search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 19.04.2024 09:45
MENU CLOSE

Ευρωβουλευτής ΝΔ: Θα είχαν σωθεί χιλιάδες ζωές αν είχαμε επιβάλλει γενικό και αυστηρό lockdown τον Νοέμβριο

10.01.2021 14:49
Κορωνοϊός: Συναγερμός από Θωμαΐδη για τα λύματα - Καμία μείωση στο ιικό φορτίο - Media

 

«Θεωρώ ότι έχουμε υποχρέωση και συμφέρον να πάμε άμεσα σε ένα γενικό και αυστηρό lockdownγια να ισορροπήσουμε την κατάσταση», δηλώνει ο Γιώργος Κύρτσος και προειδοποιεί: «Το επισημαίνουν ήδη πολλοί λοιμωξιολόγοι και γιατροί και εκτιμώ ότι αν δεν το κάνουμε εμείς με δική μας πρωτοβουλία θα μας το επιβάλουν οι συνθήκες σε ένα έως δύο μήνες».

Ο ευρωβουλευτής της ΝΔ, με συνέντευξή του στο iEidiseis εκτιμά πως θα είχαν σωθεί χιλιάδες ζωές αν είχαμε επιβάλλει γενικό και αυστηρό lockdownστις αρχές Νοεμβρίου και πως «έτσι όπως πάμε έχουμε μπροστά μας άλλους 5.000 έως 10.000 θανάτους ενώ παρατείνεται η οικονομική αστάθεια λόγω των λεγόμενων μέτρων ακορντεόν».

Ο Γιώργος Κύρτσος ασκεί σκληρή κριτική για την μεγάλη αύξηση των μελών του υπουργικού συμβουλίου, ενώ εκτιμά πως είναι πολύ δύσκολο να έχουμε σταθερό οικονομικό και κοινωνικό άνοιγμα πριν από το τελευταίο τρίμηνο του 2021.

Ακολουθεί η συνέντευξή: 

Δηλώσατε πως το νέο υπουργικό συμβούλιο είναι πολυπληθές. Πού το στηρίζετε και γιατί δεν τηρήθηκαν οι προεκλογικές δεσμεύσεις για μικρό και ευέλικτο κυβερνητικό σχήμα;

Ουσιαστικά επανέλαβα τη δήλωση που είχα κάνει μετά τον σχηματισμό της πρώτης κυβέρνησης Μητσοτάκη.

Υπάρχει μία τάση να μεγαλώνει συνεχώς ο αριθμός των μελών του υπουργικού συμβουλίου.

Σαράντα επί Σαμαρά, πενήντα και στη συνέχεια πενήντα τρία επί Τσίπρα και πενήντα τέσσερα και στη συνέχεια πενήντα εννέα επί Μητσοτάκη.

Είναι φανερό ότι δεν μπορεί να συνεχιστεί αυτή η κατάσταση αν σκεφτούμε για παράδειγμα ότι η Γαλλία έχει υπουργικό συμβούλιο με τριάντα δύο μέλη και η Γερμανία με δεκαέξι.

Είμαι συνεπής υποστηρικτής του επιτελικού κράτους και του μικρού και ευέλικτου κυβερνητικού σχήματος. Θεωρώ ότι η κυβέρνηση πιεζόμενη από το χρόνο και τα προβλήματα και έχοντας γνώση των δυσλειτουργιών της κρατικής μηχανής προσπαθεί να διευκολυνθεί μεγαλώνοντας τον αριθμό των μελών του υπουργικού συμβουλίου.

Κατά τη γνώμη μου πρόκειται για σοβαρό λάθος εκτίμησης. Με τη μέθοδο που ακολουθείται απομακρυνόμαστε από το επιτελικό κράτος, προσθέτουμε στη σύγχυση αρμοδιοτήτων και στέλνουμε λάθος μήνυμα στους πολίτες που είναι υπέρ μιας λιτής και αποτελεσματικής διακυβέρνησης.

