search
ΣΑΒΒΑΤΟ 27.04.2024 03:37
MENU CLOSE

Βίοι Παράλληλοι: Ελλάδα, Ιταλία, Ισπανία, Πορτογαλία

22.10.2012 17:40
Βίοι Παράλληλοι: Ελλάδα, Ιταλία, Ισπανία, Πορτογαλία - Media

Βίους παράλληλους διανύουν οι χώρες του ευρωπαϊκού νότου λόγω μέτρων. Όπως δείχνουν όλα τα στοιχεία, το επίπεδο ζωής κατρακυλά σε Ελλάδα, Ιταλία, Ισπανία και Πορτογαλία με τις κυβερνήσεις των χωρών αυτών να υποστηρίζουν ότι τα μέτρα είναι μονόδρομος.

Βίους παράλληλους διανύουν οι χώρες του ευρωπαϊκού νότου λόγω μέτρων. Όπως δείχνουν όλα τα στοιχεία, το επίπεδο ζωής κατρακυλά σε Ελλάδα, Ιταλία, Ισπανία και Πορτογαλία με τις κυβερνήσεις των χωρών αυτών να υποστηρίζουν ότι τα μέτρα είναι μονόδρομος.

ΙΤΑΛΙΑ

Σύμφωνα με έρευνα της ένωσης καταναλωτών Codacons, η αγοραστική δύναμη των Ιταλών μειώθηκε τους τελευταίους δώδεκα μήνες κατά 4,1%, ενώ ο πληθωρισμός και οι διάφορες αυξήσεις σε λογαριασμούς και ήδη κατανάλωσης βάρυναν κατά 1.000 ευρώ στα έξοδα της κάθε οικογένειας.
 
Όπως αναφέρεται η άνοδος του ΦΠΑ από το 21% στο 22% που αποφασίσθηκε πρόσφατα από την κυβέρνηση Μόντι, θα στοιχίσει 227 ευρώ το χρόνο στους νέους κάτω των 35 ετών που ζουν μόνοι, 311 σε νεαρά ζευγάρια χωρίς παιδιά, 178 ευρώ σε κάθε ηλικιωμένο που ζει χωρίς σύντροφο η τα παιδιά του και 284 ευρώ στα ζευγάρια με δυο παιδιά.
 
Παράλληλα, οι Ιταλοί τον ερχόμενο Δεκέμβριο θα κληθούν να καταβάλλουν και την δεύτερη δόση του φόρου ακινήτων (IMU), που συνολικά για κάθε διαμέρισμα υπολογίζεται στα 224 ευρώ.
 
ΙΣΠΑΝΙΑ
 
Την ίδια ώρα χειροτερεύει και η κατάσταση στην Ισπανία. Σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η Εθνική Στατιστική υπηρεσία της χώρας (ΙΝΕ), ένας στους πέντε Ισπανούς ζει κάτω από το όριο της φτώχειας.
 
Σύμφωνα με την INE, το 21,1% των 47 εκατομμυρίων κατοίκων της Ισπανίας ζει κάτω από το όριο της φτώχειας, δηλαδή με λιγότερα από 7.355 ευρώ το χρόνο. 

Το φετινό ποσοστό εμφανίζεται ελαφρά μειωμένο σε σχέση με πέρυσι οπότε είχε αγγίξει το 21,8%. Η μικρή αυτή βελτίωση φαίνεται να οφείλεται στην αύξηση των ηλικιωμένων, οι συντάξεις των οποίων αποτελούν ένα σχετικά σταθερό εισόδημα, εκτιμά η INE. 

Ο αριθμός των ανηλίκων κάτω των 16 ετών που ζουν σε κατάσταση φτώχειας αυξήθηκε στο 21%, ενώ το 2011 ήταν 19,4%. 

Το μέσο εισόδημα των οικογενειών μειώθηκε το 2012 κατά 1,9% στα 24.609 ευρώ, ενώ αυξήθηκε κατά 12,7%, από 9,8% πέρυσι, ο αριθμός των νοικοκυριών που δυσκολεύονται να αντεπεξέλθουν στα έξοδά τους. Περίπου το 44% των ισπανικών οικογενειών δεν έχουν τη δυνατότητα να πάνε διακοπές. 

Οι αλλοδαποί που ζουν στην Ισπανία κινδυνεύουν περισσότερο να πέσουν κάτω από το όριο της φτώχειας σε ποσοστό 26,3% έναντι 19,8% των Ισπανών. 
 
ΠΟΡΤΟΓΑΛΙΑ
 
Ανάλογη ή μάλλον δυσχερέστερη είναι η εικόνα στην Πορτογαλία, όπου ο υπουργός Οικονομικών Βίκτον Γκάσπαρ παρουσίασε τις νέες περικοπές τους προϋπολογισμού του 2012, ως μονόδρομο.

Τα σκληρά νέα μέτρα έχουν εξοργίσει τους Πορτογάλους που για άλλη μία φορά τις τελευταίες εβδομάδες βγήκαν στο δρόμο ζητώντας την παραίτηση της κυβέρνησης ενώ προετοιμάζουν και νέες κινητοποιήσεις με αποκορύφωμα τη γενική απεργία της 14ης Νοεμβρίου, έτσι ώστε να συμπέσει με τις κινητοποιήσεις των Ισπανών και των Ελλήνων.

Ο νέος προϋπολογισμός περιλαμβάνει αυξήσεις φόρων, μειώσεις συντάξεων και κοινωνικών παροχών.

Οι περικοπές δαπανών ανέρχονται σε 2.7 δισεκατ. ενώ προβλέπεται η απόλυση του 2% των 600,000 δημοσίων υπαλλήλων της χώρας, κάτι που αντιστοιχεί σε 12 000 απολύσεις.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΣΑΒΒΑΤΟ 27.04.2024 02:01