search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 14:40
MENU CLOSE

Χωρίς κάλαντα τα φετινά Χριστούγεννα: Στους δρόμους 5.000 αστυνομικοί – Σαρωτικοί έλεγχοι στα διόδια

24.12.2020 06:07
Χωρίς κάλαντα τα φετινά Χριστούγεννα: Στους δρόμους 5.000 αστυνομικοί - Σαρωτικοί έλεγχοι στα διόδια - Media

 

Σε αυξημένη ετοιμότητα βρίσκεται η ΕΛΑΣ από σήμερα εν όψει Χριστουγέννων, με τους άνδρες της Αστυνομίας να ξεκινούν σαρωτικούς ελέγχους ώστε να τηρηθούν, στο μέγιστο δυνατό, τα μέτρα του lockdown.

Οι λοιμωξιολόγοι τονίζουν ότι δεν υπάρχει περιθώριο για περισσότερη πίεση στο σύστημα Υγείας εν μέσω των γιορτών, ενώ ο πρωθυπουργός επισημαίνει ότι οι φετινές εορτές είναι ανάγκη να περιοριστούν σε “στενές οικογενειακές συνάξεις”.

«Θέλω και πάλι να κάνω μία έκκληση. Να αποφύγουμε ειδικά τις συναθροίσεις στα σπίτια» επισήμανε ο κ. Μητσοτάκης, σημειώνοντας πως δική του παράκληση προς του πολίτες είναι να γιορτάσουμε φέτος με «πολύ στενές οικογενειακές συνάξεις έτσι ώστε να μη βιώσουμε και πάλι μία αναζωπύρωση της πανδημίας, ένα τρίτο κύμα το οποίο θα δοκιμάσει και πάλι το Εθνικό Σύστημα Υγείας».

Στους δρόμους 5.000 αστυνομικοί – Σαρωτικοί έλεγχοι στα διόδια
 

Καθώς η εστίαση δε λειτουργεί, η ανησυχία εστιάζεται στις συγκεντρώσεις στα σπίτια. 5.000 αστυνομικοί, λοιπόν, ξεκινούν από σήμερα σαρωτικούς ελέγχους για παραβάσεις της απαγόρευσης κυκλοφορίας, ενώ στην επιχείρηση θα συνδράμουν ακόμη και drones. Τέλος, είναι πιθανό να κλείσουν κεντρικές οδικές αρτηρίες μετά τις 10 το βράδυ, οπότε και ξεκινά η απαγόρευση κυκλοφορίας.

«Η αστυνομία θα δώσει ιδιαίτερη βαρύτητα στις μετακινήσεις μετά τις 22.00 το βράδυ και δεν αποκλείεται να προχωρήσουμε και σε διακοπή κυκλοφορίας σε κεντρικούς οδικούς άξονες ώστε να ελεγχθούν όλοι αυτοί που μετακινούνται εκείνες τις ώρες. Όπου διαπιστωθούν παραβάσεις, θα επιβληθεί πρόστιμο 300 ευρώ» δήλωσε ο Εκπρόσωπος Τύπου της ΕΛΑΣ, Θεόδωρος Χρονόπουλος μιλώντας στον ΣΚΑΪ.

Ανοιχτό το ενδεχόμενο να κλείσουν σταθμοί του Μετρό και κεντρικές οδικές αρτηρίες

Την αναστολή δρομολογίων και το κλείσιμο των σταθμό του μετρό -κυρίως του Συντάγματος- από τις 18:00 έως τις 21:00 το βράδυ, εξετάζουν τα κυβερνητικά στελέχη μετά την τηλεδιάσκεψη που είχαν με την ΕΛΑΣ, ενώ ο σχεδιασμός περιλαμβάνει ακόμη και κλείσιμο κεντρικών οδικών αρτηριών της Αττικής για την αποφυγή κίνησης πολιτών μετά τις 22:00 το βράδυ.

Τα σημεία που η Αστυνομία θα ελέγχει διεξοδικά είναι τα διόδια σε όλη τη χώρα, τα σημεία εισόδου-εξόδου στις πόλεις, κομβικά σημεία στο οδικό δίκτυο, υπεραστικά λεωφορεία και ΚΤΕΛ, πλατείες αλλά και κάθε σημείο με συγχρωτισμό.

