search
ΣΑΒΒΑΤΟ 27.04.2024 02:10
MENU CLOSE

Δεν αρέσει στην τρόικα ο νόμος Κατσέλη

15.10.2012 17:46
Δεν αρέσει στην τρόικα ο νόμος Κατσέλη - Media

Για αλλαγή του νόμου Κατσέλη που αφορά στα υπερχρεωμένα νοικοκυριά πιέζει η τρόικα με το σκεπτικό ότι δεν μπορούν να επωφελούνται οι αφερέγγυοι πολίτες και οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

Για αλλαγή του νόμου Κατσέλη που αφορά στα υπερχρεωμένα νοικοκυριά πιέζει η τρόικα με το σκεπτικό ότι δεν μπορούν να επωφελούνται οι αφερέγγυοι πολίτες και οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις.
 
Η τρόικα, για την οποία μεταξύ πολιτών και τραπεζών, υπερισχύουν οι δεύτερες,  εκτιμά ότι η επανεκκίνηση της οικονομίας θα ξεκινήσει από το χρηματοπιστωτικό τομέα.
 
Σύμφωνα με πληροφορίες, το σκεπτικό των εκπροσώπων των πιστωτών μας, είναι να τεθεί «πλαφόν» για τις ρυθμίσεις των δανείων στις 200 με 300 χιλ. ευρώ. Από εκεί και πέρα, οι δανειολήπτες θα εντάσσονται σε μια λογική άλλη, καθώς –σύμφωνα με το σκεπτικό των δανειστών – «όποιος δανείστηκε τόσο υπερβολικά ποσά αυτομάτως σημαίνει πως είχε και ικανότητα να τα πάρει».
 
Στην πράξη πάντως το πρώτο μέρος της διαδικασίας του νόμου Κατσέλη, που είναι ο εξωδικαστικός συμβιβασμός, απέτυχε παταγωδώς και οι υποθέσεις καταλήγουν στα δικαστήρια.
 
Βάσει στοιχείων που διαβιβάστηκαν στη Βουλή από τον υφυπουργό Ανάπτυξης Αθανάσιο Σκορδά, σε σύνολο 40.000 αιτήσεων για εξωδικαστικό συμβιβασμό, οι 27.000 έχουν τελικά οδηγηθεί στα δικαστήρια και από αυτές 5.000 υποθέσεις έχουν συζητηθεί. Ήδη, 3.000 αποφάσεις έχουν δημοσιευθεί, εκ των οποίων το 50% οδήγησαν σε ρυθμίσεις και από αυτές μόλις το 0,1% των υποθέσεων κατέληξε σε ολική διαγραφή χρέους. Περισσότερες από τις μισές των υποθέσεων κατέληξαν σε μερική διαγραφή, επειδή ο δανειολήπτης ήταν κάτοχος περιουσιακών στοιχείων (κατοικία), και οι υπόλοιπες υποθέσεις κατέληξαν σε κούρεμα του συνολικού χρέους κατά 60% κατά μέσο όρο. Τέλος, από τις 3.000 αποφάσεις που δημοσιεύθηκαν, άλλο ένα 50% ήταν απορριπτικές σε αιτήσεις για ρυθμίσεις (10% για λόγους ουσίας, καθώς κρίθηκε ότι δεν εμπίπτουν στο νόμο, και 40% για τυπικούς λόγους).

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΣΑΒΒΑΤΟ 27.04.2024 02:01