23/01/2019 23:16:23
10.10.2012 / ΤΟ ΠΟΝΤΙΚΙ

Η... belle epoque της βίας

Η... belle epoque της βίας  - Media
Δεν είναι χωρίς βάση οι αναλογίες που πολλοί σχολιαστές βρίσκουν με τη γερμανική δημοκρατία της Βαϊμάρης, σε μια προσπάθειά τους να αναζητή­σουν ιστορίες αναφορές και παραδείγματα για να εξηγήσουν το πολιτικό γίγνεσθαι της τρέχουσας περιόδου, που συνταράσσεται από την κρίση χρέ­ους στην Ε.Ε. και τη διαδικασία της ελεγχόμενης χρεοκοπίας την οποία αντιμετωπίζει η Ελλάδα.
Σχεδόν έναν αιώνα μετά τη γερμανική και κατ’ επέκταση παγκόσμια τραγωδία που πυροδοτήθηκε από την επικράτηση του φασισμού, η Ιστορία μοιάζει να επαναλαμβάνεται με επίκεντρο την Ελλάδα, μια χώρα που αμφιρρέπει με χαρακτη­ριστική ευκολία ανάμεσα στη φαρσοκωμωδία και τον μελοδραματισμό. Εδώ γεννήθηκαν άλλωστε και τα δύο είδη.
Θεατές λοιπόν σ’ αυτό το θέατρο του παραλό­γου, βλέπουμε να επαναλαμβάνονται - ως επι­κίνδυνη έστω, αλλά φάρσα προς το παρόν - στις μέρες μας, στην Ελλάδα, όλα εκείνα τα δεινά και οι ακραία φανατισμένες παθογένειες του γερμα­νικού εθνικισμού που οδήγησαν τη χώρα στη διά­λυση και την οικουμένη στον όλεθρο. Να ’μαστε, λοιπόν, στην Ελλάδα του σήμερα, στο γερμανικό ούτως ή άλλως προτεκτοράτο, στο έδαφος του οποίου ξεφυτρώνουν freikorps και τάγματα εφό­δου (Sturm Abte ilungen), με αίμα, ρατσισμό και φετιχιστική δαιμονοποίηση του διαφορετικού.
Η σύγχρονη εκδοχή ενός ανθρωπολογικού «συμπιλήματος» μεταξύ του Ερνστ Ράιμ και του Γιόζεφ Γκέμπελς, ο Ηλίας Κασιδιάρης, ήταν εξαι­ρετικά αποκαλυπτικός στη διάρκεια των εγκαινί­ων των γραφείων του σε υπολανθάνουσα εκδο­χή και ερμηνεία «κόμματος» της Χρυσής Αυγής στα Τρίκαλα.
Μέσα σ’ έναν εθνοκάπηλο ενθουσιασμό τα στελέχη του νεοναζιστικού μορφώματος, παραδομένα στην εκστατική μέθεξη ενός φολκλορι­κού μιλιταριστικού παραληρήματος, έψαλλαν εσφαλμένα τους στίχους του εθνικού ύμνου, με τον εκπρόσωπο Τύπου όμως να προβαίνει σε μια αποκαλυπτικά ανατριχιαστική διατύπωση: «Οι δικές μας οι συγκεντρώσεις» είπε «δεν είναι κομματικές ή πολιτικές, θυμίζουμε περισσότερο πράγματι στρατιωτική μονάδα». Και άρχισαν τα παραγγέλματα…
Πριν όμως, όλες τις προηγούμενες ημέρες δηλαδή, τα freikorps δεν είχαν μείνει στα λόγια και στις διατυπώσεις. Είχαν φροντίσει να κάνουν ξεκάθαρα γνωστές τις θέσεις και τις προθέσεις. Από εκεί που μέχρι πριν από λίγους μήνες το αυ­γό του φιδιού κρυβόταν μέσα στο απαραβίαστο περιθωριακό κέλυφός του και η όποια δράση γι­νόταν σε καθεστώς άκρας συνωμοτικότητας, τώρα το κεφάλι του φιδιού ξεμύτισε και προκαλεί βγάζοντας διχαλωτή γλώσσα.
Οι μέχρι πρότινος κρυπτόμενοι φαιόχρωμοι βγήκαν στο σκοταδιστικό τους «φως» φορώντας μπλουζάκια με το σήμα της Χρυσής Αυγής κι έχο­ντας ως επίφαση το ποσοστό της εκλογικής επι­λογής και σβαρνίζουν λαϊκές μετατρέποντας τις «επιβαρυμένες» από την παρουσία του μετανα­στευτικού στοιχείου γειτονιές του κέντρου της Αθήνας σε συνεχείς και αλληλοδιαδεχόμενες «Νύχτες των Κρυστάλλων».
Αφιονισμένοι
Το τελευταίο χρονικό διάστημα, τα τάγματα εφόδου αρέσκονται στο να εξαπολύουν καθημερινές νυχτερινές εφόδους στα γραφεία της τανζανικής κοινότητας που βρίσκονται στη συμβολή των οδών Φυλής και Λεμεσού στην πλατεία Αμε­ρικής.
Σε μια από τις τελευταίες ανακοινώσεις της κοινότητας, περιγράφεται το αίτιο και αιτιατό του αφιονισμένα ρατσιστικού πογκρόμ. «Άτομα που μας συστήθηκαν σαν επιτροπή κατοίκων πρώτα μας ζήτησαν τα σχετικά έγγραφα για τα γραφεία μας, παρ’ ότι δεν είχαν κανένα δικαίωμα καθώς δεν ήταν αστυνομικοί. Εμείς σε ένδειξη καλής θέλησης τα δείξαμε και αποχώρησαν. Επέστρεψαν όμως την επόμενη μέρα μαζί με 60-70 άτο­μα που μας έβριζαν και μας απειλούσαν. Όταν η αστυνομία μας απομάκρυνε από τα γραφεία μας για λόγους ασφάλειας αυτή η ομάδα λίγο αργό­τερα εισέβαλε σε αυτά και τα κατέστρεψε ολο­σχερώς».
