search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 26.04.2024 21:32
MENU CLOSE

Κυβέρνηση αγχωμένη, ψάχνει

Δημοσιεύτηκε στο ΠΟΝΤΙΚΙ

τεύχος 2157
23-12-2020
23.12.2020 04:00
sol1_0.jpg

 

Αγχωτική αναμένεται να είναι η εορταστική περίοδος για την κυβέρνηση, καθώς η βελτιωμένη εικόνα που παρουσιάζουν τα επιδημιολογικά στοιχεία τις τελευταίες ημέρες κινδυνεύει να ανατραπεί αν οι πολίτες δεν τηρήσουν ευλαβικά τα περιοριστικά μέτρα.

Ο ίδιος ο Κυριάκος Μητσοτάκης, στη συνομιλία του, τη Δευτέρα το πρωί, με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαρόπουλου, δεν έκρυψε την ανησυχία του για το τι μπορεί να συμβεί αν τα πράγματα δεν πάνε κατ’ ευχήν τις ημέρες των εορτών. 

Ο πρωθυπουργός μίλησε για μια επιδημιολογική εικόνα «αισθητά καλύτερη τις τελευταίες ημέρες», τονίζοντας, ωστόσο, ότι «πρέπει να είμαστε εξαιρετικά προσεκτικοί τις ημέρες των εορτών» προκειμένου, όπως είπε, να μην βρεθούμε ξανά αντιμέτωποι με μία νέα έξαρση του ιού εντός του πρώτου μήνα του 2021. «Αυτή τη στιγμή η μεγάλη μας ανησυχία έχει να κάνει με τις συναθροίσεις και τις συναντήσεις στα σπίτια» δήλωσε χαρακτηριστικά ο Μητσοτάκης. 

«Και πιστεύω ότι η συνολική παρότρυνση πρέπει να είναι αυτές τις γιορτές να τις γιορτάσουμε με τις οικογένειές μας, σε όσο το δυνατόν πιο στενό οικογενειακό κύκλο. Και θέλω να πιστεύω ότι οι συμπολίτες μας θα συμμορφωθούν με αυτές τις προσταγές, τις παροτρύνσεις των ειδικών, διότι αυτή τη στιγμή εκεί πέρα εντοπίζουμε τη βασική πηγή ανησυχίας» ήταν, παράλληλα, το μήνυμα που έστειλε ο πρωθυπουργός, χωρίς μάλιστα αυτή τη φορά να κάνει κάποια αναφορά στο όριο των εννέα ατόμων γύρω από το χριστουγεννιάτικο τραπέζι. 
Στο πλαίσιο αυτό η κυβέρνηση καταφεύγει για άλλη μια φορά σε μέτρα αστυνομικού χαρακτήρα, με τον Μιχάλη Χρυσοχοΐδη να ξεκαθαρίζει ότι η αστυνομία θα προχωρήσει σε ιδιαίτερα εντατικούς ελέγχους για την πιστή τήρηση των περιοριστικών μέτρων τις εορταστικές μέρες. 

«Θα κάνουμε Χριστούγεννα με την αστυνομία στους δρόμους, όπως ούτως ή άλλως γίνεται από τον Μάρτιο» δήλωσε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη. «Θα υπάρχουν αυστηροί έλεγχοι προκειμένου να τηρούνται οι αποφάσεις οι οποίες τελικώς θα ληφθούν» πρόσθεσε. Σύμφωνα μάλιστα με τον Χρυσοχοΐδη, αν δεν τηρηθούν αυστηρά τα μέτρα που έχουν ανακοινωθεί, «την επόμενη μέρα θα έχουμε τρίτο κύμα πανδημίας που θα είναι ολέθριο» ενώ έκανε λόγο για μέτρα που θα εξειδικευτούν και «που θα περιορίσουν στο ελάχιστο τις μετακινήσεις και τη δυνατότητα να κάνουμε καταχρήσεις».

Για αυστηρότερους ελέγχους την εορταστική περίοδο μίλησε και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, σημειώνοντας πως «αυστηρά μέτρα, με την έννοια αυστηρότερων περιορισμών, δεν εξετάζονται αυτή τη στιγμή. Ας εφαρμόσουμε όλοι μας τα μέτρα που είναι σε ισχύ, ώστε να μην χρειάζονται αυστηρότερα». 

