search
ΣΑΒΒΑΤΟ 11.05.2024 06:18
MENU CLOSE

Βουλή: Δεύτερη ημέρα συζήτησης για τον Προϋπολογισμό – Αντιπαράθεση για το ασφαλιστικό (Live)

12.12.2020 09:31
Βουλή: Δεύτερη ημέρα συζήτησης για τον Προϋπολογισμό – Αντιπαράθεση για το ασφαλιστικό (Live) - Media

 

Με ομιλίες βουλευτών και υπουργών, συνεχίζεται για δεύτερη μέρα στην Ολομέλεια της Βουλής, η συζήτηση του κρατικού προϋπολογισμού του 2021 η οποία θα ολοκληρωθεί το βράδυ της ερχόμενης Τρίτης με την ψήφιση του.

Την Παρασκευή η συζήτηση περιστράφηκε γύρω από την πενιχρή χρηματοδότηση που προβλέπεται για την Υγεία, εν μέσω πανδημίας και ασκήθηκε έντονη κριτική απέναντι στην κυβέρνηση, από ΣΥΡΙΖΑ, ΚΙΝΑΛ, ΜεΡΑ25 και ΚΚΕ, με τη Νέα Δημοκρατία, από την πλευρά της να υποστηρίζει πως ο προϋπολογισμός διακρίνεται «από όραμα και ρεαλισμό».

Στο επίκεντρο της πολιτικής αντιπαράθεσης στον φετινό Προϋπολογισμό βρέθηκε η εξέλιξη της πανδημίας αλλά και ο τρόπος διαχείρισης της. Οι δε αναφορές στα θύματα της Covid-19 μοιραία ανέβασε τους τόνους μεταξύ των βουλευτών της συμπολίτευσης και της αντιπολίτευσης.

Δείτε Live

Τα κυβερνητικά στελέχη κάνουν λόγο για ένα μεταρρυθμιστικό αναπτυξιακό προϋπολογισμό, ενώ η αντιπολίτευση αντιτείνει ότι είναι χωρίς κοινωνικό πρόσωπο. Ο υφυπουργός Εργασίας, Παναγιώτης Τσακλόγλου, χαρακτήρισε «χρονιά πρόκληση για την ολοκλήρωση της ασφαλιστικής μεταρρύθμισης το 2021», ένα εμβληματικό όπως είπε έργο, με στόχο το νέο ασφαλιστικό ταμείο να μετατραπεί σε αναπτυξιακό εργαλείο της χώρας. «Ούτε ένα ευρώ δεν δεσμεύεται στο προϋπολογισμό του 2021 για το ασφαλιστικό σύστημα. Το 2021 είναι χρονιά που σχεδιάζουμε και ψηφίζουμε ενώ το 2022 είναι το έτος της εφαρμογής», επεσήμανε ο κ. Τσακλόγλου.

«Η κυβέρνηση της ΝΔ εφαρμόζει νεοφιλελεύθερη και μεταρρυθμιστική πολιτική με κοινωνικό πρόσωπο στη πράξη και όχι στη θεωρία, όπως συμβαίνει στην Αριστερά. Ο νέος προϋπολογισμός είναι η επιβεβαίωση των νεοφιλελεύθερων επιλογών της και της ενίσχυσης της κοινωνικής συνοχής», τόνισε ο βουλευτής της ΝΔ Θοδωρής Ρουσσόπουλος, ενώ κατηγόρησε το ΣΥΡΙΖΑ για πολιτική πλειοδοσίας.

Η κυβέρνηση δεν έχει ξεχάσει την εντολή της, είπε κατά τη συζήτηση του προϋπολογισμού, ο βουλευτής της ΝΔ Κώστας Καραγκούνης. «Μπορεί να μην έχουμε ακόμα γίνει κανονική χώρα, διότι όλες οι χώρες της Ευρώπης εξαιτίας της πανδημίας, δεν είναι κανονικές χώρες, όμως αυτό δε σημαίνει ότι αυτή η κυβέρνηση έχει ξεχάσει την εντολή της. Όσο επιτυχής και να είναι εκ μέρους μας η διαχείριση της κρίσης, η επιθυμία μας, το άγχος μας, ο καημός μας είναι να τελειώσουν αυτά για να μπορέσουμε να εκτελέσουμε, στο ακέραιο την εντολή μας», είπε ο κ. Καραγκούνης και επισήμανε: «Αρχίσαμε να νομοθετούμε τις φοροελαφρύνσεις, το χαμηλότερο φόρο εισοδήματος, τη μείωση εισφοράς αλληλεγγύης, και γενικότερα τις διατάξεις για τη στήριξη του επενδυτικού ενδιαφέροντος, αλλά η παρένθεση της πανδημίας, και πολύ περισσότερο η επιτυχής αντιμετώπισή της, όχι μόνο δεν μας επαναπαύει αλλά αντίθετα μας ενισχύει την επιθυμία να ανταποκριθούμε σε αυτό που υπήρξε η αιτία της μεγάλης πολιτικής αλλαγής που έγινε το 2019».