Επίσης, σε επιφυλακή θα βρίσκονται και τα drones για την επιτήρηση περιοχών προκειμένου να αποτραπούν οι συγκεντρώσεις σε οικίες.

Ποιοι επιτρέπεται να κυκλοφορούν μετά τις 10 το βράδυ

Στην εορταστική περίοδο οι μόνοι που επιτρέπεται να κυκλοφορούν στους δρόμους μετά τις 10 το βράδυ είναι για λόγους υγείας και όσοι εργάζονται.

«Τα Χριστούγεννα εφαρμόστε τα μέτρα για να κάνουμε τις άσχημες μέρες να μείνουν πίσω μας. Γυρίστε σπίτι πριν βραδιάσει, μείνετε σπίτι, το βράδυ μην κυκλοφορείτε» ανέφερε στο μήνυμά του εν όψει Χριστουγέννων ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, τονίζοντας:

«Αν κάποιοι έχουν αποφασίσει να κάνουν ρεβεγιόν ή συγκεντρώσεις στο σπίτι, θα υπάρξει καταστροφή. Και όποιος θέλει την καταστροφή, κάνει πολύ κακό. Θα υπάρξει πρόνοια για να μην υπάρξουν μεγάλες συγκεντρώσεις στα σπίτια»

Τι SMS στέλνουμε για επίσκεψη σε σπίτια 

SMS με τον κωδικό μετακίνησης «6» θα πρέπει να στείλουν οι πολίτες στο 13033 γαν θέλουν να μετακινηθούν παραμονές και ανήμερα Χριστουγέννων και Πρωτοχρονιάς, για να πάνε στα γιορτινά τραπέζια, ενώ όπως διευκρίνισε ο Υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη, Λευτέρης Οικονόμου, οι πολίτες θα πρέπει να στέλνουν SMS και κατά την επιστροφή τους στο σπίτι, έχοντας πάντα στο μυαλό τους ότι μετά τις 22:00 ισχύει απαγόρευση της κυκλοφορίας, άρα θα πρέπει να έχουν ήδη αποχωρήσει από τα τραπέζια όπου θα είναι καλεσμένοι

Τι μέτρα ισχύουν  σήμερα, παραμονή Χριστουγέννων

  • Δεν επιτρέπεται η έξοδος των παιδιών για να πουν τα κάλαντα.
  • Δεν επιτρέπεται η κυκλοφορία από τις 10 το βράδυ μέχρι τις 5 το πρωί.
  • Όσοι επιθυμούν να μεταβούν σε ρεβεγιόν φιλικής οικογένειας, θα πρέπει να στείλουν sms τόσο κατά την μετάβαση,  όσο και κατά την επιστροφή, η οποία δεν θα πρέπει να καταγραφεί μετά τις 10 το βράδυ.

Όλα τα μέτρα για αύριο, ανήμερα των Χριστουγέννων

  • Το ρεβεγιόν θα γίνεται το μεσημέρι καθώς παραμένει σε ισχύ η απαγόρευση κυκλοφορίας μετά τις 10 το βράδυ.
  • Στο τραπέζι του ρεβεγιόν μπορούν να παρακαθίσουν μέχρι 9 άτομα και από 2 μόνο οικογένειες συστήνεται να απουσιάζουν από το ρεβεγιόν άτομα μεγάλης ηλικίας.
  • Η χρήση της μάσκας παραμένει υποχρεωτική παντού.

Τι ισχύει για τις εκκλησίες
Οι λειτουργίες στην Εκκλησία θα γίνουν κανονικά αύριο, Χριστούγεννα, ωστόσο θα υπάρχουν περιορισμοί. Τόσο τα Χριστούγεννα, όσο και την Πρωτοχρονιά και τα Φώτα θα ισχύουν τα εξής μέτρα:

  • Ενα άτομο ανά 15 τ.μ., με 2 μέτρα απόσταση μεταξύ των ατόμων προς κάθε κατεύθυνση μέσα στον ναό.
  • 25 άτομα για ενοριακούς ναούς, ενώ στην περίπτωση των Μητροπολιτικών Ναών τα 50 άτομα υποχρεωτική χρήση προστατευτικής μάσκας στον χώρο λατρείας.

 

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 14:28