search
ΣΑΒΒΑΤΟ 27.04.2024 06:55
MENU CLOSE

Πιστοποιητικό εμβολιασμού: Γαλλία και Γερμανία «κόντρα» στην πρόταση Μητσοτάκη

21.01.2021 10:15
Lockdown μέχρι τις 15 Μαρτίου «δείχνει» ο Μητσοτάκης - Media

 

Με προβληματισμό έως και αρνητική διάθεση υποδέχθηκαν αρκετές χώρες της ΕΕ την ελληνική πρόταση όσον αφορά το πιστοποιητικό εμβολιασμού, το οποίο αναμένεται να είναι και ένα από τα βασικά θέματα συζήτησης της σημερινής -μέσω τηλεδιάσκεψης- Συνόδου Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την πανδημία του κορωνοϊού.

Ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, αναμένεται να τοποθετηθεί υπέρ του ψηφιακού πιστοποιητικού εμβολιασμού το οποίο, όπως εκτιμά, θα συμβάλει στη διευκόλυνση των μετακινήσεων για όσους το διαθέτουν, αλλά αυτό ίσως σημάνει και ακριβώς το αντίστροφο για όσους δεν θα έχουν εμβολιαστεί για διάφορους λόγους, και όχι κατ΄ανάγκη επειδή είναι «αντιεμβολιαστές».

Η Ελλάδα ξεκίνησε τη χορήγηση ψηφιακού πιστοποιητικού με τον Κ. Μητσοτάκη να παρουσιάζει αυτό το γεγονός ως «ελληνική καινοτομία». Όπως είπε, «καταχωρίζεται αυτόματα στην ψηφιακή θυρίδα του κάθε πολίτη για να αξιοποιεί αυτό το πιστοποιητικό όπως αυτός κρίνει». Ισχυρίστηκε δε πως «δεν πρόκειται για κάποιον περιορισμό, αλλά αντίθετα για απαλλαγή από περιορισμούς που εκ των πραγμάτων η COVID θέτει σήμερα στις μετακινήσεις των Ευρωπαίων» και εξήγησε εκ νέου ότι η πρόταση αυτή «αφορά και τον τουρισμό και την οικονομία μας».

«Λωρίδα κυκλοφορίας για ταξίδια»

Σε άρθρο του που δημοσιεύεται στην πανευρωπαϊκή ιστοσελίδα Euractiv και στη γερμανική ιστοσελίδα Das Morning Briefing, ο Κυριάκος Μητσοτάκης μιλά για «λωρίδα ταχείας κυκλοφορίας για τα ταξίδια» (fast travel lane) για όσους διαθέτουν αυτό το ψηφιακό, τυποποιημένο πιστοποιητικό, και υποστηρίζει ότι πρόκειται «για μια απλή, αξιόπιστη και ασφαλή ψηφιακή λύση, η οποία μπορεί να θέσει ξανά σε κίνηση τις οικονομίες μας».

«Τίθεται σε κίνδυνο η προστασία των δεδομένων; Όχι» κατά τον κ. Μητσοτάκη. Στην Ελλάδα, όπως ισχυρίζεται έχουμε ήδη ετοιμάσει το μοντέλο ενός ψηφιακού πιστοποιητικού εμβολιασμού για τις αεροπορικές, θαλάσσιες και σιδηροδρομικές μετακινήσεις, το οποίο μοιραστήκαμε με τους εταίρους μας στην Ε.Ε. Το πιστοποιητικό διαθέτει κωδικό QR, ένα μοναδικό αναγνωριστικό του εγγράφου και μια ψηφιακή σφραγίδα.

Όπως διευκρινίζει, όσοι επιθυμούν να ταξιδέψουν αλλά δεν διαθέτουν πιστοποιητικό, θα έχουν τη δυνατότητα να ταξιδέψουν υπό τους υφιστάμενους ταξιδιωτικούς κανόνες, όπως το υποχρεωτικό μοριακό τεστ (PCR) πριν την αναχώρηση, rapid test κατά την άφιξη στον προορισμό τους και καραντίνα όπου αυτό κρίνεται απαραίτητο.

«Δεν θα πρέπει σε καμία περίπτωση να θέσουμε σε κίνδυνο θέσεις εργασίας ή να χάσουμε ένα έτος ακόμη, προσπαθώντας να επανεκκινήσουμε τις οικονομίες μας» προειδοποιεί. 

Ριζικά διαφορετική η άποψη της Γαλλίας

Ανάμεσα στις χώρες που έχουν εκφράσει σοβαρές ενστάσεις και αντιρρήσεις σχετικά με την χορήγηση βεβαίωσης συμμετοχής στον εμβολιασμό είναι η Γαλλία και η Γερμανία, ενώ και η Πορτογαλία εκτιμά ότι η συζήτηση είναι καλύτερα να μετατεθεί για το μέλλον.