«Αυτός ο προϋπολογισμός αποτυπώνει την απόφαση της ΕΕ να στηρίξει με αποφασιστικό τρόπο τα κράτη μέλη της», είπε και τόνισε ότι αυτό γίνεται διότι για την Ελλάδα χαλάρωσαν οι συμφωνημένοι δημοσιονομικοί στόχοι, γίνεται επειδή η Ευρώπη έδωσε συντονισμένη απάντηση στην κρίση και γιατί η Ελλάδα μπορεί να δανειστεί από τις αγορές με αρνητικά επιτόκια.

«Ας φανταστούμε τι θα είχε συμβεί αν ο ΣΥΡΙΖΑ συνέχιζε να είναι σήμερα κυβέρνηση, σε μια περίοδο παγκόσμιας οικονομικής κρίσης», είπε ο κ. Καραγκούνης και πρόσθεσε ότι «η κυβέρνηση της ΝΔ πήρε τις σωστές στρατηγικές αποφάσεις».

«Η ελληνική κυβέρνηση προσπαθεί με γνώμονα τη δημόσια υγεία, να έχει τις λιγότερες δυνατές συνέπειες και παράλληλα να υλοποιεί και το πρόγραμμα της», ανέφερε κατά τη συζήτηση του προϋπολογισμού, ο βουλευτής της ΝΔ Θανάσης Πλεύρης. «Αυτή η χρονιά, παρά το πρόβλημα της πανδημίας, δεν μας στέρησε τη δυνατότητα να υλοποιήσουμε το κομμάτι του προγράμματος για το οποίο μας ψήφισε ο ελληνικός λαός, με τη μείωση του φορολογικού συντελεστή, στο 9% από το 22%, μέτρο που απευθύνεται στα χαμηλά εισοδήματα, με τον εξορθολογισμό του ασφαλιστικού συστήματος ώστε να μην υπάρχει εξάρτηση από το εισόδημα που έφτανε ελεύθερους επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενους να πληρώνουν ασφαλιστικές εισφορές πάνω από το 60% του εισοδήματος τους, με τη μείωση του ΕΝΦΙΑ», είπε ο βουλευτής της ΝΔ και πρόσθεσε: «Μέσα στη κρίση ήρθαμε με ένα πρόγραμμα πολύ ρεαλιστικό, και στηρίξαμε πλήρως τους εργαζομένους, τις επιχειρήσεις με τις επιστρεπτέες προκαταβολές, με τη μείωση των ενοικίων, με αναστολή φορολογικών και ασφαλιστικών εισφορών και με μια σειρά μέτρων που σε αυτή την περίοδο δεν μένει κανένας μόνος του».

Ο Θανάσης Πλεύρης απευθύνθηκε όμως και στα έδρανα του ΣΥΡΙΖΑ απαντώντας σε χθεσινό σχόλιο του Ευκλείδη Τσακαλώτου. «Ακούω τους συναδέλφους του ΣΥΡΙΖΑ να λένε τι θα γινόταν αν κυβέρνηση ήταν εκείνοι. Αυτό είναι το καλύτερο επιχείρημα που μπορείτε να λέτε για να δίνετε πόντους στη ΝΔ. Αφήνουμε τον ελληνικό λαό να συγκρίνει. Αν συνέχιζε τη διακυβέρνηση ο ΣΥΡΙΖΑ με τους ΑΝΕΛ θα ήταν υπουργός ο κ. Μαυραγάνης, επιλογή του κ. Τσίπρα που βρέθηκε στα υπουργικά έδρανα, και που τώρα μας δηλώνει ότι με το εμβόλιο θα αλλάξει το DNA μας και θα μπούνε μέσα μηχανισμοί που θα κοιτάνε τα προσωπικά μας δεδομένα! Σε αυτόν τον άνθρωπο είχε εμπιστευθεί χαρτοφυλάκιο ο κ. Τσίπρας! Για να καταλάβει ο ελληνικός λαός, όταν έχουμε ανεύθυνες και λαϊκιστικές κυβερνήσεις, ότι υπάρχουν και πολλά δεινά για την ανθρωπότητα».

