search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 26.04.2024 21:42
MENU CLOSE

Αποφασίζουν για το άνοιγμα των σχολείων – Τα σενάρια και οι εισηγήσεις

29.12.2020 13:46
Αποφασίζουν για το άνοιγμα των σχολείων - Τα σενάρια και οι εισηγήσεις - Media

 

Προτεραιότητα της κυβέρνησης αποτελεί το άνοιγμα των σχολείων και στην συνάντηση της υπουργού Παιδείας Νίκη Κεραμέως, με τους ειδικούς που πραγματοποιείται σήμερα αναμένεται να τεθεί το πλαίσιο για την ημερομηνία επιστροφής στα θρανία. 

Το απόγευμα αναμένεται να γίνουν σχετικές ανακοινώσεις, καθώς στην εξ αποστάσεως σύσκεψη της Επιτροπής των ειδικών και την υπουργό Παιδείας, εξετάζονται όλα τα δεδομένα για το πότε θα ανοίξουν τα σχολεία μετά τις εορτές των Χριστουγέννων.

Με τα μέχρι σήμερα δεδομένα, τα σχολεία παραμένουν κλειστά μέχρι και τις 7 Ιανουαρίου 2021. Σύμφωνα με πληροφορίες, η βασική κατεύθυνση του υπουργείου είναι να ανοίξουν τα σχολεία βάσει του σχεδιασμού αυτού, εφ’ όσον το επιτρέπουν τα επιδημιολογικά δεδομένα.

Αυτό σημαίνει πως επικρατέστερη μέχρι στιγμής ημερομηνία, για το πρώτο σχολικό κουδούνι της νέας χρονιάς, τουλάχιστον για τα δημοτικά, είναι η 8η Ιανουαρίου. Η πλειοψηφία της επιτροπής φέρεται να εισηγείται το διαδοχικό άνοιγμα, με την αρχή να κάνουν τα νηπιαγωγεία και τα δημοτικά στις 8 ή στις 11 Ιανουαρίου, αλλά υπάρχουν λοιμωξιολόγοι που ζητούν να παραταθεί για μια εβδομάδα και να ανοιξουν στις 15 Ιανουαρίου. 

Δύο σενάρια

«Τα δημοτικά είναι πολύ πιο ασφαλή. Το πότε θα ανοίξουν θα το κουβεντιάσει η Επιτροπή σήμερα», είπε ο καθηγητής Παθολογικής Φυσιολογίας Λοιμώξεων ΕΚΠΑ Νίκος Σύψας, επισημαίνοντας πως δεν μπορούμε να κάνουμε ισχυρές προβλέψεις, καθώς όπως είπε, με τα σημερινά δεδομένα, μπορούν να ανοίξουν τα σχολεία. Ωστόσο, αυτό που τον φοβίζει είναι μια επιδημιολογική έκρηξη.

O καθηγητής Παθολογίας και Λοιμωξιολογίας του πανεπιστημίου Πατρών, και μέλος της επιτροπής λοιμωξιολόγων του υπουργείου Υγείας, Χαράλαμπος Γώγος τόνισε πως να ανοίξουμε τα σχολεία στις 8 του μηνός αυτό θα είναι θετικό. «Τετάρτη με Πέμπτη θα δούμε αν θα ξεκινήσουμε με τα σχολεία, και δη με τα δημοτικά. Υπάρχει προσπάθεια να δούμε τα πράγματα θετικά για τα σχολεία, γιατί έχει τραβήξει πολύ η κατάσταση αυτή».

«Είναι προτεραιότητα της επιτροπής τα σχολεία ως δραστηριότητα» δήλωσε ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου, Αθανάσιος Εξαδάκτυλος, ο οποίος ωστόσο διαφωνεί με την άποψη οι μαθητές να επιστρέψουν στα σχολεία στις 8 Ιανουαρίου.

«Πρέπει να έχουμε συγκεκριμένα δεδομένα τα οποία πραγματικά να πείσουν ότι είμαστε σε σημαντική κάμψη της επιδημίας… θα έλεγα μάλλον το πιθανότερο να ανοίξουν για τις 15 Ιανουαρίου να περιμένουμε μια εβδομάδα ακόμα, ώστε να δούμε ποια θα είναι η επίδραση των διακοπών των γιορτών στην εξέλιξη της επιδημίας» εξήγησε ο καθηγητής. 

«Για τις 8 Ιανουαρίου πιθανόν να είναι λίγο νωρίς να ανοίξουν δημοτικά και νηπιαγωγεία» επισήμανε και το μέλος της επιτροπής λοιμωξιολόγων και καθηγητής Μικροβιολογίας στην Ιατρική Σχολή του ΕΚΠΑ  Αθανάσιος Τσακρής.

«Πρέπει να έχουμε συγκεκριμένα δεδομένα τα οποία πραγματικά να πείσουν ότι είμαστε σε σημαντική κάμψη της επιδημίας… θα έλεγα μάλλον το πιθανότερο να ανοίξουν για τις 15 Ιανουαρίου να περιμένουμε μια εβδομάδα ακόμα, ώστε να δούμε ποια θα είναι η επίδραση των διακοπών των γιορτών στην εξέλιξη της επιδημίας» εξήγησε ο καθηγητής.

«Αυτό θα συζητηθεί όταν θα έχουν συλλεγεί και θα μπορούν να μελετηθούν τα τελευταία στοιχεία και δεδομένα» είπε ο καθηγητής Μικροβιολογίας, Αλκιβιάδης Βατόπουλος.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 26.04.2024 21:41