Στον συγκεκριμένο χώρο λειτουργεί δανειστι­κή βιβλιοθήκη, ενώ διεξάγονται δημιουργικά παιχνίδια για παιδιά και άλλες πολιτιστικές και καλλι­τεχνικές δραστηριότητες εδώ και πολλά χρόνια. Το ίδιο βράδυ πραγματοποιήθηκαν επιθέσεις με καταστροφές σε άλλα δυο μαγαζιά μεταναστών στην περιοχή.
Παραδοξότητα πρώτη: Η αστυνομία απομά­κρυνε για λόγους ασφαλείας τους ενοίκους από το οικιακό άσυλό τους. Παραδοξότητα δεύτερη: Η αστυνομία μετά τις δεδηλωμένες απειλές δεν έλαβε καμία μέριμνα για την ασφάλεια κτηρίου και ενοίκων. Παραδοξότητα τρίτη: Η αστυνομία δεν συνέλαβε κανένα από τα μέλη του freikorp.
Την επόμενη ημέρα, την Τετάρτη 26 Σεπτεμβρί­ου, η αποχαλινωμένη θρασύτητα εκδηλώθηκε κι εκφράστηκε μέρα μεσημέρι. Σύμφωνα με το Δί­κτυο για τα Πολιτικά και Κοινωνικά Δικαιώματα, ύστερα από έκκληση των μελών της τανζανικής κοινότητας, η δικηγόρος Γιάννα Κούρτοβικ βρέ­θηκε στο τμήμα του Αγίου Παντελεήμονα μαζί με εκπροσώπους του συλλόγου.
Σύμφωνα με όσα διαπιστώθηκαν, από το… εγνωσμένης ευαισθησίας και αμεροληψίας Α.Τ. είχε ξεκινήσει προανακριτική διαδικασία για τις επιθέσεις, ενώ δυο άτομα είχαν αναγνωριστεί από μετανάστες ως εμπλεκόμενοι σε επιθέσεις εναντίον τους και είχαν προσαχθεί.
Λίγο αργότερα, στο αστυνομικό κατάστημα έφτασαν σε συμπαράσταση των συλληφθέντων ο βουλευτής της Χρυσής Αυγής Η. Παναγιώταρος, η Θ. Σκορδέλλη και αλλά στελέχη του κόμματος και, σύμφωνα με όσα δημόσια έχουν καταγγελ­θεί, «εξελίχτηκε ένα πρωτοφανές σκηνικό. Οι αστυνομικοί υπεύθυνοι για την προανάκριση πίε­ζαν τους μετανάστες να μην προβούν σε αναγνώ­ριση των προσαχθέντων και όταν ένας από αυ­τούς έδωσε παρ’ όλα αυτά την κατάθεσή του, τον έθεσαν υπό… κράτηση, ενώ ο μηνυόμενος εξα­κολουθούσε να περιφέρεται ελεύθερος»!
Ο μηνυτής δέχθηκε επί ώρες πιέσεις από τους αστυνομικούς να ανακαλέσει και τελικά υπό τον φόβο της ενοχοποίησής του υποχρεώθηκε να το κάνει. Όση όμως ώρα εκτυλίσσονταν αυτά, στον χώρο του τμήματος, όπως σημειώνουν οι καταγ­γελίες, κυκλοφορούσαν ελεύθερα, μπαίνοντας και στα γραφεία των αξιωματικών, διάφοροι γνω­στοί ως… κάτοικοι, μέλη της Χρυσής Αυγής, χωρίς κάνεις να ενοχλείται από την παρουσία τους, ενώ μία γυναίκα φέρεται πως επιχείρησε να αφαιρέ­σει από το γραφείο του προανακριτικού υπαλλή­λου, παρουσία του μάλιστα, το dvd με τα γεγονό­τα της επίθεσης που η Άμεση Δράση είχε παρα­δώσει για να επισυναφθεί στη δικογραφία. Ούτε η συγκεκριμένη κυρία συνελήφθη.
Την ίδια ώρα, έξω από το Α.Τ. μαζεύτηκαν με­ρικές δεκάδες φίλοι του… «κόμματος», που προσπαθούσαν ανενόχλητοι να δημιουργήσουν κλί­μα τρομοκρατίας για τη δικηγόρο και για τα μέλη του συλλόγου, βρίζοντας και απειλώντας. Όπως επίσης σημειώνεται, «τέτοια περιστατικά με προπηλακισμούς αλληλέγγυων δικηγόρων που έχουν επιχειρήσει να συμπαρασταθούν σε θύματα ρα­τσιστικών επιθέσεων στην περιοχή έχουν ήδη συμβεί επανειλημμένα με την ανοχή και μάλλον συνδρομή των αστυνομικών του συγκεκριμένου Τμήματος».
Εξαιτίας της έντασης και της επαπειλούμενης διασάλευσης της δημόσιας τάξης και ειρήνης, στο σημείο κατέφθασαν διμοιρίες ΜΑΤ. Παρά την εκεί παρουσία τους, όταν η Γιάννα Κούρτοβικ βγήκε από το Τμήμα δέχθηκε επίθεση από τους συγκεντρωμένους που εκτόξευαν χυδαίες βρισιές και αντικείμενα εναντίον της ενώ μία εκ των επιτιθέμενων, που τελικά ύστερα από υπόδει­ξη και απαίτηση της δικηγόρου συνελήφθη από τους αστυνομικούς, συνέχισε να υβρίζει και, με προφανή την ανοχή των θηριωδών αστυνομικών που την είχαν «συλλάβει», της επιτέθηκε και τη χτύπησε παρουσία τους.
 