ΣΥΡΙΖΑ: «Βιώνουμε την απόλυτη κυβερνητική αποτυχία»

Αρχικά, όσον αφορά την αξιωματική αντιπολίτευση, η εισηγήτρια του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Έφη Αχτσιόγλου, επέκρινε αυστηρά την κυβέρνηση για τα πεπραγμένα της. Πιο συγκεκριμένα, δήλωσε πως «Βιώνουμε την απόλυτη κυβερνητική αποτυχία, τόσο στη διαχείριση της πανδημίας όσο και στη διαχείριση της οικονομικής κρίσης».

Ενώ, αναφερόμενη στην αντιμετώπιση της πανδημίας σημείωσε ότι «η κυβέρνηση είχε όλο τον χρόνο να προετοιμάσει το δημόσιο σύστημα υγείας και δεν το έκανε. Δεν προχώρησε σε μόνιμες προσλήψεις γιατρών και νοσηλευτών, σε μαζικές συνταγογραφήσεις δωρεάν τεστ, σε ενίσχυση με ΜΕΘ των δημόσιων νοσοκομείων και επίταξη των ιδιωτικών ΜΕΘ».

Υπογράμμισε, επίσης, ότι «μέχρι το τέλος Οκτωβρίου δόθηκαν στα νοσοκομεία και στην πρωτοβάθμια φροντίδα μόλις 200εκατ. παραπάνω απ’ ό,τι θα δίνονταν αν δεν υπήρχε πανδημία. Αυτό μαρτυρά η εκτέλεση του προϋπολογισμού».

Η κ. Αχτσιόγλου επισήμανε ότι «και στο πεδίο της οικονομίας η αποτυχία είναι παταγώδης, η Ελλάδα κατέγραψε τη βαθύτερη ύφεση στην Ευρώπη  στο 3ο τρίμηνο του 2020, 11,7%, όταν ο μ.ο. ήταν 4,3%. Το 2020 η χώρα θα έχει μία από τις βαθύτερες υφέσεις στην Ευρώπη, 10,5% προβλέπει προϋπολογισμός».

«Η κυβέρνηση, παρά τα αρκετά πλεονεκτήματα που είχε, όπως το «ρυθμισμένο χρέος, την άρση του συμφώνου σταθερότητας και το έκτακτο πρόγραμμα της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, επέλεξε τη μη στήριξη», επισήμανε η κα. Αχτσιόγλου, ενώ, επιπλέον, σημείωσε, «έγιναν εξαιρετικά περιορισμένες κρατικές δαπάνες. Από την αρχή της χρονιάς μέχρι και τον Οκτώβριο η κυβέρνηση δαπάνησε μόλις 6,7 δισ., από τα οποία τα 3,1 δισ. ήταν δάνεια. Τα 24 δισ. του κ. Μητσοτάκη έχουν καταντήσει το πιο σύντομο ανέκδοτο».

Στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, πρόσθεσε, «δόθηκαν δάνεια αντί για απευθείας επιχορήγηση. Η συντριπτική πλειονότητα τους εδώ και μήνες συνθλίβεται ανάμεσα στην έλλειψη ρευστότητας και τη διόγκωση των χρεών», ενώ «στους εργαζόμενους, αντί για υποστήριξη, έγινε μια σφοδρή επίθεση» και «δεν λήφθηκε κανένα ουσιώδες μέτρο πραγματικής εισοδηματικής στήριξης των πληττόμενων νοικοκυριών».

Καταθέτοντας τα στοιχεία της Eurostat η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ δήλωσε ότι «οι μισθοί κατέρρευσαν και οι χαμηλόμισθοι στην Ελλάδα έχασαν το 12% του εισοδήματός τους, πρόκειται για τη δεύτερη μεγαλύτερη μείωση στην Ε.Ε. και συνολικά οι Έλληνες εργαζόμενοι βιώνουν την 3η μεγαλύτερη μείωση εισοδήματος στην Ε.Ε.», επίσης «το εισόδημα των νοικοκυριών, πριν το δεύτερο λοκ-ντάουν, είχε μειωθεί κατά 4 δισ.» ενώ «πάνω 100.000 άνθρωποι βρίσκονται εκτός εργασίας».

