18/01/2019 10:41:34

Την ανεξαρτητοποίησή του ανακοίνωσε ο Μίμης Ανδρουλάκης

Την ανεξαρτητοποίησή του ανακοίνωσε ο Μίμης Ανδρουλάκης - Media
Με επιστολή προς τον πρόεδρο της Βουλής ο Μίμης Ανδρουλάκης ανακοίνωσε και επίσημα την ανεξαρτητοποίηση του.
|
Στην επιστολή του αναφέρει πως θα κρατήσει «γόνιμη» απόσταση προς όλα όλα τα σχήματα της ευρύτερης προοδευτικής αριστερής παράταξης .
 
Αναλυτικά η επιστολή:
«Αγαπητέ Πρόεδρε, σε ενημερώνω ότι έχουν μεσολαβήσει ένα σωρό συμβάντα που μου επιβάλλουν να δώσω στη γνωστή σε όλους και σεβαστή πολιτική αυτονομία μου στη συνεργασία με το ΠΑΣΟΚ και τυπικό χαρακτήρα. Πιστεύω πως σαν ανεξάρτητος βουλευτής από «κοντά» και σε γόνιμη «απόσταση» προς όλα τα σχήματα της ευρύτερης προοδευτικής αριστερής παράταξης θα συμβάλλω ιδεολογικά σε μια νέα σύνθεση και θα διατηρήσω μια πιο ανοιχτή, ειλικρινή και θερμή επικοινωνία με τον προοδευτικό λαϊκό κόσμο ο οποίος με στήριξε ολόψυχα δίχως ίχνος πελατειακής ανταπόδοσης στη σχέση μας».
 
Νωρίτερα μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό Βήμα Fm, ο Μίμης Ανδρουλάκης  είχε προαναγγείλει την ανεξαρτητοποίηση του υποστηρίζοντας ότι δεν πρόκειται να πάει στον ΣΥΡΙΖΑ αλλά θα δουλέψει για την ανασύσταση της κεντροαριστεράς. Παράλληλα, επισήμανε ότι δεν μπορεί να συμμετάσχει στις διεργασίες που γίνονται αυτή τη στιγμή στο ΠΑΣΟΚ σημειώνοντας ότι μια φορά πήγε σε συνεδρίαση της κοινοβουλευτικής ομάδας και αποφάσισε να μην ξαναπάει, γιατί είδε να γίνονται απίθανα πράγματα.
 
Τέλος, ανέφερε ότι το ΠΑΣΟΚ δεν μπορεί να γίνει τσόντα του Σαμαρά, ενώ δήλωσε ότι δεν θα ψηφίσει τον προϋπολογισμό το βράδυ της Κυριακής και εξηγώντας γιατί ψήφισε το Μνημόνιο σημείωσε ότι δεν μπορούσε να στερήσει 40δισ. από τη χώρα.

Η ανεξαρτητοποίηση του Μίμη Ανδρουλάκη δυσκολεύει τον Ευ.Βενιζέλο, που ήδη είχε να αντιμετωπίσει τα προβλήματα συνοχής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ μετά τις 6 διαγραφές βουλευτών που δεν συντάχθηκαν με την κομματική γραμμή για υπερψήφιση του Μνημονίου 3.

Δείτε ορισμένα αποσπάσματα από τη συνέντευξη:

* Ο Στουρνάρας είναι καλός, γρήγορος, καθηγητής, αλλά δεν κάνει γι’ αυτή τη δουλειά. Ένας άνθρωπος που έκανε με τον Μάνο ένωση για την αξιοποίηση…Το παιδί δεν κατάλαβε ότι υπάρχει ένας λαός από πίσω.. Η σκέψη του είναι από την άλλη πλευρά, σκέφτεται όπως οι επενδυτές. Μέσα στο 2013 ή θα μεταβάλουμε το πλαίσιο ή θα σκεφτούμε τι να κάνουμε.
 
* Δεν σας είχα πει ότι η αποσύνθεση του ΠΑΣΟΚ θα δημιουργήσει παρενέργειες που θα οδηγήσουν μέχρι και σε έξοδο από το ευρώ; Είναι πρόβλημα της χώρας. Διατηρώ την ιδεολογική μου ανεξαρτησία. Όχι, δεν μπορώ να είμαι μέλος της Κ.Ο. του ΠΑΣΟΚ. Θα ανεξαρτητοποιηθώ. Δεν μπορώ να βοηθήσω ΠΑΣΟΚ, ΣΥΡΙΖΑ, ΔΗΜΑΡ, αν ανήκω στο ΠΑΣΟΚ. Δεν ανήκω στην εσωτερική κρίση του ΠΑΣΟΚ. Υπάρχουν εκφυλιστικά φαινόμενα παλαιότερων περιόδων του. Με αυτό τον τρόπο, θα μπορώ να είμαι πιο κοντά στον κόσμο που με ψήφισε. Διαφορετικά, θα εμπλακώ σε μια κρίση χωρίς διέξοδο.
 