Καθεστώς αταξίας
Κι επειδή η δράση των freikorps και η ανάδρα­ση της ρατσιστικής βίας υπό την ανοχή της αστυνομίας προκαλούν διαδραστικά την αντίδραση, χωρίς αυτό ως επισήμανση σε τίποτα να τη δικαι­ολογεί, για την αντιμετώπιση των ταγμάτων εφό­δου δημιουργήθηκαν τα αντιφασιστικά περίπολα και εύκολα μπορεί κάποιος να εκτιμήσει τι αυτό μπορεί να συνεπάγεται…
Εν τη απουσία του κράτους και των συντεταγ­μένων θεσμών του, που, όπως σημειώνουν οι αλλεπάλληλες καταγγελίες, μάλλον προς τη διαχεί­ριση της σοβούσας κρίσης με μεροληπτικά κρι­τήρια και θέσεις παρουσιάζεται όσες φορές εμ­φανίζεται, την προστασία των υπό ανηλεές σφυροκόπημα και ρατσιστικό πογκρόμ μεταναστών ανέλαβαν με περιστασιακές περιπολίες αντιφα­σιστικά μηχανοκίνητα μεταβατικά αποσπάσματα αντιεξουσιαστικής συγκρότησης.
Στο πλαίσιο αυτό, η τελευταία φορά που οργα­νώθηκε μία τέτοια περιπολία ήταν το βράδυ της περασμένης Κυριακής, στη διάρκεια της οποίας σημειώθηκαν συμπλοκές μεταξύ των αναρχικών και «σεσημασμένων» ατόμων της περιοχής για συμμετοχή σε βίαιες κι ενίοτε αιματηρές επιθέ­σεις ξενηλασίας, ως επίσης και δεδηλωμένων «φίλων» του νεοναζιστικού κόμματος.
Απόρροια αυτής της πρωτοβουλίας ήταν ο τραυματισμός δύο ατόμων. Στην προκειμένη περίπτωση ωστόσο, η συνομοταξία των παραδοξο­τήτων που είδαμε κι επισημάναμε ότι συγκλίνουν σε προηγούμενες περιπτώσεις με αντίθετη «εκ­φορά» λόγου και έργου επιθέσεις, δεν ίσχυσαν εδώ.
Η αστυνομία μ’ ένα αιφνιδιαστικό όσο κι αστρα­πιαίο Μπλίτσκριγκ (Blitzkrieg), εγκλώβισε τη μία από τις δύο αντιμαχόμενες πλευρές και προχώ­ρησε σε μαζικές συλλήψεις. Συνολικά δεκαπέ­ντε άτομα συνελήφθησαν, σε βάρος των οποίων σχηματίστηκαν δικογραφίες και ασκήθηκαν βα­ριές κατηγορίες.
Το αιματηρό περιστατικό σημειώθηκε στη συμ­βολή των οδών Φυλής και Μηθύμνης, πολύ κοντά δηλαδή στα γραφεία της τανζανικής κοινότητας, που βρίσκονται σε καθημερινή ασφυκτική πολιορ­κία, υπό την προφανή ανοχή της αστυνομίας, που εμφανίζεται κατά το δοκούν αποτελεσματική.
Όπως έγινε γνωστό μέσα από την ιστοσελίδα εναλλακτικής ενημέρωσης athens.indymedia.org, οι αντιφασιστικές περιπολίες μπήκαν σε εβδομαδιαία διάταξη και, μάλιστα, δύο αναρτή­σεις συνοδεύτηκαν με βίντεο προς επίρρωση των όσων αναγράφονται και περιγράφονται.
Η προηγούμενη της Κυριακής αντιφασιστική περιπολία είχε γίνει μια εβδομάδα νωρίτερα, και συγκεκριμένα «το Σάββατο 22 Σεπτέμβρη 140 αναρχικοί-ές, αντιφασίστες-στριες πραγματοποιήσαμε τη δεύτερη μηχανοκίνητη παρέμβαση-περιπολία στο κέντρο της Αθήνας κινούμενοι αυτή τη φορά στη διαδρομή Μοναστηράκι - Ψυρρή -Θησείο - Γκάζι - Πλατεία Κουμουνδούρου - Ομό­νοια. Η συνέχιση της παρέμβασής μας και της οργανωμένης παρουσίας μας στους δρόμους της πόλης είναι ένα κάλεσμα σε άμεση και συνεχή δράση ενάντια στις φασιστικές συμμορίες, είναι αποτέλεσμα της απόφασής μας να αντιπαρατε­θούμε έμπρακτα στο καθεστώς της εκμετάλλευ­σης και της υποταγής και τις παρακρατικές εφε­δρείες του».
 