Επισήμανε, ακόμα, ότι «δημιουργήθηκαν νέα χρέη 2,5 δισ., των πολιτών προς το δημόσιο και τα ασφαλιστικά ταμεία, χωρίς να συνυπολογίζονται οι οφειλές που πάγωσαν μέσα στην πανδημία που είναι άλλα 1,6 δισ. Σε αυτούς τους πολίτες η κυβέρνηση απάντησε με τον νέο πτωχευτικό κώδικα, όπου όλοι πτωχεύουν και χάνουν όλη την περιουσία τους».

Η στρατηγική της κυβέρνησης, τόνισε, «αποτυπώνεται στην Έκθεση Πισσαρίδη και στην πρότασή της για το Ταμείο Ανάκαμψης: ελαστικοποίηση της εργασίας, ιδιωτικοποιήσεις δημοσίων υποδομών, υπηρεσιών και αγαθών, υγείας, παιδείας, ασφαλιστικού, συρρίκνωση έως εκκαθάριση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, μείωση κοινωνικών δαπανών. Ένα σχέδιο που αυξάνει τις κοινωνικές ανισότητες».

Υπογράμμισε, τέλος, ότι «υπάρχει, όμως, και το αντιπαραθετικό σχέδιο, αυτό που υπηρετεί ο ΣΥΡΙΖΑ. Που λέει ότι προϋπόθεση για την ανάπτυξη είναι η ρύθμιση της αγοράς εργασίας, η αύξηση των μισθών, η ενίσχυση των δημοσίων δομών, το καθολικό κοινωνικό κράτος, η στήριξη της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας. Αυτό είναι το μοντέλο που μπορεί να εγγυηθεί τη μείωση των ανισοτήτων και την κοινωνική ευημερία».

«Η νεοφιλελεύθερη λαίλαπα τρέφεται από την πανδημία: βλέπε σχέδιο Πισσαρίδη», ανέφερε, κατά τη συζήτηση του προϋπολογισμού η γραμματέας της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ Όλγα Γεροβασίλη και πρόσθεσε: «Ήδη ο προϋπολογισμός του 2020 στρεφόταν κατά του κοινωνικού κράτους, με πολιτικές έντασης των ανισοτήτων. Καταργήσατε το κοινωνικό μέρισμα για 3,5 εκατομμύρια δικαιούχους. Μειώσατε κατά εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ τα προνοιακά, οικογενειακά και κοινωνικά επιδόματα κλπ. 

Ο προϋπολογισμός του 2021, βρίσκει τη χώρα να μαστίζεται από την πανδημία, με 3.472 νεκρούς από κορονοϊό μέχρι χτες και με συντελεστή θνητότητας που διεκδικεί παγκόσμια πρωτιά. Κατά την άποψή σας, βέβαια, φταίνε οι πολίτες ή και ο χαρακτήρας τους, όπως είπε ο υπουργός σας, κ. Γεωργιάδης, για τη δραματική εξέλιξη στη Θεσσαλονίκη. Για την ανεργία φταίνε οι πολίτες, αφού δεν γράφουν, λέτε, καλά βιογραφικά».

«Η Ελλάδα βρίσκεται στις τελευταίες θέσεις στην Ε.Ε. σε δαπάνες για την υγεία και στους πρωταθλητές στην ύφεση με 11,7% στο τρίτο τρίμηνο του 2020», είπε η κ. Γεροβασίλη και παρατήρησε: «στην Ε.Ε. και άλλες κυβερνήσεις είναι νεοφιλελεύθερες, δεν δήλωσαν όμως “ανέμελοι” και “εφησυχασμένοι”, αλλά έδρασαν εμπροσθοβαρώς». Κατηγόρησε επίσης την κυβέρνηση ότι για το 2021 προβλέπει 600 εκατομμύρια ευρώ λιγότερα για την Υγεία. «Εν μέσω τραγωδίας, με 100 νεκρούς την μέρα δεν προβλέπετε προσλήψεις υγειονομικών! Δεν έχετε ενσυναίσθηση αλλά ούτε και συναίσθηση», είπε η κ. Γεροβασίλη και πρόσθεσε ότι εκείνο που αυξάνεται στον προϋπολογισμό του 2021 είναι η προσδοκώμενη εισπραξιμότητα φόρων από τους χρεοκοπημένους Έλληνες.

