search
ΣΑΒΒΑΤΟ 27.04.2024 07:49
MENU CLOSE

Μέτρα, μέτρα κι άλλα μέτρα

06.10.2012 21:00
oldphotos1349435805211349546483.jpg

Με το άγχος της επαπει­λούμενης κοινωνικής έκρηξης να τον πνίγει, ο πρωθυπουργός επι­χειρεί να κλείσει το πακέτο των νέων μέτρων αποσπώντας και μία πολιτική δήλωση στήριξης από τους εταίρους και δανειστές.

Με το άγχος της επαπει­λούμενης κοινωνικής έκρηξης να τον πνίγει, ο πρωθυπουργός επι­χειρεί να κλείσει το πακέτο των νέων μέτρων αποσπώντας και μία πολιτική δήλωση στήριξης από τους εταίρους και δανειστές.
Παρά τα όσα λέγονται τις τελευταί­ες ώρες περί εμπλοκής των συνομιλι­ών με την τρόικα, η αλήθεια είναι ότι η κυβέρνηση βρίσκεται πολύ κοντά στο να αποδεχθεί κι άλλη συρρίκνωση δαπανών, εισοδημάτων και εργασια­κών δικαιωμάτων, όπως η μείωση των αποζημιώσεων σε περίπτωση απόλυ­σης και οι ελεύθερες απολύσεις χωρίς καμία προειδοποίηση. Αγκάθι παρα­μένουν και οι απολύσεις στο Δημόσιο, όπου οι περισσότεροι υπουργοί της Ν.Δ. φαίνεται να τις αποδέχονται, αλ­λά αντιδρούν ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ.
Στο Μέγαρο Μαξίμου υπάρχει σο­βαρός προβληματισμός, αφού έχουν να αντιμετωπίσουν δυο μεγάλα προ­βλήματα: τον χρόνο αλλά και τις τρι­βές στο εσωτερικό της τρόικας.
Οι διαφωνίες που εκφράζονται για την αποτελεσματικότητα των μέτρων του πακέτου ανάμεσα στους εκπρο­σώπους του ΔΝΤ και της ευρωζώνης έχουν θορυβήσει τον πρωθυπουργό, ο οποίος βλέπει τον χρόνο να κυλά, τη δόση να μην εκταμιεύεται και την Ισπανία να κλέβει το κομμάτι του ενδι­αφέροντος των Ευρωπαίων.
Το γεγονός ότι πληθαίνουν τα διε­θνή δημοσιεύματα που θέλουν την τρόικα να είναι χωρισμένη στα δύο – το διεθνές ξεκατίνιασμα άλλωστε έχει προσλάβει… επικές διαστάσεις – έρχεται να ενισχύσει το άγχος του πρωθυπουργού, ο οποίος φοβάται ότι αυτό μπορεί να εκφραστεί στην έκθε­ση για την πρόοδο της χώρας με την καταγραφή «αστερίσκων». Παράλλη­λα η καθυστέρηση που παρατηρείται από τους τροϊκανούς μπορεί να βγάλει εκτός χρονοδιαγράμματος την όλη δι­αδικασία.
Οι συνεργάτες του πρωθυπουργού σημείωναν ότι επιθυμία του Αντώνη Σαμαρά είναι μέχρι το Σαββατοκύρια­κο να έχει κλείσει το πακέτο, ώστε στη συνέχεια να μπορέσει να ψηφιστεί από τη Βουλή. Θεωρούν καταληκτική ημερομηνία τη 18η Οκτωβρίου, οπότε θα γίνει η σύνοδος κορυφής, όπου ο πρωθυπουργός θα ήθελε να αποσπά­σει μια καλή κουβέντα για την πρόοδο της Ελλάδας και δυο λόγια που να μοι­άζουν υπόσχεση για την επιμήκυνση.