«Πιο σκληρά μέτρα θα ληφθούν για την εφαρμογή των υφιστάμενων, δηλαδή θα αφορούν τους ελέγχους. Για παράδειγμα, παραμονή των Χριστουγέννων όποιος κυκλοφορεί μετά τις 10 το βράδυ θα πρέπει να ξέρει ότι η αστυνομία θα τον σταματήσει και θα τον ελέγξει. Υπάρχουν κάποιες περιπτώσεις εξαιρέσεων, ανθρώπων που δουλεύουν εκείνο το βράδυ» ανέφερε ο Στέλιος Πέτσας. 

Λιγοστά εμβόλια

Ωστόσο, η ανησυχία – και συνακόλουθα το άγχος – της κυβέρνησης δείχνει να εντείνεται ακόμα περισσότερο από το γεγονός ότι η αρχική αισιοδοξία για ταχεία έλευση των εμβολίων κατά της Covid-19 στην Ελλάδα μοιάζει να πηγαίνει πίσω καθώς, όπως ανακοινώθηκε τη Δευτέρα από τους αρμόδιους για το πρόγραμμα εμβολιασμού, σε αρχική φάση στην Ελλάδα θα φτάσουν λιγότερες από 10.000 δόσεις του εμβολίου. 
Μιλώντας στον ΑΝΤ1 ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας εξέφρασε αισιοδοξία ότι «από Φεβρουάριο θα καλυφθεί το κενό» στην προμήθεια των εμβολίων, γεγονός που έρχεται σε εμφανή αντίθεση με τις αρχικές κυβερνητικές εξαγγελίες που έκαναν λόγο για εκατομμύρια δόσεων εμβολίου σε σύντομο χρονικό διάστημα. 

Η συγκεκριμένη εξέλιξη, πέραν από τις υγειονομικές συνέπειες, ενδεχομένως θα έχει και οικονομικές, καθώς η κυβέρνηση είχε επενδύσει πολλά στον κατά το δυνατόν ταχύτερο εμβολιασμό των πολιτών κατά της Covid-19 ώστε να μπορέσει να άρει όσο γίνεται πιο γρήγορα τους περιορισμούς, οι οποίοι πλήττουν δραματικά πολλούς τομείς της οικονομίας. 
Στην πραγματικότητα, στην παρούσα φάση η κυβέρνηση ελπίζει τα όποια ζητήματα με την προμήθεια του εμβολίου, η οποία γίνεται κεντρικά από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, να επιλυθούν κατά το δυνατόν συντομότερο, καθώς ο Πέτσας απέκλεισε κάθε ενδεχόμενο κατά μόνας παραγγελιών. 

«Δεν υπάρχει σκέψη για ενέργεια εθνική, αλλά κοινοτική, ώστε να καλυφθεί το κενό. Και πιστεύω ότι τελικά, με τις ενέργειες που θα γίνουν σε ευρωπαϊκό επίπεδο, δεν θα υπάρξει το πρόβλημα, που φαίνεται να υπάρχει αυτή τη στιγμή, με χαμηλότερες δόσεις από το αναμενόμενο», σημείωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος μιλώντας στην τηλεόραση του ΑΝΤ1. 

«Γαλάζια» επίθεση

Στο πλαίσιο αυτό, και με δεδομένο ότι η αντιπολίτευση «πυροβολεί» κατά ριπάς την κυβέρνηση κατηγορώντας την ότι έχει επενδύσει τα πάντα στο εμβόλιο αφήνοντας άλλα κρίσιμα ζητήματα να χρονίζουν, το Μέγαρο Μαξίμου μοιάζει να αναζητά αλλαγή ατζέντας, η οποία θα επιτρέψει στην κυβέρνηση και στη Ν.Δ. να διαφύγουν της στενωπού που η πανδημία δημιουργεί. 