Θεωρείτε τον ανασχηματισμό προεκλογικό; Όταν η πανδημία το επιτρέψει βέβαια…

Τα περί προεκλογικού ανασχηματισμού αναπτύσσονται κυρίως από τον ΣΥΡΙΖΑ ο οποίος παρουσιάζει δημοσκοπική αδυναμία και φοβάται τις πρόωρες εκλογές, αλλά και από πολλά ΜΜΕ για τα οποία το θέμα παρουσιάζει διαχρονικά μεγάλο ενδιαφέρον.

Δεν πιστεύω στις πρόωρες εκλογές ιδιαίτερα σε συνθήκες πανδημίας η οποία παραμένει άγνωστο πόσο ακριβώς θα διαρκέσει. Άλλωστε ο ανασχηματισμός παρουσιάζει σημαντικά κενά με βάση τον υποτιθέμενο προεκλογικό σχεδιασμό στον οποίο αναφέρεστε.

Υποεκπροσωπείται η Θεσσαλονίκη, απουσιάζει η Λάρισα, δεν υπάρχει εκπροσώπηση της Ηλείας και της Αχαΐας που είναι δύο από τις τέσσερις επταεδρικές εκλογικές περιφέρειες. Επιπλέον υπάρχει υπερεκπροσώπηση μικρών και μεσαίων εκλογικών περιφερειών.

Στις βουλευτικές εκλογές που πραγματοποιήθηκαν στη Ρουμανία σε συνθήκες πανδημίας το ποσοστό συμμετοχής έπεσε στο 32%. Το δημοκρατικό μας σύστημα δεν αντέχει τέτοιου είδους κακομεταχείριση εφόσον μάλιστα χρειαζόμαστε, βάσει του εκλογικού συστήματος, δύο εκλογικές αναμετρήσεις για να δούμε τι ακριβώς θα συμβεί.

Την ανοσία της αγέλης πότε τη βλέπετε; Το λέω γιατί από αυτή εξαρτάται και το γενικότερο άνοιγμα της κοινωνίας…

Θεωρώ ότι είναι πολύ δύσκολο να έχουμε σταθερό οικονομικό και κοινωνικό άνοιγμα πριν από το τελευταίο τρίμηνο του 2021.

Η παραγωγή, η διανομή των εμβολίων και ο ίδιος ο εμβολιασμός είναι μία εξαιρετικά σύνθετη διαδικασία που πρέπει να γίνει σωστά και θα πάει, υποχρεωτικά, σε βάθος χρόνου. Δεν έχουμε πλήρη γνώση της αποτελεσματικότητας και των παρενεργειών των εμβολίων.

Η γρήγορη ανάπτυξη και παραγωγή των εμβολίων ήταν η ευχάριστη έκπληξη εφόσον ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας δεν προέβλεπε ανάπτυξη και παραγωγή εμβολίου πριν το 2022 και έθετε σαν ανώτατο όριο αποτελεσματικότητας το 70%.

Τα γρήγορα και από ό,τι φαίνεται αποτελεσματικά εμβόλια είναι ένα δώρο της επιστήμης αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι μπορούμε να απαλλαγούμε γρήγορα από τα μέτρα προστασίας και τους περιορισμούς ενώ επιβεβαιώνεται κάθε τόσο ότι τα γρήγορα οικονομικά και κοινωνικά ανοίγματα είναι ιδιαίτερα επικίνδυνα.

Το εμβόλιο δεν μας απαλλάσσει από την υποχρέωση να περάσουμε από την απλή διαχείριση στην ολοκληρωμένη αντιμετώπιση της πανδημίας.

Μήπως τελικά χρειαζόταν ένα καθολικό λοκντάουν στη χώρα;

Νομίζω ότι θα είχαμε βγει κερδισμένοι αν είχαμε επιβάλλει γενικό και αυστηρό lockdownστις αρχές Νοεμβρίου όταν είχε αρχίσει να φαίνεται ότι μας χτυπούσε ιδιαίτερα σκληρά το δεύτερο κύμα πανδημίας.