Όμως και το δημοσίευμα του Reuters, το οποίο παραπέμπει σε παρά­ταση της ελληνικής εκκρεμότητας περί παραπομπής του ελληνικού θέματος για μετά τη σύνοδο κορυφής, καθιστά την κυβέρνηση ακόμη πιο αδύναμη έναντι της τρόικας και θολώνει το το­πίο της «πολιτικής διαπραγμάτευσης». «Τι διάβολο», λένε στο Μαξίμου, «με τόσα μέτρα και τόση φτώχεια, κά­τι θα του δώσουν». Εάν όμως περάσει το Σαββατοκύριακο, τα πράγματα δυ­σκολεύουν πολύ, αφού, όπως έλεγαν οι παροικούντες το Μέγαρο Μαξίμου, ο χρόνος έχει αρχίσει να μετρά αντί­στροφα με απρόβλεπτες συνέπειες.
Σύσκεψη
Ο Σαμαράς, πάντως, προκειμένου επικοινωνιακά να κερδίσει τις εντυ­πώσεις στο εξωτερικό, συγκάλεσε σύ­σκεψη την Τρίτη το βράδυ στο Μέγαρο Μαξίμου με τη συμμετοχή των Μεϊμαράκη, Αβραμόπουλου, Παναγιωτόπουλου, Στυλιανίδη. Εκεί αντάλλαξε από­ψεις για το πώς πρέπει να χειριστούν το θέμα σε ευρωπαϊκό επίπεδο αναδεικνύοντας το γεγονός ότι τη συγκε­κριμένη χρονική στιγμή δεν ευθύνεται η ελληνική κυβέρνηση, αλλά οι εκπρό­σωποι της τρόικας, η οποία δεν μπορεί να καταλήξει στο τι ακριβώς θέλει.
Ακόμη όλοι συμφώνησαν ότι θα πρέπει να αναζητηθεί μέσα από επα­φές του ίδιου του πρωθυπουργού και η διαβεβαίωση ότι θα υπάρξει πολιτι­κή στήριξη μέσα από μία δήλωση για επιμήκυνση του χρέους. Αποφασί­στηκε μάλιστα τις επόμενες ώρες να υπάρξει τηλεφωνική επικοινωνία του Αντ. Σαμαρά με τους Μέρκελ, Ολάντ, Μόντι, Ρομπάι, Ντράγκι, ενώ ήδη μίλη­σε με τον πρόεδρο της Κομισιόν Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο.
Έκρηξη
Αρκετοί από τους συνομιλητές του Σαμαρά στη σύσκεψη της Τρίτης τού επεσήμαναν ότι κάθε μέρα που περ­νάει επιβαρύνεται το κλίμα στο εσω­τερικό της χώρας και κανείς δεν μπο­ρεί να αποκλείσει το αμέσως επόμενο διάστημα, με την εφαρμογή των νέων μέτρων, να υπάρξει κοινωνική έκρηξη με απρόβλεπτες διαστάσεις.
Με λίγα λόγια, του είπαν ότι καλή είναι η διεθνής επικοινωνιακή εκστρα­τεία, αλλά το πρόβλημα είναι στο εσω­τερικό της χώρας, όπου οι πολίτες χω­ρίς μισθούς και συντάξεις, χωρίς θέρ­μανση και με υπέρογκους φόρους θα αντιδράσουν χωρίς κανείς να χρειάζε­ται να τους καθοδηγήσει πολιτικά.
Το μήνυμα ελήφθη και από το Μέ­γαρο Μαξίμου διέρρευσε ότι ο Σαμα­ράς έδωσε εντολή να γίνει ξεκάθαρο σε όλους τους Ευρωπαίους ότι «στην Ελλάδα γίνεται μια τεράστια προσπά­θεια δημοσιονομικής προσαρμογής και ότι οι αντοχές της ελληνικής κοι­νωνίας δεν πρέπει να δοκιμάζονται. Οι θυσίες του λαού πρέπει να αναγνωρίζονται».
Και τους έκανε τα μούτρα κρέας…

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΣΑΒΒΑΤΟ 27.04.2024 07:48