«Με τον προϋπολογισμό που συζητείται σήμερα βλέπουμε το σχέδιο της κυβέρνησης για το 2021. Αντιλαμβανόμαστε ότι με πρόβλεψη για ύφεση 10,5% και το δημόσιο χρέος στο 208% του ΑΕΠ, η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας θα μας οδηγήσει μέσα σε μια δεκαετία για δεύτερη φορά στη χρεοκοπία», είπε η βουλευτής και πρόσθεσε: «Η κυβέρνηση βρίσκεται σε πανικό. Οι Μυκήνες κάηκαν, η Ακρόπολη πλημμύρισε, οι αρχαιότητες μεταναστεύουν για 50 χρόνια, αλλά ο ανέμελος πρωθυπουργός περιδιαβαίνει στην Πάρνηθα. Εξίσου ανέμελα έφτασε στις “ανέφελες Βρυξέλλες”. Σημασία έχει το ταξίδι και ..αποχαιρέτα τις κυρώσεις που χάνεις. Δεν λέω Καβαφική στάση».

«Στο νέο προϋπολογισμό δεν εισάγεται ούτε ένας φόρος ενώ μειώνονται στοχευμένα οι ασφαλιστικές εισφορές και ενισχύονται οι άμεσες ξένες επενδύσεις, ο ψηφιακός μετασχηματισμός και η πράσινη οικονομία», συμπλήρωσε. Για «προϋπολογισμό κενού περιεχομένου, απουσίας κοινωνικού προσώπου και παταγώδους αποτυχίας» έκανε λόγο ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Γιάννης Γκιόκας, ενώ κατηγόρησε το υπουργείο Οικονομικών ότι εμφανίζει μια εικονική πραγματικότητα που δεν έχει καμία σχέση με την αλήθεια.

ΚΙΝΑΛ: «Η σημερινή εκδοχή του προϋπολογισμού βρίσκεται στον αέρα»

Επιπροσθέτως, ο Κώστας Σκανδαλίδης, γενικός εισηγητής του ΚΙΝΑΛ, τόνισε πως, τη δεδομένη στιγμή, «η χώρα χρειάζεται έναν Προϋπολογισμό ενταγμένο σε ένα ολοκληρωμένο αναπτυξιακό σχέδιο για τη χώρα. Με ενδιάμεσο Πρόγραμμα, για να μείνει όρθια η κοινωνία και ζωντανή η οικονομία. Με ένα πρόγραμμα πραγματικής επανεκκίνησης, που θα σηματοδοτήσει μια ευρύτερη αναγεννητική πορεία για τον τόπο. Που θα στηρίζεται σε πραγματικές διαρθρωτικές αλλαγές, προοδευτικές μεταρρυθμίσεις και αναγκαίους εκσυγχρονισμούς. Που δεν αρκείται στο να αντιμετωπίζει διαχειριστικά τα προβλήματα».

Ο πρώην υπουργός και ιστορικό στέλεχος του ΠΑΣΟΚ σημείωσε ότι «παρά την αναπροσαρμογή των στόχων που έκανε η κυβέρνηση, η σημερινή εκδοχή του προϋπολογισμού βρίσκεται στον αέρα» καθώς « εφαρμόζει αποσπασματικές και ασχεδίαστες πολιτικές αντιμετώπισης της κρίσης».

«Η ύφεση σοκ με διψήφια νούμερα επαναφέρει τη κυβέρνηση -που εφαρμόζει τη τακτική του βλέποντας και κάνοντας- στη σκληρή πραγματικότητα», σημείωσε.

Ο βουλευτής του ΚΙΝΑΛ Βασίλης Κεγκέρογλου, υποστήριξε ότι από το νέο προϋπολογισμό απουσιάζει και το σχέδιο και η βούληση αλλά και στοχευμένα μέτρα που θα ενισχύσουν τόσο την ανάπτυξη της χώρας όσο και τη κοινωνική συνοχή, ενώ σημείωσε ότι «το σχέδιο Πισσαρίδη ούτε πρέπει να απαξιώνεται ούτε και να θεοποιείται».