Μολότοφ στο Α. Τ. Ακρόπολης
Και για να δέσει, καθώς θα λέγαμε, το… γλυκό, την επομένη της αντιφασιστικής περιπολίας, στις 22 Σεπτεμβρίου, Σαββατόβραδο, εκδηλώθηκε οργανωμένη καταδρομικού χαρακτήρα επίθεση στο Α.Τ. της Ακρόπολης.
Στην… «ανωμοτί» - ανώνυμη προκήρυξη που ακολούθησε και δημοσιεύτηκε την Τρίτη στο indymedia, οι συντάκτες του κειμένου υποστη­ρίζουν τα εξής: «Το βράδυ του Σαββάτου στις 29/9, επιτεθήκαμε στο Α.Τ. Ακροπόλεως με μπιτόνια βενζίνης και βόμβες μολότωφ και πυρπολήσαμε την είσοδό του καθώς και αυτοκίνητα και μηχανές, υπηρεσιακά, προσωπικά των μπάτσων και κατασχεμένα, που βρίσκονταν παρκαρισμέ­να στο δρόμο μπροστά από το Α.Τ. Ήταν μια δυ­ναμική αντανακλαστική κίνηση ως απάντηση στο όργιο αστυνομικής καταστολής χουντικού τύπου που βιώσαμε όλοι την ημέρα της γενικής απεργί­ας στις 26/9, με τις εκατοντάδες προσαγωγές, τις συλλήψεις, τη δημόσια διαπόμπευση συλληφθέ­ντων, τα χημικά και το ξύλο σε προσυγκεντρώσεις σε γειτονιές της Αθήνας και στην κεντρική πορεία. Τα καθάρματα της ΕΛ.ΑΣ., από την ηγεσία μέχρι τον τελευταίο μπατσάκο που βαράει σκο­πιά σε κάποιο Α.Τ, ας γνωρίζουν ότι τίποτα δεν μένει αναπάντητο…
ΥΓ. Τα ίδια ακριβώς ισχύουν και για τα τσογλά­νια των Δέλτα και Δίας που, εκτός τόσων άλλων, επιτέθηκαν χθες το βράδυ στην αντιφασιστική μοτοπορεία και χτύπησαν και συνέλαβαν συντρόφους. Έχουμε ακόμα πολλά σχέδια να κα­ταστρώσουμε και τα καλύτερα τα φυλάμε για αυτούς... Την αλληλεγγύη μας στους συλληφθέ­ντες».
Διανύουμε ανυπερθέτως την belle epoque της βίας…
 
 

ΣΧΟΛΙΑ

Το "Π" σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.