search
ΣΑΒΒΑΤΟ 27.04.2024 00:46
MENU CLOSE

Bitcoin: Εξαϋλώθηκαν 200 δισ. δολ. μέσα σε μια ημέρα- «Φούσκα» ή αναγκαία στάση;

11.01.2021 19:41
Bitcoin: Εξαϋλώθηκαν 200 δισ. δολ. μέσα σε μια ημέρα- «Φούσκα» ή αναγκαία στάση; - Media

 

Διακόσια δισ. δολάρια εξαϋλώθηκαν τη Δευτέρα από την αγορά κρυπτονομισμάτων, καθώς μετά από ένα τεράστιο ράλι του Bitcoin και άλλων ψηφιακών νομισμάτων, ήρθε η ώρα της πτώσης. Φούσκα ή αναγκαία στάση;

Η κεφαλαιοποίηση της αγοράς ήταν στα 880 δισ. δολάρια τη Δευτέρα, από 1,08 τρισ. δολάρια την Κυριακή.

Το πιο γνωστό και δημοφιλές κρυπτονόμισμα, Bitcoin, έχασε πάνω από 12% στα 32.576 δολάρια μέσα σε μια ημέρα, σύμφωνα με τα στοιχεία της Coin Metrics. Νωρίτερα βυθίστηκε σε ενδοσυνεδριακό χαμηλό των 30.863 δολαρίων. Το Ether, το δεύτερο μεγαλύτερο ψηφιακό νόμισμα, έχανε 23% στα 1.005 δολάρια, ενώ σύντομα υποχώρησε κάτω από τα 1.000 δολάρια, διολισθαίνοντας στο χαμηλό ημέρας στα 945 δολάρια.

Η «βουτιά» έρχεται μετά από ένα τεράστιο ράλι και ίσως δείχνει ότι οι επενδυτές είναι σε mood κινήσεων για κατοχύρωση κερδών. Το Bitcoin εξακολουθεί να είναι πάνω από 300% τους τελευταίους 12 μήνες και την περασμένη εβδομάδα κατέγραψε υψηλό όλων των εποχών λίγο κάτω από τα 42.000 δολάρια.

«Η διόρθωση που είδαμε αναμενόταν καθώς πιστεύουμε ότι η αύξηση των τιμών πρόσφατα από χαμηλότερα των 20.000 δολ. σε 40.000 δολάρια τις τελευταίες τέσσερις εβδομάδες θα φέρει πίεση για πωλήσεις», δήλωσε ο Simons Chen της Babel Finance.

Το όριο των 40.000 δολαρίων θα μπορούσε να ληφθεί και ως έναυσμα για την επενδυτική επιλογή του profit taking.

Φούσκα ή εναλλακτική λύση για τον χρυσό;

Η ξέφρενη κούρσα του Bitcoin έχει αποδοθεί σε διάφορους παράγοντες, όπως περισσότερες αγορές από μεγάλους θεσμικούς επενδυτές. Παρομοιάστηκε με τον «ψηφιακό χρυσό», ένα πιθανό περιουσιακό στοιχείο ασφαλούς καταφυγίου και μέσο αντιστάθμισης του κινδύνου πληθωρισμού.

Σε πρόσφατο σημείωμά της, η JPMorgan εκτίμησε ότι το bitcoin θα μπορούσε να φτάσει τα 146.000 δολάρια μακροπρόθεσμα καθώς ανταγωνίζεται τον χρυσό ως «εναλλακτικό» νόμισμα. Οι οικονομολόγοι της επενδυτικής τράπεζας επισήμαναν, ωστόσο, ότι το bitcoin θα πρέπει να γίνει ουσιαστικά λιγότερο ασταθές για να φτάσει σε αυτήν την τιμή. 

Ωστόσο, ορισμένοι επικριτές του – όπως ο οικονομολόγος David Rosenberg της Rosenberg Research – θεωρούν πως το bitcoin αποτελεί ένα κερδοσκοπικό επενδυτικό προϊόν και μια «φούσκα» που θα σκάσει με πάταγο.

Πάντως, η μακροπρόθεσμη ανοχή γύρω από το bitcoin παραμένει.

Ίσως η πτώση του bitcoin θα μπορούσε να είναι μια ευκαιρία για νέους επενδυτές.

«Αυτή η βραχυπρόθεσμη διόρθωση είναι τόσο φυσική όσο και αναγκαία, ένα εξαιρετικό σημείο για την είσοδο μακροπρόθεσμων επενδυτών καθώς προσεγγίζουμε τα 50.000 δολάρια αυτό το τρίμηνο και τα 100.000 δολάρια μέχρι το τέλος του έτους», δήλωσε ο Jehan Chu, ιδρυτής της Kenetic Capital.

Σημειώνεται πως την περασμένη εβδομάδα, εκφράστηκε η άποψη από τον Chamath Palihapitiya της Social Capital, ότι η τιμή του bitcoin μπορεί να ξεπεράσει τα έξι ψηφία.

«Πιθανότατα θα φθάσει τα 100.000 δολάρια έπειτα τα 150.000 δολάρια, έπειτα τα 200.000 δολάρια», δήλωσε. «Πότε; Δεν γνωρίζω. Ίσως σε πέντε ή δέκα χρόνια…».

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΣΑΒΒΑΤΟ 27.04.2024 00:45