«Η κυβέρνηση οφείλει να επαναξιολογήσει τα γεγονότα και να δει τους δείκτες που αφορούν την κοινωνία», ανέφερε, κατά τη συζήτηση του προϋπολογισμού στη Βουλή, ο βουλευτής του Κινήματος Αλλαγής Δημήτρης Κωνσταντόπουλος. «Βασικό χαρακτηριστικό του προϋπολογισμού του 2021 είναι ότι οι ανισότητες επιστρέφουν και μάλιστα με τον πιο άγριο και απροσδόκητο τρόπο. Γίνεται άδικη κατανομή φορολογικών βαρών, κάτι που ξεκίνησε επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, ώστε να φτάσει στο ιστορικό χαμηλό του 1,5% το 2015 και το 2020 να μην ξεπερνά το 1,5%».

Ο βουλευτής του Κινήματος Αλλαγής αναφέρθηκε και στις προβλέψεις για φορολογικά έσοδα. «Φαίνεται ότι το κράτος περιμένει το 2021 να εισπράξει φόρους από εισοδήματα νομικών προσώπων περίπου 830 εκατομμυρίων ευρώ και από την αποπληρωμή ασφαλιστικών και φορολογικών υποχρεώσεων που είχαν ανασταλεί το 2020, άλλα 224 εκατομμύρια ευρώ. Δηλαδή, εδώ ταιριάζει η ρήση “ουκ αν λάβεις παρά του μη έχοντος”», είπε ο Δημήτρης Κωνσταντόπουλος και σχολίασε και τα μέτρα για το λιανεμπόριο: «Η χθεσινή απόφαση της κυβέρνησης για το λιανεμπόριο αποτελεί κυνικό τρόπο εξόντωσης των μικρών επιχειρήσεων. Μιλάμε για 270.000 επιχειρήσεις που συντηρούν πάνω 650.000 θέσεις εργασίας. Όλα τα καταστήματα που δεν έχουν ψηφιακό σύστημα βιώνουν τον πιο άγριο και αθέμιτο ανταγωνισμό και μένουν στο παιχνίδι, μόνο οι μεγάλοι παίκτες της αγοράς και ο τζίρος μεταφέρεται από τη μικρομεσαία επιχείρηση στις μεγάλες επιχειρήσεις. Η επιλογή αυτή αποτυπώθηκε και στην ανισοβαρή κατανομή της ρευστότητας που δόθηκε στον ιδιωτικό τομέα».

ΚΚΕ: «Η κυβέρνηση καλλιεργεί φρούδες ελπίδες»

Αντίστοιχα, το Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας, με εισηγητή του τον Νίκο Καραθανασόπουλο, τόνισε πως «η κυβέρνηση καλλιεργεί φρούδες ελπίδες, ότι χάρη στο εμβόλιο, θα έχουμε γρήγορη επιστροφή στην κανονικότητα», παρ’ όλα αυτά όμως, κάτι τέτοιο δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα.

Επίσης, ο βουλευτής του ΚΚΕ επέκρινε την κυβέρνηση για τα υγειονομικά πρωτόκολλα-λάστιχο που δημιούργησε, και τα οποία ήταν «προσαρμοσμένα» στις ανάγκες επιχειρηματικών και τουριστικών ομίλων και είπε ακόμη ότι η πολιτική της για διασφάλιση των συμφερόντων όλων με κρατική παρέμβαση, «έχει αρωγό τη χρήσιμη αντιπολίτευση» του ΣΥΡΙΖΑ, του ΚΙΝ.ΑΛΛ, και των άλλων κομμάτων.

Όσο για το μέτρο των αγορών με προπαραγγελία (click away) είπε ότι μόνο το 15% των επιχειρήσεων λιανεμπορίου μπορεί να κάνει ηλεκτρονικό εμπόριο, τη στιγμή που τα μικρά καταστήματα του λιανεμπορίου έχουν ήδη πτώση τζίρου πάνω από 80%. «Τέτοια μέτρα είναι προς όφελος των μεγάλων αλυσίδων, και επιφυλάσσουν μαζικά λουκέτα τους πρώτους μήνες του 2021» σημείωσε ο εισηγητής του ΚΚΕ και πρότεινε το άνοιγμα των μικρών καταστημάτων λιανεμπορίου με όλα τα υγειονομικά μέτρα προστασίας.

Από την πλευρά του, ο Χρήστος Κατσώτης υπογράμμισε ότι είναι «ένας ακόμα αντιλαϊκός προϋπολογισμός που τσακίζει στη κυριολεξία τα λαϊκά στρώματα ενισχύοντας τα κέρδη των επιχειρηματιών».