Έτσι η Πειραιώς σηκώνει πολύ ψηλά το θέμα της Folie Folie καθώς, σύμφωνα με σχετικά δημοσιεύματα, στελέχη της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ φάνηκαν ευεπίφορα στο να εξυπηρετήσουν την επιχείρηση να περάσει τον κάβο. Η Ν.Δ. μίλησε για «νταραβεριτζήδες» του ΣΥΡΙΖΑ, ωστόσο, τα τέσσερα στελέχη που κατονομάζονται στα e-mails (Χαρίτσης, Φλαμπουράρης, Αραχωβίτης και Μπαλαούρας) διέψευσαν την οποιανδήποτε ανάμειξή τους στην υπόθεση και ξεκαθάρισαν ότι θα προσφύγουν στη δικαιοσύνη. Ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ αντεπιτέθηκε, κατηγορώντας τη Ν.Δ. ότι υπερψήφισε και επέκτεινε την ισχύ τροπολογίας η οποία, σύμφωνα με τις κατηγορίες, εξυπηρετούσε την εταιρεία. 

Σε δεύτερο χρόνο μάλιστα η Πειραιώς, σε ανακοίνωσή της, αναφέρει πως «τα νέα στοιχεία που έρχονται στο φως από την έρευνα για το μεγάλο σκάνδαλο της Folli Follie αποκαλύπτουν ότι ο ίδιος ο κ. Τσίπρας ήταν ενήμερος για τις παρεμβάσεις υπέρ των προφυλακισμένων επιχειρηματιών. Ο κ. Μπαλαούρας εμφανίζεται ξανά ως μεσολαβητής υπέρ των συμφερόντων της εταιρείας. Κι όλα αυτά την εποχή που οι αρχές και η τότε κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ “έπαιζαν καθυστέρηση” όταν ήδη είχε ξεσπάσει το σκάνδαλο». 

Η «γαλάζια» πλευρά μάλιστα πετάει την μπάλα προς την Κουμουνδούρου, τονίζοντας πως «η υπόθεση ερευνάται από τη Δικαιοσύνη και αναμένουμε τα αποτελέσματά της. Όμως προξενεί εντύπωση ότι τους τελευταίους μήνες μαρτυρίες από διαφορετικές σκοτεινές υποθέσεις εμπλέκουν συνεργάτες αλλά και τον ίδιο τον κ. Τσίπρα κάνοντας λόγο για “White Porscha”, “μαγαζί”, “outsourcing” κ.λπ. Οι βαρύγδουπες ανακοινώσεις του ΣΥΡΙΖΑ δεν μπορούν να σκεπάσουν κάτω από το χαλί τέτοιες αποκαλύψεις. Οι πολίτες αναμένουν απαντήσεις». 

Αλλαγή ατζέντας

Όπως και να έχει το πράγμα η Ν.Δ. δείχνει να σηκώνει υπερβολικά τους τόνους σε βάρος του ΣΥΡΙΖΑ, κατηγορώντας τον για εμπλοκή σε γκρίζες υποθέσεις όπως αυτή της Folie Folie ή, όπως πριν από λίγες ημέρες, της παραθεριστικής κατοικίας του Αλέξη Τσίπρα στην περιοχή της Λαυρεωτικής. 

Πολιτικοί αναλυτές παρατηρούν μια αντινομία στη στάση της κυβέρνησης, η οποία από τη μία πλευρά ζητά συναίνεση για τα ζητήματα που αφορούν στην πανδημία και τον εμβολιασμό και παράλληλα εξαπολύει διαρκείς επιθέσεις στην αντιπολίτευση και ειδικά στον ΣΥΡΙΖΑ για μια μεγάλη σειρά ζητημάτων. 

Οι ίδιοι αναλυτές εκτιμούν ότι η στρατηγική αυτή ενδεχομένως υποκρύπτει και άλλα ζητήματα εκτός της προσπάθειας αλλαγής ατζέντας και δημιουργίας θετικού περιβάλλοντος για την κυβέρνηση σε μια κατά τεκμήριο δύσκολη για αυτήν περίοδο. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε ότι αναζωπυρώνονται φήμες και πληροφορίες για μεγάλες αλλαγές στο κυβερνητικό σχήμα παρά το γεγονός ότι ο Μητσοτάκης έχει επανειλημμένα δηλώσει ότι τάσσεται περισσότερο υπέρ των διορθωτικών κινήσεων. 

