search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 26.04.2024 12:27
MENU CLOSE

Δέσποινα Παπαδοπούλου (Ακαδημαϊκός): Να διαλύσουμε τα στερεότυπα για το ελληνικό πανεπιστήμιο

09.02.2021 04:00
Δέσποινα Παπαδοπούλου (Ακαδημαϊκός): Να διαλύσουμε τα στερεότυπα για το ελληνικό πανεπιστήμιο - Media

 

Στην Ολομέλεια της Βουλής εισάγεται σήμερα το νομοσχέδιο του υπ. Παιδείας. Νομοσχέδιο το οποίο έχει προκαλέσει πλείστες αντιδράσεις από τα κόμματα της αντιπολίτευσης, αλλά και στην ακαδημαϊκή και φοιτητική κοινότητα. 

Η Δέσποινα Παπαδοπούλου, καθηγήτρια και πρόεδρος του τμήματος Κοινωνικής Πολιτικής στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, μιλάει στο topontiki.gr για συγκεκριμένα σημεία του νομοχεδίου αλλά και για ποιον λόγο τον τελευταίο καιρό το Πάντειο Πανεπιστήμιο – μεταξύ άλλων – έχει στοχοποιηθεί και παρουσίαζεται ως κέντρο ανομίας. 

Στο Μέρος Α’ περιλαμβάνονται ρυθμίσεις για την πρόσβαση στα Πανεπιστήμια. Τροποποιούνται οι διατάξεις του ν. 4186/2013 (Αναδιάρθρωση της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης & άλλεςδιατάξεις) και αναμορφώνεται το σύστημα εισαγωγής των μαθητών στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, εισάγοντας την Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής (ΕΒΕ) της εκάστοτε σχολής, τμήματος ή εισαγωγικής κατεύθυνσης. 

Επιπλεόν, για την εισαγωγή στα ΑΕΙ λαμβάνεται υπόψη και η ΕΒΕ, πέραν του συνολικού αριθμού μορίων που συγκεντρώνει ο κάθε υποψήφιος στα 4 πανελλαδικά εξεταζόμενα μαθήματα του εκάστοτε επιστημονικού πεδίου. Επίσης καταργείται η προσμέτρηση του βαθμού του απολυτηρίου.

Όπως αναφέρει, η κ. Παπαδοπούλου, «με αυτή τη ρυθμιση, η Γ’ Λυκείου μετατρέπεται αποκλειστικά σε χρονιά προετοιμασίας. Το απολυτήριο απαξιώνεται πλήρως, όπως και η παιδαγωγική διάσταση του σχολείου».

«Δεδομένου, οτι η ΕΒΕ θεσπίζεται ως προϋπόθεση εισαγωγής με την ελάχιστη και μέγιστη τιμή του συντελεστή να ορίζεται από το υπουργείο Παιδείας – ενώ ο συντελεστής per se καθορίζεται με απόφαση της Συγκλήτου, έπειτα από πρόταση της οικείας σχολής, τμήματος ή εισαγωγικής κατεύθυνσης, η κυβέρνηση μεταθέτει το πολιτικό βάρος στα Πανεπιστήμια, αναφέρει χαρακτηριστικά. Έτσι, με αυτον τον τρόπο, τα ΑΕΙ θα «κατηγορηθούν» για τη μείωση των εισακτέων και όχι η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας», σημειώνει. 

«Η βάση εισαγωγής (ΕΒΕ) θα κατευθύνει τουλάχιστον 25.000 φοιτητές – όπως έχει υπολογιστεί – προς τα αδιαβάθμητα ΙΕΚ, αφήνοντάς τους εκτός ΑΕΙ, ενώ προβλέπει και διαγραφή λιμναζόντων φοιτητών που ωστόσο δεν κοστίζουν χρήματα σε καμία κυβέρνηση», συμπληρώνει σχετικά. 

Πανεπιστημιακή Αστυνομία

-Κ. Παπαδοπούλου, στο νομοσχέδιο, υπάρχουν και άλλες διατάξεις όπως, π.χ. τοποθέτηση ηλεκτρονικών συστημάτων ασφαλείας τόσο εξωτερικά όσο και εσωτερικά, εγκατάσταση κέντρου ελέγχου και εικόνων το οποίο συνδέεται με όλα τα τεχνολογικά συστήματα ασφαλείας και επικοινωνιών του πανεπιστημίου, ενώ ιδρύεται και πανεπιστημιακή αστυνομία, με πρόσληψη 1030 ειδικών πανεπιστημιακών φρουρών. Ποια η αποψή σας, για αυτά τα μέτρα;

-Προκειται για διατάξεις, αυταρχικές, αντιδημοκρατικές, αντιαναπτυξιακές με τις οποίες καταλύεται το αυτοδιοίκητο και η ακαδημαϊκή ελευθερία και ασφαλώς είναι σκληρά φιλελεύθερες. Προσκρούουν άμεσα και θίγουν βάναυσα στο άρθρο 16 του Συντάγματος, άρα είναι αντισυνταγματικές, καταλύουν το Κράτος Δικαίου και εγκαθιδρούν ένα αστυνομοκρατούμενο κράτος.

