search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 26.04.2024 15:18
MENU CLOSE

Με διαφωνίες στη Σύνοδο Κορυφής – Συνάντηση Μέρκελ – Σαμαρά την Παρασκευή

18.10.2012 14:22
Με διαφωνίες στη Σύνοδο Κορυφής - Συνάντηση Μέρκελ - Σαμαρά την Παρασκευή - Media

Νέα συνάντηση θα έχει το πρωί της Παρασκευής (10:30) στις Βρυξέλλες η γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ και ο Έλληνας πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς. Στο μεταξύ, μία θετική δήλωση εκ μέρους των Ευρωπαίων ηγετών που συναντώνται στις Βρυξέλλες, αναζητά ο πρωθυπουργός.

Νέα συνάντηση θα έχει το πρωί της Παρασκευής (10:30) στις Βρυξέλλες η γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ και ο Έλληνας πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς. Προηγήθηκε μία σύντομη συνάντηση Μέρκελ-Σαμαρά, την Τετάρτη στο Βουκουρέστι.

Στο μεταξύ, μία θετική δήλωση εκ μέρους των Ευρωπαίων ηγετών που συναντώνται στις Βρυξέλλες, αναζητά ο πρωθυπουργός.

Προσερχόμενη στη Σύνοδο, η Άνγκελα Μέρκελ δήλωσε ότι δεν αναμένονται μεγάλες αποφάσεις απόψε για την εποπτεία των τραπεζών, υπογραμμίζοντας ότι είναι ανάγκη οι 27 να εργαστούν «σε βάθος».

Όπως έγινε γνωστό η Ελλάδα και η Ισπανία βρέθηκαν στο επίκεντρο της συζήτησης της Γερμανίδας Άνγκελα Μέρκελ, του Φρανσουά Ολάντ και του Μάριο Μόντι,  οι οποίοι συνομίλησαν στα πλαίσια της Συνόδου.

Στο μεταξύ, ο κ. Σαμαράς ο οποίος, σύμφωνα με πληροφορίες, κατά την είσοδό του στην Σύνοδο Κορυφής θα παραδώσει φάκελο με την πορεία των διαπραγματεύσεων με την τρόικα στους ευρωπαίους ηγέτες, αναμένει στήριξη προς τη χώρα, μέσα από το κείμενο Συμπερασμάτων.
 
Σύμφωνα με πληροφορίες η επιθυμία της ελληνικής κυβέρνησης θα γίνει σεβαστή και θα υπάρχει μία γενικόλογη στήριξη, χωρίς ωστόσο ουσιαστικό περιεχόμενο.

Για άλλη μια φορά οι ευρωπαίοι ηγέτες προσέρχονται στη Σύνοδο διχασμένοι όσον αφορά τους τρόπους επίλυσης της κρίσης και με μειωμένες τις προσδοκίες για λήψη συγκεκριμένων αποφάσεων.

Δεν είναι τυχαίο πάντως που οι κύριοι Ολάντ, Μπαρόζο και Ρομπέι, αναγνωρίζουν έμμεσα την αποτυχία της έως σήμερα πολιτικής και επισημαίνουν την ανάγκη της Ανάπτυξης αλλά και της αντιμετώπισης της ανεργίας.

Οι κρίσιμες ωστόσο συζητήσεις για την Ελλάδα και την Ισπανία όπως φαίνεται, μετατίθενται για το Νοέμβριο.

Στη σύνοδο πάντως θα συγκρουστούν οι διαφορετικές προσεγγίσεις Γερμανίας και Γαλλίας-Ιταλίας και θα τεθούν προς συζήτηση οι προτάσεις Ρομπέι για την εμβάθυνση της Οικονομικής και Νομισματικής Ένωσης.

Η έκθεση Ρομπέι περιλαμβάνει κοινές προτάσεις των Προέδρων της ΕΕ Ρομπέι, της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, του Eurogroup Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ και της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι και ορίζει ως προτεραιότητα τη δημιουργία ενός ενιαίου εποπτικού μηχανισμού για τον ευρωπαϊκό τραπεζικό τομέα, με χρονικό ορίζοντα την 1η Ιανουαρίου του 2013.  Οι τέσσερις ευρωπαίοι αξιωματούχοι υπογραμμίζουν στις προτάσεις τους την ανάγκη αυξημένου συντονισμού των εθνικών οικονομικών και δημοσιονομικών πολιτικών από τις Βρυξέλλες.
Το Βερολίνο, ωστόσο, έχει εκφράσει τη δυσφορία του για τις προτάσεις Ρομπέι. Βασικό θέμα διαφωνίας αποτελεί η πρόταση για την εποπτεία των τραπεζών, καθώς το Βερολίνο προβάλει ενστάσεις όχι μόνο για τον αριθμό των τραπεζών που θα περιλαμβάνει, αλλά και για το ρόλο της ΕΚΤ και για τα χρονοδιαγράμματα. Χώρες όπως η Γαλλία, η Ιταλία και η Ισπανία ζητούν επειγόντως να ληφθούν οι αποφάσεις για την τραπεζική εποπτεία ως τη Σύνοδο Κορυφής του Δεκεμβρίου, όμως η Γερμανία ζητάει περισσότερο χρόνο.

Πρέπει επίσης να σημειωθεί πως ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Β. Σόιμπλε έχει θέσει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων της Συνόδου Κορυφής την ιδέα ενός «υπερεπιτρόπου», ο οποίος θα έχει δικαίωμα βέτο επί των εθνικών προϋπολογισμών. Το ζήτημα αυτό προϋποθέτει αλλαγή των Συνθηκών της ΕΕ και για το λόγο αυτό η πρόταση Σόιμπλε ερμηνεύεται από πολιτικούς αναλυτές ως μία ακόμη προσπάθεια της Γερμανίας να καθυστερήσει τη λήψη συγκεκριμένων αποφάσεων.

Άλλο θέμα τριβής αποτελεί, εξάλλου, η συζήτηση για κοινή έκδοση χρέους στην Ευρωζώνη την οποία προσπαθούν να επαναφέρουν επιφυλακτικά στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων η Γαλλία και η Ιταλία. Ωστόσο, η Γερμανία επανέλαβε την πάγια θέση της ότι δεν είναι διατεθειμένη να εξετάσει οιοδήποτε είδος κοινής έκδοσης χρέους και διεμήνυσε ότι όσοι επαναφέρουν στο τραπέζι αυτό το ζήτημα, το μόνο που καταφέρνουν είναι να δίνουν την εικόνα μιας ακόμη διχασμένης Συνόδου Κορυφής.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 26.04.2024 15:17