ΜέΡΑ 25:«Ο προϋπολογισμός δεν πρόκειται να εφαρμοστεί»

Από την πλευρά του, ο γενικός εισηγητής του ΜέΡΑ25, Κρίτωνας Αρσένης, τόνισε πως ο προϋπολογισμός «δεν πρόκειται να εφαρμοστεί», λέγοντας μάλιστα πως «αυτό το ξέρει και η κυβέρνηση».

«Σε κάθε προϋπολογισμό θα έπρεπε να μιλάμε για την κλιματική αλλαγή που απειλεί την κοινωνία, αλλά αυτός που συζητάμε δεν δίνει καν στοιχειώδεις απαντήσεις στην υγειονομική κρίση, όταν μάλιστα έχουμε πάνω από 100 οικογένειες καθημερινά να θρηνούν συνανθρώπους μας», δήλωσε ο κ. Αρσένης, τονίζοντας παράλληλα πως στο πρώτο κύμα της πανδημίας, η Ελλάδα στάθηκε τυχερή λόγω της μικρής της έκθεσης στην Κίνα και τις χώρες από όπου διαδόθηκε ο ιός.

Ωστόσο, αυτή την τύχη η κυβέρνηση δεν την χρησιμοποίησε για να ετοιμαστεί το ΕΣΥ αντίθετα εξέθεσε τη χώρα στην πανδημία με τον τουρισμό, προκαλώντας ζημιά «εκ του αποτελέσματος, αν βάλουμε κάτω τα έσοδα και τα θύματα».

Για τη χρηματοδότηση του ΕΣΥ λόγω πανδημίας, είπε ότι είναι ελλιπής: «Η Βουλή, με 8 εκ. έφτιαξε 50 ΜΕΘ στο Σωτηρία. Φανταστείτε τι θα μπορούσατε να κάνετε με 400 εκ. που αντιστοιχούν σε 2.500 ΜΕΘ» είπε ο κ. Αρσένης.

Έντονη αντιπαράθεση για τα θύματα της Covid-19

Στο επίκεντρο της πολιτικής αντιπαράθεσης στον φετινό Προϋπολογισμό βρέθηκε η εξέλιξη της πανδημίας αλλά και ο τρόπος διαχείρισης της. Οι δε αναφορές στα θύματα της Covid-19 μοιραία ανέβασε τους τόνους μεταξύ των βουλευτών της συμπολίτευσης και της αντιπολίτευσης.

Ο υφυπουργός Εξωτερικών Κωνσταντίνος Φραγκογιάννης με παρέμβασή του, ζήτησε από τους βουλευτές της αξιωματικής αντιπολίτευσης «να μην μιλάνε χαιρέκακα» και να μην καταλογίζουν στην κυβέρνηση ότι «δεν έχει συναίσθηση του πόνου που προκαλεί ο κορονοϊός στους συμπολίτες μας», λέγοντας πως «αυτό είναι δύσκολο να το δεχθώ. Κάνουμε αγώνα όλοι. Εγώ προσωπικά έχω ένα μέλος της οικογένειάς μου που παλεύει με τον κορονοϊό και μου είναι δύσκολο να δεχθώ ότι δεν έχουμε σαν κυβέρνηση ενσυναίσθηση απέναντι σ’ αυτό που περνάνε οι πολίτες. Δεν έχει σημασία αν είμαστε κυβέρνηση και εάν εσείς είστε αντιπολίτευση. Περνάμε μαζί ένα μεγάλο κύμα που ταλανίζει την κοινωνία μας. Είμαστε ένα απέναντι σ’ αυτό και να μην είμαστε χαιρέκακοι».

Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Βίτσας απάντησε πως «εμείς δεν σας λέμε ότι είσαστε κακοί άνθρωποι. Βεβαίως και πονάτε, βεβαίως και έχετε και ανθρώπους που πάσχουν. Όλοι έχουμε ανθρώπους μας που πάσχουν από κορονοϊό. Πονάτε και πονάμε. Εγώ θα πάω και παρακάτω. Θα πω ότι αγαπάτε τους συνανθρώπους σας, αγαπάτε τα μικρά ζώα, αγαπάτε τα πάντα. Δεν είναι εκεί το θέμα. Η πολιτική σας είναι αυτή που είναι εχθρική και αναποτελεσματική».

