search
ΣΑΒΒΑΤΟ 27.04.2024 01:04
MENU CLOSE

Η αμοιβή του Μπομπ Ουίλσον

24.10.2012 21:00
Η αμοιβή του Μπομπ Ουίλσον - Media

Όταν καλείς έναν διάσημο καλλιτέχνη στη χώρα σου και του αναθέτεις μια παράσταση, πρέπει να τον πληρώσεις.

Όταν καλείς έναν διάσημο καλλιτέχνη στη χώρα σου και του αναθέτεις μια παράσταση, πρέπει να τον πληρώσεις. Αυτό κανείς δεν το αμφισβητεί, όπως δεν αμφισβητεί το ότι κάθε εργασία – διάσημη ή όχι – πρέπει να αμείβεται. Η αμοιβή ενός διάσημου καλλιτέχνη από έναν κρατικό θεσμό είναι πάντα δημόσιο θέμα, αλλά αρχίζει να γίνεται μείζον όταν η χώρα που τον φιλοξενεί έχει χρεοκοπήσει. Και όταν η πλειονότητα των εργαζομένων σε αυτή βλέπουν τις αμοιβές τους να συρρικνώνονται στο ελάχιστο ή να καταβάλλονται με τόση καθυστέρηση, που στην ουσία ακυρώνονται.
 
Ο κ. Χουβαρδάς στην πρόσφατη ανακοίνωση του προϋπολογισμού της πολυαναμενόμενης «Οδύσσειας» του Μπομπ Ουίλσον είπε τα πάντα, εκτός από το ποσό της αμοιβής του κ. Ουίλσον. Φαντάζομαι ότι δεν ήταν στις προθέσεις του να την κρύψει. Το πιθανότερο είναι ότι θέλησε να κρατήσει τη δέσμευσή του απέναντι στον διεθνή σκηνοθέτη, ότι δεν θα ανακοίνωνε το ακριβές ποσόν της καλλιτεχνικής του αμοιβής, ένα gentlemen’s agreement, που τηρήθηκε και από τα δύο μέρη.
 
Ο λόγος απλός. Ο διεθνής αστέρας δεν θέλει να γνωρίζουν οι πάντες πόσο έριξε το κασέ του για να σκηνοθετήσει στη χώρα μας, έτσι ώστε να μην ανοίξει η όρεξη και σε άλλους οργανισμούς ευρωπαϊκών – και όχι μόνο – χωρών σε μια εποχή γενικευμένης κρίσης.
 
Και η αλήθεια είναι, σύμφωνα πάντα με τον διευθυντή του Εθνικού Θεάτρου, ότι ο Μπομπ Ουίλσον έριξε σημαντικά το κασέ του, κάνοντας μια συμφωνία-πακέτο με εφάπαξ αμοιβή, χωρίς συμμετοχή σε ποσοστά, η οποία περιλάμβανε τη διασκευή, τη σκηνοθεσία, τους σχεδιασμούς των σκηνικών και τους φωτισμούς της παράστασης. Και ότι το τελικό ποσό που συμφωνήθηκε είναι προϊόν σκληρής διαπραγμάτευσης.
 
Θα μπορούσε κανείς να αντιτάξει στη συμφωνία μη δημοσιοποίησης της αμοιβής του κ. Ουίλσον ότι και άλλοι καλλιτέχνες διεθνούς κύρους έρχονται στη χώρα μας με μειωμένη ή και με καθόλου αμοιβή, όπως ο Βέλγος Γιαν Φαμπρ στο Μέγαρο. Και ότι αυτό δεν συνιστά «δεδικασμένο» ως προς τις σχέσεις τους με άλλα θέατρα του κόσμου για τον απλούστατο λόγο ότι γίνεται ως ένδειξη συμπαράστασης προς τους χειμαζόμενους Έλληνες θεατές. Όμως αυτό είναι μια άλλη ιστορία.
 
Αυτό που θα μπορούσε κανείς να σχολιάσει σε σχέση με τον υπερβολικό φόβο του κ. Ουίλσον να μη διαρρεύσει η αμοιβή του είναι ότι μια τέτοια δημοσιοποίηση πιθανότατα θα τίναζε στον αέρα το καλό κλίμα που επικρατεί στις πρόβες της «Οδύσσειας» στο παρά πέντε της πρεμιέρας.
 
Αυτό ναι, δεν είναι απλώς εναντίον μιας συμφωνίας κυρίων, αλλά μια βόμβα στα θεμέλια του σπιτιού του, την οποία θέλησε να αποφύγει ο κ. Χουβαρδάς.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΣΑΒΒΑΤΟ 27.04.2024 01:03