search
ΣΑΒΒΑΤΟ 27.04.2024 03:23
MENU CLOSE

Στα πρόθυρα του χάους ο Λίβανος

Δημοσιεύτηκε στο ΠΟΝΤΙΚΙ

τεύχος 2165
18-2-2021
21.02.2021 04:00
livanos.jpg

 

Του Κωνσταντίνου Αρβανίτη

Ήταν Τρίτη 1η Σεπτεμβρίου του 2020 όταν ο Πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν, κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στον Λίβανο, ανακοίνωνε τη στήριξή του στον νέο πρωθυπουργό της χώρας Μουσταφά Αντίμπ, ο οποίος είχε μόλις λάβει την εντολή σχηματισμού κυβέρνησης. 
Η συγκρότηση νέας κυβέρνησης στη χώρα αυτήν της Μέσης Ανατολής κρίθηκε απαραίτητη προκειμένου να αποδεσμευτούν τα τεράστια χρηματικά ποσά της διεθνούς βοήθειας για την αντιμετώπιση της βαθιάς οικονομικής κρίσης, ύστερα από την παραίτηση του πρωθυπουργού Χασάν Ντιάμπ στον απόηχο της πολύνεκρης έκρηξης στο λιμάνι της Βηρυτού τον προηγούμενο Αύγουστο. 
Σήμερα, παρά τις εντατικές προσπάθειες για την οργάνωση μιας μη υπηρεσιακής κυβέρνησης, ο Λίβανος παραμένει ένα κράτος στα πρόθυρα της οικονομικής και πολιτικής κατάρρευσης.

Οι συνέπειες της έκρηξης
Αν και η οικονομία του Λιβάνου βρισκόταν ήδη σε πολύ άσχημη κατάσταση και η κυβέρνησή του είχε ήδη υπογράψει αίτημα για βοήθεια από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, με συνέπεια η χώρα να υπαχθεί σε ένα σχέδιο οικονομικής διάσωσης, η έκρηξη πού έλαβε χώρα στη Βηρυτό στις 4 Αυγούστου 2020 σηματοδότησε την έναρξη μίας περιόδου πολιτικής αστάθειας, της οποίας οι συνέπειες αναμένεται ότι θα αποδειχθούν οδυνηρές στο μέλλον. 
Η έκρηξη 2.800 τόνων νιτρικής αμμωνίας είχε αποτέλεσμα πάνω από 190 άνθρωποι να χάσουν τη ζωή τους, ενώ περίπου 300.000 έμειναν άστεγοι καθώς το μεγαλύτερο μέρος της πρωτεύουσας έχει καταστραφεί. Έξι μέρες αργότερα η κυβέρνηση του πρωθυπουργού Χασάν Ντιάμπ οδηγήθηκε στην παραίτηση, υπό την πίεση των διαδηλώσεων και ύστερα από την αποχώρηση αρκετών υπουργών.
Έπειτα από εβδομάδες διαβουλεύσεων, την 1η Σεπτεμβρίου, η πλειοψηφία των βουλευτών τάχθηκε με το μέρος του 48χρονου πρώην πρεσβευτή του Λιβάνου στη Γερμανία Μουσταφά Αντίμπ προκειμένου να αναλάβει καθήκοντα πρωθυπουργού και να σχηματίσει νέα κυβέρνηση. 
Τον Μουσταφά Αντίμπ είχαν αρχικά προτείνει η ισχυρή σιιτική οργάνωση Χεζμπολάχ, ύστερα από συνεννόηση του ηγέτη της οργάνωσης Σαγιέντ Χασάν Νασράλα με τον Πρόεδρο της χώρας Μισέλ Αούν, καθώς και ο πρώην πρωθυπουργός Σαάντ Αλ Χαρίρι, ηγέτης του μεγαλύτερου σουνιτικού κόμματος του Λιβάνου. 
Έτσι ο Πρόεδρος Αούν έδωσε στον Αντίμπ την εντολή σχηματισμού κυβέρνησης λίγες μόλις ώρες πριν από την επίσκεψη του Μακρόν στη χώρα.