Η συζήτηση πυροδοτήθηκε όταν η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Χαρά Καφαντάρη καταλόγισε στην κυβέρνηση πως «έχετε αποτύχει σε όλα και σε όλους τους τομείς, όπως στη διαχείριση της πανδημίας», σημειώνοντας ότι «τον τελευταίο καιρό θρηνούμε πάνω από 3.000 ανθρώπινες ζωές» και λέγοντας πως «εδώ δεν μιλάμε μόνο για στατιστική και αριθμούς, αλλά μιλάμε για ζωές με ονοματεπώνυμο, μιλάμε για ανθρώπους…».

Ο βουλευτής της ΝΔ Γιάννης Λοβέρδος απάντησε ότι «καταλαβαίνω πως η συγκυρία προσφέρεται για φθηνή και ανέξοδη πολιτική, αλλά δεν περίμενα να τα ακούσω. Κάθε μέρα έχουμε 100 συνανθρώπους μας οι οποίοι χάνουν τη ζωή τους. Σε αυτούς οφείλουμε και στις οικογένειές τους πάνω από όλα, πολύ μεγάλο σεβασμό, πρέπει να μην κοιμόμαστε τη νύχτα όταν 100 άνθρωποι πεθαίνουν κάθε μέρα σ’ αυτή την χώρα που ούτε σε συνθήκες πολέμου δεν είχαμε τόσους πολλούς θανάτους. Αλλά, οι χιλιάδες αυτοί θάνατοι δεν είναι αντικείμενο εκμετάλλευσης αλλά για πολύ μεγάλη περισυλλογή, προσοχής και μεγάλης υπευθυνότητας. Όταν λέτε ότι φταίει η κυβέρνηση για τους νεκρούς, αλήθεια σοβαρολογείτε; αυτό είναι θλίψη και ντροπή!» και πρόσθεσε ότι παρά την εικόνα που θέλει να δημιουργήσει η αντιπολίτευση «ευτυχώς εδώ στην Ελλάδα, μέσα σ’ αυτές τις συνθήκες, με όλα τα προβλήματα και με όλον τον σεβασμό στις οικογένειες των θυμάτων, δεν είχαμε ούτε έναν που να έμεινε έξω από ΜΕΘ. Δεν είχαμε φαινόμενα σαν κι αυτά που είδαμε στο Μπέργκαμο, σαν κι αυτά που είδαμε προχθές στο Τέξας, με τα κρεβάτια στους δρόμους και στα προαύλια των νοσοκομείων. Αυτό δεν το είδαμε και δεν θα το δούμε στην Ελλάδα χάρη στην ενίσχυση, κάτω από πολύ αντίξοες συνθήκες, που αυτή η κυβέρνηση έδωσε στο Εθνικό Σύστημα Υγείας και θα συνεχίσει να δίνει».

Η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Χαρά Καφαντάρη εξέφρασε την λύπη της που ο βουλευτής της ΝΔ Γιάννης Λοβέρδος «ερμήνευσε τις θέσεις της κατά τη δική του άποψη, ώστε να ικανοποιήσει το επικοινωνιακό του αφήγημα» και διευκρίνισε πως εκείνη ανέφερε «αυτά που ο ελληνικός λαός ακούει κάθε απόγευμα στην τηλεόραση».

Ο βουλευτής της ΝΔ Δημήτρης Μαρκόπουλος επέκρινε τον ΣΥΡΙΖΑ για τη στάση του στην πανδημία λέγοντας πως «φέρετε βαριά την ευθύνη για την εξέλιξη της πανδημίας γιατί σας θυμίσω ότι εσείς «θωπεύατε» τα κινήματα της πιτσιρικαρίας στις πλατείες και λέγατε να μην παρέμβει κανένας, αδιαφορώντας για τον υγειονομικό αντίκτυπο αυτών των κινημάτων. Εσείς είσαστε που ζητούσατε να μη θιγούν οι καταλήψεις στα σχολεία που προφανώς έφεραν σε συγχρωτισμό πολύ κόσμο και άρχισε η έξαρση». Εμείς, είπε, «είμαστε η δύναμη της ευθύνης είτε το θέλετε είτε όχι» και όπως σε όλα συμπεριφερόμαστε υπεύθυνα «έτσι και ο Προϋπολογισμός που καταθέσαμε είναι ένας Προϋπολογισμός ευθύνης».

 

 

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΣΑΒΒΑΤΟ 11.05.2024 02:46