Θα είχαν σωθεί χιλιάδες ανθρώπινες ζωές και θα είχαμε μπει στο 2021 με τη δυνατότητα να κάνουμε προσεκτικά οικονομικά και κοινωνικά ανοίγματα. Έτσι όπως πάμε έχουμε μπροστά μας άλλους 5.000 έως 10.000 θανάτους ενώ παρατείνεται η οικονομική αστάθεια λόγω των λεγόμενων μέτρων ακορντεόν.

Θεωρώ ότι έχουμε υποχρέωση και συμφέρον να πάμε άμεσα σε ένα γενικό και αυστηρό lockdownγια να ισορροπήσουμε την κατάσταση. Το επισημαίνουν ήδη πολλοί λοιμωξιολόγοι και γιατροί και εκτιμώ ότι αν δεν το κάνουμε εμείς με δική μας πρωτοβουλία θα μας το επιβάλουν οι συνθήκες σε ένα έως δύο μήνες.

Η ΕΕ απέτυχε με τα εμβόλια;

Αντίθετα θεωρώ ότι η ΕΕ έστειλε μήνυμα ευρωπαϊσμού και αλληλεγγύης με τον τρόπο που χειρίστηκε την προμήθεια των εμβολίων.

Τα ισχυρά και πλούσια κράτη-μέλη θα μπορούσαν να εφαρμόσουν τη μέθοδο του Ισραήλ και να παρακάμψουν την ουρά προμηθευόμενα πρώτα το εμβόλιο για να καλύψουν τις δικές τους ανάγκες.

Η απόφαση των 27 να προμηθευτούν όλοι μαζί το εμβόλιο και να το διανείμουν ταυτόχρονα τα κράτη-μέλη με τον αριθμό των δόσεων να προσδιορίζεται από τον πληθυσμό είναι κατά την άποψή μου πολύ πιο σημαντική από την απόφαση να προχωρήσουν στη δημιουργία του Ευρωπαϊκού Ταμείου Ανάκαμψης.

Πολλοί ηγέτες των 27 δέχτηκαν να αναλάβουν το πολιτικό κόστος αυτής της απόφασης που στηρίζεται στην αλληλεγγύη και στον ευρωπαϊσμό σε ένα ζήτημα ζωής και θανάτου. Δεν είναι τυχαίο ότι γερμανικά ΜΜΕ επιτίθενται στη Μέρκελ με το σκεπτικό ότι έπρεπε να δώσει προτεραιότητα στην κάλυψη των αναγκών του πληθυσμού της Γερμανίας εφόσον μάλιστα η ανάπτυξη του πρώτου εμβολίου έγινε από τη γερμανική εταιρεία Biontech.

Τα μεγέθη της ΕΕ είναι τεράστια, θα χρειαστούν ένα δισεκατομμύριο δόσεις διαφόρων εμβολίων για να καλυφθούν πλήρως οι ανάγκες και όλα αυτά δεν γίνονται από τη μία ημέρα στην άλλη.

Εάν πάντως δεν είχε ληφθεί αυτή η στρατηγικής σημασίας απόφαση θα περιμέναμε στην Ελλάδα πολύ περισσότερο και θα πληρώναμε ακριβότερα τα εμβόλια.

Αν καλά κατανοώ, μάλλον είστε προβληματισμένος για την πορεία της οικονομίας τη νέα χρονιά. Πόσο πχ υπολογίζετε την ύφεση και τι πρέπει να κάνει η κυβέρνηση;

Οι εκτιμήσεις μου συνοψίζονται ως εξής: Το πρώτο τρίμηνο του 2021 θα είναι χειρότερο από το πρώτο τρίμηνο του 2020. Το δεύτερο τρίμηνο θα είναι καλύτερο σε σχέση με το δεύτερο τρίμηνο του 2020 εφόσον τότε είχαμε γενικό lockdown. Δεν θα είναι όμως καθοριστικά καλύτερο εξαιτίας των περιορισμών που ισχύουν και αυτών που διαφαίνονται.