Σύμφωνα με το politico.eu, το Παρίσι είναι μία από τις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες που διατηρούν επιφυλάξεις καθώς, όπως λέγεται, μία τέτοια κίνηση θα μπορούσε να είναι «κόκκινο πανί» για ορισμένους αντιεμβολιαστές.

«Είμαστε πολύ επιφυλακτικοί», δήλωσε ο Γάλλος υπουργός Εσωτερικών, Κλεμάν Μπον στο ραδιοφωνικό δίκτυο του France Info. «Εάν μιλάμε για ένα χαρτί, ένα έγγραφο που μας επιτρέπει να ταξιδέψουμε στην Ευρώπη, πιστεύω ότι είναι πολύ πρόωρο», είπε.

«Σημαντικότερα δικαιώματα για ορισμένους;»

«Είναι μία συζήτηση που δεν έχει χώρο να γίνει και θα ήταν σοκαριστικό, την ώρα που μόλις αρχίζουμε παντού την εκστρατεία εμβολιασμού στην Ευρώπη, να υπάρχουν σημαντικότερα δικαιώματα για ορισμένους παρά για άλλους. Δεν είναι αυτή η δική μας ιδέα περί προστασίας και πρόσβασης στα εμβόλια», τόνισε ο υπουργός Εσωτερικών της Γαλλίας.

Μπορεί σύμφωνα με τις μέχρι τώρα πληροφορίες να έχει καταστεί σαφές πως η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα «πιέσει» προκειμένου να συζητηθεί επισταμένως το θέμα και να βρεθούν οι οδοί προκειμένου -σίγουρα όχι τώρα, αλλά σε μία μελλοντική Σύνοδο- έτσι ώστε τα κράτη μέλη να καταλήξουν σε μία κοινή γραμμή, ωστόσο τα μηνύματα από τις Βρυξέλλες δεν είναι και τα πιο αισιόδοξα.

«Δεν είναι για τώρα η συζήτηση επί πιθανών ταξιδιωτικών διευκολύνσεων μέσω του πιστοποιητικού εμβολιασμού» ξεκαθάρισε χθες κοινοτικός αξιωματούχος ενόψει της τηλεδιάσκεψης των 27 αρχηγών κρατών. Όπως εξήγησε, οι ηγέτες δεν αναμένεται να συμφωνήσουν σε ένα κοινό πιστοποιητικό ανοσίας, αφού τίθενται πολλά ζητήματα, από το πόσο θα διαρκεί η ανοσία στους εμβολιασμένους -στοιχείο που ακόμη δε γνωρίζουν οι επιστήμονες- μέχρι το τι θα ισχύει για όσους έχουν εμβολιαστεί με μη εγκεκριμένα από τον ΕΜΑ (Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων) εμβόλια. «Θα πρέπει να οριστούν κάποια βασικά σημεία που θα υπάρχουν στο χαρτί και αυτά θα αρχίσουν να συζητούν οι ηγέτες, ωστόσο για συμφωνία στα στάνταρντ που θα εμπεριέχει, θα χρειαστούν κι άλλες Σύνοδοι Κορυφής», είπε χαρακτηριστικά.

Συμφωνεί στο πιστοποιητικό η ΙΑΤΑ

Η ελληνική πρόταση πάντως φαίνεται πως συναντά την αποδοχή της Διεθνούς Ένωσης Αερομεταφορών (ΙΑΤΑ). Οι αεροπορικές καλούν την Ευρωπαϊκή Ένωση να υιοθετήσει την πρόταση του Κυριάκου Μητσοτάκη για ένα ευρωπαϊκό πιστοποιητικό εμβολιασμού, όπως σαφέστατα αποτυπώνεται στην ανοιχτή επιστολή του προέδρου της, Αλεξάντρ Ντε Ζινιάκ προς την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν. «Η πρωτοβουλία του πρωθυπουργού Μητσοτάκη θα πρέπει να υιοθετηθεί επειγόντως από την Κομισιόν και όλα τα κράτη-μέλη… Οι εμβολιασμοί είναι το βασικό κλειδί, για να ανοίξουν και πάλι τα σύνορα και να ενισχυθεί η οικονομική ανάκαμψη. Ένα πιστοποιητικό εμβολιασμού που θα αναγνωρίζεται πανευρωπαϊκά θα αποτελούσε ένα σημαντικό βήμα για να αποκτήσουν οι κυβερνήσεις την απαραίτητη εμπιστοσύνη, ώστε να ανοίξουν και πάλι τα σύνορά τους, αλλά και οι επιβάτες για να πετάξουν χωρίς το εμπόδιο της καραντίνας», επισημαίνεται.
 

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΣΑΒΒΑΤΟ 27.04.2024 02:01