Το πολιτικό αδιέξοδο
Παρά το κλίμα αισιοδοξίας που επικράτησε προσωρινά, οι προσπάθειες συγκρότησης μίας κυβέρνησης από τον Μουσταφά Αντίμπ γρήγορα οδηγήθηκαν σε αδιέξοδο, καθώς ακολούθησαν διαμάχες μεταξύ των κομμάτων σχετικά με τον διαμοιρασμό των υπουργικών θέσεων. 
Στο επίκεντρο της διαμάχης βρέθηκε η επιθυμία των σιιτικών συμμαχικών οργανώσεων Χεζμπολάχ και Αμάλ να αναλάβουν το υπουργείο Οικονομικών, κάτι το οποίο βρήκε αντίθετους όλους τους πολιτικούς τους αντιπάλους, μαζί και τον πρώην πρωθυπουργό Σαάντ Αλ Χαρίρι. 
Ο Πρόεδρος Αούν εξέφρασε την απογοήτευσή του για την αδυναμία σχηματισμού κυβέρνησης δηλώνοντας ότι «χωρίς κυβέρνηση η χώρα οδηγείται στην κόλαση», ενώ την ίδια στιγμή ο Μακρόν έκανε λόγο για συλλογική προδοσία του λαού εκ μέρους των κομμάτων.
Στις 26 Σεπτεμβρίου ο Αντίμπ παραιτήθηκε από την πρωθυπουργία της χώρας δίχως να έχει επιτύχει τον σχηματισμό κυβέρνησης. 
Ως νέος προτεινόμενος πρωθυπουργός, ο Χαρίρι κλήθηκε να αναλάβει το δύσκολο έργο να συγκροτήσει κυβέρνηση. Εμπόδιο σε αυτές τις προσπάθειες στέκεται ο Τζιμπράν Μπασίλ, πρόεδρος του μεγαλύτερου χριστιανικού κόμματος της χώρας Ελεύθερο Πατριωτικό Κίνημα. 
Ο Μπασίλ, ο οποίος είναι και γαμπρός του Προέδρου Αούν, έκανε γνωστό στις 21 Ιανουαρίου 2021 πως αρνείται να συμμετάσχει στην κυβέρνηση του Χαρίρι λόγω του ότι ο νέος πρωθυπουργός θέλει να επιλέξει ο ίδιος όλους τους υπουργούς.

Η επόμενη μέρα

Επειδή κάθε μέρα που περνάει στον Λίβανο είναι κρίσιμη για το μέλλον της χώρας, οι προσπάθειες για τον σχηματισμό νέας κυβέρνησης συνεχίζονται υπό τον φόβο της οικονομικής κατάρρευσης. Πάντως η θέση των διεθνών φορέων παραμένει αδιάλλακτη: η οικονομική στήριξη μπορεί να επέλθει μόνο ύστερα από μία σειρά μεταρρυθμίσεων με σκοπό την αντιμετώπιση της σπατάλης και της διαφθοράς. 
Την ίδια στιγμή, και ενώ οι αιτίες της έκρηξης του Αυγούστου δεν έχουν ακόμα εξακριβωθεί, ο πρώην πρωθυπουργός Χασάν Ντιάμπ και τρεις υπουργοί της κυβέρνησής του κατηγορούνται για αμέλεια και πρόκειται να λογοδοτήσουν ενώπιον της Δικαιοσύνης. Το αδιέξοδο στον Λίβανο συνεχίζεται και η εύθραυστη αυτή χώρα αντικρίζει ακόμη και τον κίνδυνο μίας νέας εμφύλιας σύγκρουσης.
 

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΣΑΒΒΑΤΟ 27.04.2024 02:01