Το τρίτο τρίμηνο, Ιούλιος – Σεπτέμβριος, που έχει και το μεγάλο τουριστικό ενδιαφέρον, θα είναι συγκρίσιμο με το τρίτο τρίμηνο του 2020 οπότε ο τουρισμός κατέρρευσε στο 20% του επιπέδου του 2019. Η κυβέρνηση θεωρεί ότι το φετινό τουριστικό καλοκαίρι μπορεί να φτάσει το 60% του καλοκαιριού του 2019 σε ό,τι αφορά τις αφίξεις και τα έσοδα. Εκτιμώ ότι είναι πολύ δύσκολο να επιτύχουμε τριπλασιασμό αφίξεων και εσόδων το 2021 σε σχέση με το 2020.

Η διαδικασία του εμβολιασμού είναι αργή, δεν ξέρουμε πώς ακριβώς θα εξελιχθούν τα πράγματα και δεν είναι βέβαιο ότι το πρώτο πράγμα που θα σκεφθούν τα νοικοκυριά στο Ηνωμένο Βασίλειο, τη Γερμανία και τη Γαλλία, θα είναι οι καλοκαιρινές διακοπές στην Ελλάδα ή σε άλλο τουριστικό προορισμό του εξωτερικού.

Οι πιθανότητες είναι πολύ το μέρος μας σε ό,τι αφορά το τέταρτο τρίμηνο του 2021. Το βασικό σενάριο είναι ότι θα έχουμε αφήσει οριστικά πίσω μας την πανδημία, θα έρχονται σοβαρά λεφτά για επενδύσεις με τη βοήθεια του Ευρωπαϊκού Ταμείου Ανάκαμψης, η οικονομία θα μπει επιτέλους σε φάση δυναμικής ανάκαμψης για να περάσει στη συνέχεια στην ανάπτυξη.

Η κυβέρνηση και οι ευρωπαϊκοί θεσμοί θεωρούν ότι θα επιτύχουμε ανάκαμψη της τάξης του 4,5% ύστερα από πτώση 10% το 2020 ενώ ο ΟΟΣΑ κάνει λόγο για οριακή ανάκαμψη 0,9% εκτιμώντας ότι δεν θα προλάβουμε το τουριστικό καλοκαίρι.

Δεν μπορώ να κάνω ασφαλή πρόγνωση λόγω της γενικευμένης αβεβαιότητας θεωρώ πάντως ότι θα είμαστε πιο κοντά στο σενάριο της κυβέρνησης και των ευρωπαϊκών θεσμών από ότι στο σενάριο του ΟΟΣΑ.

Ούτως ή άλλως πάθαμε μεγάλη ζημιά το 2020, έχουμε σοβαρά προβλήματα στο ξεκίνημα του 2021 και θα φτάσουμε τουλάχιστον στο 2023 για να καλύψουμε το χαμένο έδαφος από την πανδημία.

Με αυτά και με αυτά θα αντέξει το πολιτικό μας σύστημα. Κάποιοι δειλά-δειλά ισχυρίζονται πως το αργότερο σε βάθος χρόνου θα χρειαστούν ευρύτερες κυβερνητικές συνεργασίες, ίσως και μεγάλος συνασπισμός…

Η κοινωνία μας έχει δείξει φοβερή αντοχή όπως και το πολιτικό σύστημα. Μετά την κρίση της πλατείας και του λαϊκισμού το 2013 – 2015 εμφανιζόμαστε ώριμοι και με μεγάλη αντοχή. Μια απλή σύγκριση με όσα συνέβησαν στο Ηνωμένο Βασίλειο ή στις ΗΠΑ αναδεικνύει τα πολιτικά μας πλεονεκτήματα. Είναι φανερό πάντως ότι κυβέρνηση και κόμματα πρέπει να αλλάξουν μεθοδολογία και επιχειρηματολογία προσαρμόζοντάς τες στις νέες συνθήκες. Αυτό θα είναι ένα σημαντικό βήμα στη σωστή κατεύθυνση για να μπορέσουμε στη συνέχεια να δούμε εάν υπάρχουν οι δυνατότητες να ξεπεράσουμε μια στείρα αντιπαλότητα και να φτάσουμε σε ουσιαστικές συγκλίσεις.

Τα δύσκολα είναι μπροστά μας σε όλους τους τομείς γι’ αυτό πρέπει να αναδείξουμε τον καλύτερο εαυτό μας.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 19.04.2024 09:44