* Δεν μετέχω σε αντι-ΣΥΡΙΖΑ μπλοκ. Αλλά εγώ άντεξα και 13 χρόνια χωρίς να πάω πουθενά. Με ενδιαφέρει, όμως, ο μετασχηματισμός του ΣΥΡΙΖΑ σε έναν κεντρικό πολιτικό μοχλό της χώρας. Θα είμαι πιο εποικοδομητικός, θα βοηθήσω και τον Βαγγέλη και τον Κουβέλη και τον Τσίπρα, για μια νέα σύνθεση της Αριστεράς. Πιστεύω σε ένα νέο κοινωνικοπολιτικό μπλοκ.
 
* Δεν μπορεί η προοδευτική παράταξη να είναι ‘τσόντα’ του Σαμαρά ούτε ο Σαμαράς να γίνει τσόντα. Το 75% των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ δεν ξέρουν που βρίσκονται, αλλά τα ηγετικά στελέχη είναι ρεαλιστές. Να αποδεχθούμε ότι το ΠΑΣΟΚ αποσυντίθεται.
 
* Είχα κάνει μια συμφωνία και είχα πει ότι είμαι συνεργαζόμενος (με το ΠΑΣΟΚ). Η Δαμανάκη έκανε το λάθος και είπε ‘εντασσόμεθα’. Δεν κρύφτηκα να την κοπανήσω από την πίσω πόρτα, όπως οι υπουργοί του ΠΑΣΟΚ. Δεν θα ψηφίσω τον προϋπολογισμό.
 
* Με τον Πάγκαλο είχαμε μεγάλη φιλία, μέχρι που συνέβη κάτι και τον απέρριψα. Δεν μιλάμε τώρα. Υπάρχει αγάπη ,αλλά και σύγκρουση. Του είχα πει «Λούκα, Στίγκλιτς, Παπανδρέου θα καταστρέψουν την Ελλάδα». Ψήφισα, γιατί δεν ήθελα οι τυχοδιώκτες να τραβήξουν βίαια την πρίζα από την Ελλάδα - και δεν εννοώ τον ΣΥΡΙΖΑ, γιατί είναι έντιμος. Γιατί είπα στις στελεχάρες ότι θα ψηφίσω «όχι» και θέλω να δούμε πέντε άνθρωποι, τι θα κάνουμε την επόμενη μέρα. Αυτά τα στελέχη λένε «δε με νοιάζει εμένα». Άνθρωποι που ήταν στο επιτελείο Παπανδρέου, άνθρωποι που μας πήγαν στο ΔΝΤ.
 
* Με 153 υπάρχει πρόβλημα. Η κυβέρνηση πρέπει να ανασυνταχθεί. Ο Στουρνάρας, αφού ολοκληρώσει ένα κύκλο, πρέπει να φύγει. Δεν κάνει για το «σκληρό ροκ» με την Ευρώπη. Του το είπα και στη Βουλή: «Ξέρεις ανατομία, αλλά είσαι ανίκανος χειρουργός».
 
* Αρνήθηκα τρις στον Παπανδρέου να γίνω υπουργός, στον Σαμαρά θα πάω; Στον Τσίπρα, αν είναι κυβέρνηση της σύμπασας Αριστεράς, ναι. Και η Παπαρήγα να με φωνάξει, ακόμα καλύτερα. Στο ΠΑΣΟΚ δεν υπάρχει κουλτούρα διαλόγου. Είναι έτοιμοι ο ένας να βγάλει το μάτι του άλλου.
 
* Ανεξαρτητοποιούμαι, αλλά βοηθώ παντού. Να ανασυνταχθεί η κυβέρνηση, να αλλάξει στρατηγική, αλλά είναι υψηλού κινδύνου ρίσκο. Το 153 θα είναι 170 την Κυριακή, μπορεί να οδηγήσει σε σταθεροποίηση, αρκεί ο Σαμαράς να μην ακούει το Στουρνάρα. Το πολιτικό μυαλό του Στουρνάρα, είναι αντίστροφο με την οικονομική του γνώση.
 
* Αν ο Σαμαράς δε βάλει μυαλό, θα τεθεί θέμα να ανασυνταχθεί η κυβέρνηση, έως και τα πρόσωπο του Πρωθυπουργού. Έρχεται ο Στουρνάρας και μας λέει «αν δεν το ψηφίσετε, σας το βάζω τώρα». Ρε Στουρνάρα, ρε τσιριμπιμ τσιριμπόμ! Χάσου από δω! Ποιος είσαι ρε;
 
* Αν αποκοιμήθηκε ο Σαμαράς τους δύο πρώτους μήνες, έπαιξε ρόλο και το μάτι του. Μου είπε ένας βουλευτής: «Ο Σαμαράς είναι σαν αυτόν που, αφού εκσπερματώσει, τον παίρνει ο ύπνος». Πήρε την εξουσία, αλλά τον πήρε ο ύπνος για δύο μήνες.

Ακούστε εδώ όλη τη συνέντευξη

ΣΧΟΛΙΑ

Το "Π" σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.