search
ΣΑΒΒΑΤΟ 27.04.2024 02:49
MENU CLOSE

Τα γκάζια του μέλλοντος

06.11.2012 12:27
Τα γκάζια του μέλλοντος - Media

Γρήγορα, αθόρυβα, ελαφριά και κυρίως οικολογικά είναι τα οχήµατα του µέλλοντος που όχι µόνο οραµατίζονται αλλά κάνουν και πράξη στα εργαστήριά τους νέοι designers που φιλοδοξούν να βάλουν τη σφραγίδα τους στο αύριο των µεταφορών.

Γρήγορα, αθόρυβα, ελαφριά και κυρίως οικολογικά είναι τα οχήµατα του µέλλοντος που όχι µόνο οραµατίζονται αλλά κάνουν και πράξη στα εργαστήριά τους νέοι designers που φιλοδοξούν να βάλουν τη σφραγίδα τους στο αύριο των µεταφορών.
Οι πειραµατισµοί τους προσπαθούν να δώσουν απάντηση στα βασικά προβλήµατα που αντιµετωπίζει ο τοµέας των µεταφορών, όπως στην αύξηση της τιµής των καυσίµων, την εκποµπή ρύπων αλλά και τον κορεσµό των δρόµων των πόλεων. Το ζητούµενο είναι πλέον οχήµατα που θα είναι φτηνά στη χρήση τους, δεν θα επιβαρύνουν κατά το δυνατόν το περιβάλλον και θα είναι ευέλικτα στις µεγαλουπόλεις. Και όχι µόνο, αφού οι επιστήµονες ρίχνουν βάση πλέον και στην αλλαγή φιλοσοφίας των ταχύπλοων αφού και όσοι απολαµβάνουν τη θάλασσα αναζητούν λύσεις πιο οικονοµικές και πιο φιλικές προς το περιβάλλον. Το «Πράσινο Ποντίκι», παρουσιάζει δύο προτάσεις νεαρών designers που έχουν κερδίσει τις εντυπώσεις και κάνουν αγώνα δρόµου για να πείσουν και την αγορά.
 
Αυτοκίνητο σε… δυο τροχούς
Το C-1 είναι ένα ηλεκτρικό αυτοκίνητο που πατάει σε δυο τροχούς. Οι σχεδιαστές του υποστηρίζουν ότι ο επαναστατικός σχεδιασµός του επιτυγχάνει για τον οδηγό τον απόλυτο συνδυασµό της αποτελεσµατικότητας µιας µοτοσυκλέτας και της ασφάλειας που προσφέρει ένα αυτοκίνητο. Το διθέσιο όχηµα µπορεί να φορτίζει µέσα σε 4 µε 6 ώρες και έχει τελική ταχύτητα 193 χιλιόµετρα την ώρα!
Το δυνατό του σηµείο είναι η µπαταρία του αφού προσφέρει αυτονοµία για 354 χιλιόµετρα. Σύµφωνα µε τους σχεδιαστές του, αναµένεται να κάνει την εµφάνισή του το 2014 και η τιµή του θα είναι επίσης σε πρώτη φάση υψηλή αφού εκτιµάται ότι θα πλησιάζει τα 15.000 ευρώ.
 
Ηλεκτρικό ιπτάµενο δελφίνι
Πρόκειται για ένα γρήγορο, αγωνιστικό ταχύπλοο, πρόταση τριών νεαρών designers από τη Σλοβενία που φιλοδοξούν να κατακτήσουν τις θάλασσες, εάν βέβαια τους δοθεί και η απαραίτητη χρηματοδότηση.
Η ιδέα τους στηρίζεται στον σχεδιασμό και την κίνηση των ιπτάμενων δελφινιών, έναν σχεδιασμό, όμως, που έχουν εκτοξεύσει ανοίγοντας νέες «λεωφόρους».
Το ηλεκτρικό ιπτάμενο δελφίνι είναι διθέσιο, αθόρυβο και αναπτύσσει ταχύτητα έως 25 μίλια την ώρα. Διαθέτει ηλεκτροκινητήρα ισχύος 3,7 kW , είναι πολύ ελαφρύ καθώς είναι κατασκευασμένο από ανθρακονήματα ενώ διαθέτει μπαταρίες λιθίου που του εξασφαλίζουν αυτονομία κίνησης για 62 μίλια.
Το ηλεκτρικό ιπτάμενο δελφίνι φορτίζει τις μπαταρίες του σε πρίζα ενώ διαθέτει και πολύ λεπτούς και εύκαμπτους ηλιακούς συλλέκτες, οι οποίοι είναι τοποθετημένοι πάνω του, ώστε, εάν χρειαστεί, να εφοδιάζονται οι μπαταρίες απευθείας από τον ήλιο.
Οι σχεδιαστές του επισημαίνουν ότι, όπως κάθε σπορ ταχύπλοο, έτσι και αυτό δυσκολεύεται στην κίνησή του όταν τα κύματα ξεπερνούν το μισό μέτρο.
Σε πρώτη φάση θα βγάλουν στην παραγωγή 100 ταχύπλοα με στόχο να φτάσουν στα επόμενα δυο χρόνια τα 10.000. Η τιμή του είναι βέβαια τσιμπημένη αφού φτάνει τα 15.000 ευρώ, ποσό που αναμένεται να μειωθεί όταν βγει στη μαζική παραγωγή.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΣΑΒΒΑΤΟ 27.04.2024 02:01