Η αλήθεια είναι ότι το τελευταίο διάστημα παρατηρούνται δυσλειτουργίες σε διάφορους τομείς του κυβερνητικού έργου παρά το γεγονός ότι ο Μητσοτάκης, σε συνεχόμενα Υπουργικά Συμβούλια, έχει τονίσει ότι η κυβέρνηση συνεχίζει το μεταρρυθμιστικό της έργο. 

Όπως και να έχει πάντως η κυβέρνηση προετοιμάζεται για ένα δύσκολο πρώτο εξάμηνο του 2021, καθώς στα προβλήματα που δημιουργεί η πανδημία της Covid-19 προστίθενται και άλλα, τα οποία περιπλέκουν ακόμα περισσότερο την κατάσταση. 

«Εθνικό στοίχημα»

Πέραν της αντικειμενικής λογιστικής δυσκολίας του εγχειρήματος των μαζικών εμβολιασμών η κυβέρνηση καλείται να πείσει και μια αρκετά σημαντική μειοψηφία, που είναι επιφυλακτική, ότι τα εμβόλια είναι ασφαλή. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε ότι στο τελευταίο Υπουργικό Συμβούλιο της χρονιάς, αυτό της Τρίτης, ο Μητσοτάκης αναφέρθηκε στη νέα καμπάνια για τους εμβολιασμούς. 

«Σύμφωνα με τις πληροφορίες μας στις 26 Δεκεμβρίου θα βρίσκονται εδώ οι πρώτες δόσεις. Την επομένη κιόλας μέρα θα ξεκινήσουν οι εμβολιασμοί στην Αθήνα και στη Θεσσαλονίκη, για να επεκταθούν σταδιακά στα 1.018 εμβολιαστικά κέντρα τα οποία έχουν ήδη οργανωθεί. Υπάρχει, όπως γνωρίζετε, ένα πολύ λεπτομερές σχέδιο μεταφοράς, φύλαξης, διανομής του εμβολίου. Υπάρχει ένα σχέδιο, μία εκστρατεία για την ενημέρωση του πληθυσμού, όπως και για την οργάνωση των εμβολιασμών, με εμπλοκή σχεδόν του συνόλου της δημόσιας διοίκησης, των δήμων, αλλά και όπου αυτό είναι απαραίτητο, των ενόπλων δυνάμεων». 

Ο πρωθυπουργός χαρακτήρισε ως το «μεγάλο εθνικό στοίχημα» των επόμενων μηνών το ζήτημα του μαζικού εμβολιασμού. «Σε αυτό το διάστημα προφανώς θα εξακολουθούν να ισχύουν τα μέτρα αποτροπής μετάδοσης του ιού. Αλλά αυτές είναι δύο παράλληλες προσπάθειες, βρίσκονται σε πλήρη αλληλεξάρτηση. Όσο πιο πιστά τηρούνται τα πρώτα, τα μέτρα περιορισμού δηλαδή, τόσο ευκολότερα θα αίρονται οι περιορισμοί και όσο περισσότεροι πολίτες θα εμβολιάζονται τόσο πιο κοντά θα έρχεται και το τέλος αυτής της μεγάλης περιπέτειας για κάθε Ελληνίδα και για κάθε Έλληνα» τόνισε ο Μητσοτάκης. 

Σε δεύτερο επίπεδο η κυβέρνηση περιμένει με αγωνία τις εξελίξεις στις Βρυξέλλες όσον αφορά στο ταμείο ανάκαμψης αλλά και τον προϋπολογισμό της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Διότι μπορεί στην τελευταία σύνοδο κορυφής να κάμφθηκε το βέτο Ουγγαρίας και Πολωνίας αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι οι μακρόσυρτες ευρωπαϊκές διαδικασίες θα αλλάξουν ακόμα και σε έκτακτες συνθήκες, όπως αυτές που δημιουργεί η πανδημία της Covid-19. 

Αντιθέτως ακόμα δεν έχει ξεκαθαριστεί πότε θα αρχίσουν να εκταμιεύονται τα κονδύλια από το ταμείο ανάκαμψης, στα οποία η κυβέρνηση επενδύει πολλά για την αναπτυξιακή πορεία της χώρας. Και όλα αυτά χωρίς να αποκλειστεί το ενδεχόμενο κάτι να πάει στραβά και να υπάρξουν κάποιες νέες καθυστερήσεις. 
 

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 26.04.2024 21:32