-Ποιος πιστεύετε είναι ο στόχος αυτού του μέτρου;

-Η κυβέρνηση ιδρύει το ψηφιακό Σπουδαστικό της Ασφάλειας και τη θέση των «χαφιέδων» καταλαμβάνουν τα ψηφιακά εργαλεία μαζικής επιτήρησης και εξατομικευμένου ελέγχου. Ενδεικτικά μέτρα που εισάγονται:
1. βιντεοεπιτήρηση,
2. live καταγραφή, επεξεργασία και αποθήκευση δεδομένων,
3. βιομετρικά στοιχεία,
4. συστήματα συναγερμού, ανιχνευτές κίνησης και έλεγχος φυσικής πρόσβασης,
5. έλεγχος τηλεπικοινωνιών και ηλεκτρονικής αλληλογραφίας.

Τα πανεπιστήμια, με αυτόν τον τρόπο, αντιμετωπίζονται άδικα και αυθαίρετα ως κέντρα ανομίας, παραβατικότητας και ορμητήριο παρακρατικών, σχηματίζοντας έτσι την απόλυτη συκοφάντηση των ελληνικών ΑΕΙ, τόσο σε εθνικό όσο και διεθνές επίπεδο. Η εγκατάσταση συστημάτων ασφαλείας και επιτήρησης δεν συνάδει με την ένταση των όποιων περιστατικών εντός των ΑΕΙ, τροφοδοτεί το δόγμα της «Τάξης και Ασφάλειας», γεγονός προκλητικό και ατιμωτικό προς την πανεπιστημιακή κοινότητα, ενώ εχθρεύεται τη νέα γενιά και το φοιτητικό σώμα, το οποίο χρήζει ασφυκτικής επιτήρησης.

Τρόποι αντίδρασης 

-Σύσσωμη η ακαδημαϊκή κοινότητα έχει τοποθετηθεί κατά του Νομοσχεδίου, η Σύνοδος των πρυτάνεων, όλες οι Σύγκλητοι χωρίς εξαίρεση, όλοι οι Σύλλογοι φοιτητών, καθηγητών, ΕΔΙΠ, ΕΤΕΠ έχουν καταδικάσει το νομοσχέδιο. Με ποιους τροπους σκοπεύετε να αντιδράσετε; 

-Με κινητοποιήσεις, όπως πανεκπαιδευτικά συλλαλητήρια, συγκέντρωση υπογραφών από φορείς και πανεπιστημιακούς εντός και εκτός Ελλάδας, εκδηλώσεις και ομιλίες πάνω στο θέμα, συνεντεύξεις, άρθρα, που στόχο έχουν την ευαισθητοποίηση της κοινωνίας για το ζήτημα. Πρέπει να αντιμετωπίσουμε την παραπληροφόρηση και να διαλύσουμε τα στερεότυπα που πολύ συστηματικά έχουν κατασκευαστεί εναντίον των πανεπιστήμιων με όσο γίνεται ευρύτερη ενημέρωση της κοινωνίας. 

– Η τοποθέτηση αστυνομίας στα πανεπιστήμια, πρόκειται για μέτρο παγκόσμιας πρωτοτυπίας, καθώς είναι μικρή και σε κάθε περίπτωση μικρότερη η τέλεση εγκλημάτων μέσα στα ιδρύματα σε σχέση με την υπόλοιπη κοινωνία, γεγονός που δεν δικαιολογεί αυτή την παρέμβαση και την καθιστά καθαρά ιδεοληπτική και βάρβαρη. Την ίδια στιγμή σκοπεύουμε να προσφύγουμε στο Συμβούλιο της Επικρατείας για ακύρωση του Νόμου, ενώ πολλά πανεπιστημιακά ιδρύματα δήλωσαν ότι δεν θα εφαρμόσουν τον νόμο αν ψηφιστεί. 

-Για ποιον λόγο το Πάντειο Πανεπιστήμιο έχει στοχοποιηθεί τον τελευταίο καιρό και παρουσιάζεται ως κέντρο ανομίας; 

– Μία πιθανή αιτία είναι ότι το Πάντειο υπηρετεί τις κοινωνικές και πολιτικές επιστήμες καθώς είναι το μοναδικό στην Ελλάδα που παρέχει μόνο αυτές τις επιστήμες. Το συμβάν του ξυλοδαρμού του νυν υφυπουργού παιδείας και υπεύθυνου για την τριτοβάθμια εκπαίδευση θεωρώ ότι μπορεί να συμβεί και εκτός πανεπιστημίου και άρα δεν πρέπει να αποτελεί αυτοτελή αιτία. 

Μία επιπλέον αιτία, η οποία πρέπει να αναφερθεί –  με πολλές επιφυλάξεις ωστόσο, έχει να κάνει ενδεχομένως σε μία ενεργοποίηση του Τύπου, φιλικού προς την κυβέρνηση εκ των έσω του ίδιου του πανεπιστήμιου και πιο συγκεκριμένα από συναδέλφους εναντίον των νέων πρυτανικών αρχών που εξελέγησαν το φθινόπωρο. Ωστόσο, δεν πρέπει να υπερτονίζουμε μία μάλλον συγκυριακή στοχοποίηση, καθώς το σύνολο των ελληνικών πανεπιστήμιων το ένα μετά το άλλο, έχει τοποθετηθεί εναντίον του νομοσχεδίου. 

Η Δέσποινα Παπαδοπούλου

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 26.04.2024 12:26