24/07/2019 12:53:04
22.3.2010

Για μια σταγόνα... νερό

Για μια σταγόνα... νερό - Media

Επειδή οι άνθρωποι είμαστε από τη φύση μας άπληστοι, πάντα αναζητούμε το κάτι παραπάνω και δεν ικανοποιούμαστε με τίποτα, καλό θα είναι να σκεφτόμαστε καμιά φορά αυτά που θεωρούμε αυτονόητα… Μπορεί το τέρας του καταναλωτισμού να έχει κυριεύσει το δυτικό πολιτισμό και εμείς να έχουμε «πουλήσει» την ψυχή μας στον καπιταλισμό, αλλά αφού δεν μπορούμε εύκολα να ξεφύγουμε από αυτό το φαύλο κύκλο, καλό θα είναι να μπορούμε τουλάχιστον να σκεφτόμαστε. Γιατί είναι πολύ σημαντικό, ακόμα και όταν οι κοινωνικές αναπαραστάσεις μας επιβάλλουν να επιθυμούμε το νέο i-phone και να ονειρευόμαστε μια ολοκαίνουργια mercedes, να μπορούμε να αναλογιστούμε πως συνάνθρωποί μας διψούν, όχι για πλούτο αλλά για… νερό!

Συνολικά  880 εκατομμύρια άνθρωποι στον κόσμο δεν έχουν πρόσβαση σε καθαρό νερό, ενώ 2,7 δισεκατομμύρια και ανάμεσά τους 980 εκατομμύρια παιδιά δεν έχουν πρόσβαση σε επαρκείς εγκαταστάσεις υγιεινής, σύμφωνα με ανακοίνωση της Διεθνούς Ομοσπονδίας των Συλλόγων του Ερυθρού Σταυρού και της Ερυθράς Ημισελήνου (IFCR), με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Νερού.

Αναλογιστείτε λοιπόν πως περισσότεροι από τους μισούς κατοίκους των νησιών του Ειρηνικού δεν έχουν πρόσβαση σε πόσιμο νερό και στις κατάλληλες εγκαταστάσεις υγιεινής, ενώ από την έλλειψη πόσιμου νερού και υγειονομικών εγκαταστάσεων υποφέρει και το 50% των ασθενών σε νοσοκομεία αναπτυσσόμενων χωρών. Στην Αφρική και την Ασία δε, «οι γυναίκες διανύουν καθημερινά με τα πόδια μια απόσταση έξι χιλιομέτρων για να βρουν… νερό».

«Είναι ώρα για δράση. Η πρόσβαση σε καθαρό νερό, και στην ενημέρωση όσον αφορά σε θέματα υγείας και υγιεινής, δεν πρέπει να εξαρτάται από το πού έχουμε γεννηθεί. Είναι ένα ανθρώπινο δικαίωμα που πρέπει να έχουν όλοι, πλούσιοι και πτωχοί». δήλωσε τη Δευτέρα εκπρόσωπος της IFCR.

Η IFRC απευθύνει έκκληση σε όλη τη διεθνή κοινότητα να συμβάλει στην Παγκόσμια Πρωτοβουλία για το Νερό και την Υγιεινή, που φιλοδοξεί να εξασφαλίσει πρόσβαση σε καθαρό νερό και σε επαρκείς υγειονομικές εγκαταστάσεις για επτά εκατομμύρια ανθρώπους πριν από το 2015. Αξίζει λοιπόν να βάλουμε όλοι ένα λιθαράκι σε αυτή την προσπάθεια…

ΣΧΟΛΙΑ

Το "Π" σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.