search
ΣΑΒΒΑΤΟ 27.04.2024 06:59
MENU CLOSE

Γαλλία: Πέθανε ο Πιέρ Καρντέν

29.12.2020 12:16
Γαλλία: Πέθανε ο Πιέρ Καρντέν - Media

 

Πέθανε σήμερα σε ηλικία 98 ετών ο Γάλλος σχεδιαστής και μόδιστρος Πιερ Καρντέν, οπως ανακοίνωσε η οικογένειά του.

Ο Πιέρ Καρντέν γεννήθηκε στην Ιταλία και πολιτογραφήθηκε Γάλλος. Έγινε παγκοσμίως διάσημος για το πρωτοποριακό του στυλ και τα σχέδιά του στο Space Age. Προτιμούσε τα γεωμετρικά σχήματα και μοτίβα, αγνοώντας συχνά τη γυναικεία φόρμα. Ίδρυσε τον δικό του οίκο μόδας του το 1950 και εισήγαγε το “φόρεμα φούσκα” το 1954.

Διορίστηκε Πρέσβης Καλής Θέλησης της UNESCO το 1991 και Πρέσβης Καλής Θέλησης του Παγκόσμιου Οργανσιμού Τροφίμων και Γεωργίας (FAO) στις 16 Οκτωβρίου 2009. 

Σχεδίασε την πρώτη unisex συλλογή ρούχων

Ο Πιέρ Καρντέν σχεδίασε την πρώτη unisex συλλογή ρούχων το 1958 (!), που πειραματίστηκε με νέα συνθετικά υφάσματα, που αντιστέκονταν στο παραδοσιακό γυναικείο στυλ της εποχής, που μετέτρεψε τους κύκλους σε φετίχ, που επέβαλε στους άνδρες πολύχρωμα πουκάμισα, τρελές γραβάτες και Μάο κοστούμια, που δημιουργούσε γλυπτικούς όγκους κι απαιτούσε από τα γυναικεία σώματα να προσαρμοστούν σε αυτούς

Ήταν αυτός που μύησε τους Παριζιάνους στην ιαπωνική τέχνη της ζωής, που σχεδίασε ό,τι μπορεί να φανταστεί ανθρώπου νους (από τασάκια μέχρι αεροπλάνα), που έγινε ο πρώτος Γάλλος που εγκαταστάθηκε στην κομμουνιστική Κίνα το 1978 και παρακολούθησε τα μοντέλα του να παρελαύνουν στο Σινικό Τείχος. Που επέκτεινε όσο κανείς την εμπορική του δραστηριότητα και δοξάστηκε στα πιο παράδοξα πεδία έκφρασης, όπως το εστιατόριο Maxim’s, σύμβολο της γαλλικής γαστρονομίας κι αριστοκρατίας, αλλά και τον περίφημο πολυχώρο τέχνης Espace Cardin, όπου από το 1971 παρέλασαν καλλιτέχνες όπως οι Μάρλεν Ντίτριχ, Μπομπ Ουίλσον, Ζεράρ Ντεπαρντιέ, μέχρι και οι Pilobolus.  

Ασύλληπτο επιχειρηματικό μυαλό

Ο Πιέρ Καρντέν πρωτοστάτησε στις τεχνοτροπίες της δεκαετίας του 1950 και του 1960, όχι μόνο για τα σχέδιά του αλλά για το ασύλληπτο επιχειρηματικό του μυαλό κι ίσως να μην απέχει από την πραγματικότητα ο αστικός μύθος που λέει πως έχει βάλει την υπογραφή του σε περισσότερα συμβόλαια από οποιονδήποτε άλλον σε αυτόν τον κόσμο. Έτσι υπήρξε για περισσότερες από μία γενιές ο σχεδιαστής-συνώνυμο του ακριβού γούστου. Πολύ πριν τη logo mania των τελευταίων δεκαετιών ο Καρντέν υπνώτισε το κοινό σε ολόκληρο τον πλανήτη να ποθεί διαολεμένα το χαρακτηριστικό “P” του λογότυπού του. Μπορεί τα ρούχα του να ήταν απλησίαστα αλλά το σήμα κατατεθέν του τρύπωσε στα μεσοαστικά σπίτια κεντημένο σε κουβέρτες, παιδικά ρούχα και χαλιά, τυπωμένο πάνω σε λευκά ήδη, πιάτα, πακέτα τσιγάρων, κούκλες. Δεν τον ενδιέφερε μόνο να μας ντύνει. Ήθελε να περικυκλώνει τις ζωές μας.

Πηγές: lifo.gr, wikipedia

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΣΑΒΒΑΤΟ 27.04.2024 02:01