search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 26.04.2024 23:10
MENU CLOSE

«Πετύχαμε επιμήκυνση» λέει ο Στουρνάρας, χωρίς να επιβεβαιώνεται

24.10.2012 14:38
«Πετύχαμε επιμήκυνση» λέει ο Στουρνάρας, χωρίς να επιβεβαιώνεται - Media

Ικανοποιημένος με τις επιτυχίες της διαπραγμάτευσης εμφανίστηκε στη Βουλή ο υπουργός Οικονομικών, παρά το ότι οι διαφοροποιήσεις στα εργασιακά είναι ελάχιστες. Η δήλωσή του για "επιμήκυνση" δεν επιβεβαιώνεται. Ιδιαίτερα σκεπτική η ΔΗΜΑΡ.

Ικανοποιημένος με τις επιτυχίες της διαπραγμάτευσης εμφανίστηκε στη Βουλή ο υπουργός Οικονομικών, παρά το ότι οι διαφοροποιήσεις στα εργασιακά είναι ελάχιστες.
 
Ο κ. Στουρνάρας, αφού αναφέρθηκε στις «υποχωρήσεις» της τρόικας στο θέμα των εργασιακών είπε ότι μετά τις σημερινές εξελίξεις με την τρόικα η διαφορά είναι «περί όνου σκιάς»
 
Αν και δεν έχει γίνει ακόμα δεκτή η λεγόμενη «επιμήκυνση» του χρέους ο κ. Στουρνάρας ανέφερε στη Βουλή ότι η Ελλάδα εξασφάλισε περισσότερο χρόνο από τους δανειστές της για την επίτευξη των στόχων.

«Σήμερα πετύχαμε επιμήκυνση», δήλωσε, εξηγώντας ότι χωρίς αυτή «θα έπρεπε να πετύχουμε πρωτογενές πλεόνασμα, σύμφωνα με το πρόγραμμα, το 2014, ύψους 4,5% του ΑΕΠ. Εάν δεν παίρναμε την επιμήκυνση, σήμερα δεν θα έπρεπε να πάρουμε μόνο 13,5 δισ. μέτρα, αλλά 18,5 δισ. μέτρα», ανέφερε.
 
Στη συνέχεια πάντως είπε ότι η Ελλάδα επιδιώκει να περικόψει το χρέος της μέσω της μείωσης των επιτοκίων και της παράτασης του χρόνου αποπληρωμής των δανείων που έχει λάβει από την ΕΕ και το ΔΝΤ.
 
Η είδηση πάντως περί «επιμήκυνσης», τα οικονομικά αποτελέσματα της οποίας για την βιωσιμότητα του χρέους, αμφισβητούνται, δεν επιβεβαιώνεται.
 
Γερμανικά μέσα ενημέρωσης επισημαίνουν ότι κάτι τέτοιο δεν θα ήταν δυνατόν πριν από την έκθεση της τρόικας.
 
Δεν υπάρχει τελική συμφωνία για το θέμα της επιμήκυνσης με την τρόικα τόνισε και ο αξιωματούχος της ΕΚΤ Γ. Άσμουσεν, διευκρινίζοντας για άλλη μια φορά ότι εάν παραταθεί το χρονοδιάγραμμα επίτευξης των δημοσιονομικών στόχων της Ελλάδας, τότε τα άλλα κράτη της Ευρωζώνης θα πρέπει να παράσχουν την απαραίτητη χρηματοδότηση.

Ανάλογη ήταν και η δήλωση του Γερμανού υπουργού Οικονομικών Βόλβγκανγκ Σόιμπλε ο οποίος παρέπεμψε στην έκθεση της τρόικας και σε μελλοντική απόφαση του Eurogroup.
 
Ο υπουργός Οικονομικών Γ. Στουρνάρας πάντως, τάχθηκε επίσης κατά του μονομερούς «κουρέματος» του χρέους.

«Το κούρεμα του χρέους γίνεται με δύο τρόπους […] ο πρώτος είναι να μειώσεις την ονομαστική αξία. Αυτό αν το κάνεις μονομερώς δεν πρόκειται κανείς να σου ξαναδανείσει λεφτά», δήλωσε ο Γιάννης Στουρνάρας.
 
Για τον υπουργό Οικονομικών ο καλύτερος τρόπος είναι  «Ο δεύτερος τρόπος, που έχει ακριβώς το ίδιο αποτέλεσμα σε όρους καθαρής παρούσης αξίας είναι να μειώσεις το επιτόκιο και να επεκτείνεις τις δόσεις αποπληρωμών. Αυτόν τον τρόπο τον διεκδικούμε σήμερα».
 
Στο μεταξύ, όπως έκανε γνωστό, το νέο πακέτο μέτρων θα έρθει στη Βουλή έως τις 12 Νοεμβρίου, με δύο νομοσχέδια και με τη διαδικασία του κατεπείγοντος. Το θέμα ωστόσο παραμένει ανοικτός καθώς δεν συμφωνούν οι κυβερνητικοί εταίροι.

Ο υπουργός ανέφερε επίσης ότι ενημέρωσε το ΠΑΣΟΚ και τη Δημοκρατική Αριστερά για την υπαναχώρηση της τρόικας στα εργασιακά και ότι το Eurogroup Working Group θα ενημερωθεί την Παρασκευή ότι το πακέτο έχει κλείσει.

Σύμφωνα με τα όσα έχουν γίνει γνωστά στις αποζημιώσεις απόλυσης το όριο των 16 ετών αυξήθηκε στα 28 χρόνια, από τα 1.800 ευρώ η αποζημίωση από 12 μήνες και πάνω αυξήθηκε στα 2.000 ευρώ και ο χρόνος προειδοποίησης αυξήθηκε από τους 3 στους 4 μήνες.

Στο μεταξύ, εντός της ημέρας θα πραγματοποιηθεί νέα τηλεδιάσκεψη του κ. Στουρνάρα με τους επικεφαλής της τρόικας.

ΔΗΜΑΡ

Πληροφορίες από τη ΔΗΜΑΡ αναφέρουν πως όσες αλλαγές παρουσίασε ο υπουργός Οικονομικών, δεν είναι αρκετές για βάση συζήτησης και για συμφωνία. Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι προϋπόθεση συμφωνίας για τη ΔΗΜΑΡ είναι η μη κατάργηση των συλλογικών συμβάσεων και η απόσυρση της διάταξης προσδιορισμού του κατώτατου μισθού από την κυβέρνηση.
Όπως έγινε γνωστό η Κ.Ο. της ΔΗΜΑΡ θα συνεδριάσει κεκλεισμένων των θυρών για το θέμα, σήμερα, στις έξι το απόγευμα.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 26.04.2024 22:59