search
ΣΑΒΒΑΤΟ 27.04.2024 02:37
MENU CLOSE

Ελασσόνα: Περισσότεροι από 600 μετασεισμοί στο μικροσκόπιο των σεισμολόγων (Photos)

10.03.2021 07:42
Ελασσόνα: Περισσότεροι από 600 μετασεισμοί στο μικροσκόπιο των σεισμολόγων (Photos) - Media

Με προσοχή παρακολουθούν οι σεισμολόγοι και λοιποί επιστήμονες τη μετασεισμική ακολουθία στην Ελασσόνα. Πρόκειται για ένα φαινόμενο που τους προβληματίζει.

Φόβο στους κατοίκους της Θεσσαλίας εξακολουθούν να προκαλούν οι δύο ισχυροί σεισμοί που εκδηλώθηκαν πριν από μία εβδομάδα τι στιγμή μάλιστα που περισσότερα από 1.400 σπίτια έχουν κριθεί μη κατοικήσιμα.

Σύμφωνα με τον διευθυντή ερευνών του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου σεισμολόγο Γεράσιμο Χουλιάρα, η μετασεισμική ακολουθία εξελίσσεται ομαλά ενώ έχουν καταγραφεί πάνω από 600 μετασεισμοί μέχρι 3 Ρίχτερ, ενώ χιλιάδες είναι οι μετασεισμοί μικρότερων μεγεθών.

«Η περίπτωση των 2 πολύ ισχυρών σεισμών που εκδηλώθηκαν την περασμένη εβδομάδα έχει παρατηρηθεί και άλλες φορές στην Ελλάδα και σε άλλες τεκτονικές περιοχές όπου η σεισμολογία διέγνωσε τα δυναμικά χαρακτηριστικά στην ανάλυση παρομοίων πολύπλοκων σεισμικών γεγονότων.

Από την ανάλυση της σεισμικής δραστηριότητας φαίνεται η σταδιακή μείωση στον αριθμό των μετασεισμών με την πάροδο του χρόνου και θεωρούμε ότι η μετασεισμική ακολουθία εξελίσσεται φυσιολογικά», ανέφερε ο κ. Χουλιάρας.

Όπως αναφέρει το in.gr μια εβδομάδα μετά τον ισχυρό σεισμό έρχονται στο φως της δημοσιότητας πολύ σημαντικά στοιχεία για το ρήγμα που έδωσε τα 6 Ρίχτερ με αποτέλεσμα μεγάλες καταστροφές σε παλιά κυρίως σπίτια.

Τυφλό και αχαρτογράφητο το ρήγμα

Ένα νέο, τελείως αχαρτογράφητο, τυφλό ρήγμα ευθύνεται για τους δύο μεγάλους σεισμούς των προηγούμενων ημερών στην Ελασσόνα, σύμφωνα με τον ομότιμο καθηγητή Νεοτεκτονικής και Παλαιοσεισμολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ), Σπύρο Παυλίδη.

«Μιλάμε για πρώτη φορά για ένα καινούριο, τυφλό ρήγμα στην περιοχή», ανέφερε ο κ. Παυλίδης, επισημαίνοντας πως «ενώ μελετήσαμε και μελετούμε πάρα πολύ καλά εδώ και 30 χρόνια τα ρήγματα στην περιοχή», από τον συνδυασμό σεισμολογικών στοιχείων, κυρίως δορυφορικών και γεωλογικών επιφανειακών στοιχείων για τους σεισμούς που έγιναν προ ημερών στην Ελασσόνα, προέκυψε ότι «το πολύ γνωστό και μελετημένο ρήγμα του Τυρνάβου καθώς και το ρήγμα της κοιλάδας του Τιταρήσιου, ως προέκταση του γνωστού ρήγματος της Λάρισας, δεν ήταν τα σεισμογόνα ρήγματα, αν και φαίνεται ότι συλλειτούργησαν με το κυρίως σεισμογόνο ρήγμα».

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΣΑΒΒΑΤΟ 27.04.2024 02:01