27.04.2024 07:48