search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 26.04.2024 22:43
MENU CLOSE

Όλες τις δόσεις μαζί, ψιθυρίζει το Βερολίνο

14.11.2012 12:37
Όλες τις δόσεις μαζί, ψιθυρίζει το Βερολίνο - Media

Μία λύση στήριξης προς την κυβέρνηση φαίνεται να σκέφτεται η Γερμανία, ενώ πληθαίνουν οι φωνές που θεωρούν ότι ένα νέο κούρεμα είναι η μόνη λύση. Tην ίδια ώρα ο ΣΥΡΙΖΑ κατηγορεί την κυβέρνηση ότι «δίνει γη και ύδωρ».

Μία λύση στήριξης προς την κυβέρνηση φαίνεται να σκέφτεται η Γερμανία, ενώ πληθαίνουν οι φωνές που θεωρούν ότι ένα νέο κούρεμα είναι η μόνη λύση. Tην ίδια ώρα ο ΣΥΡΙΖΑ κατηγορεί την κυβέρνηση ότι «δίνει γη και ύδωρ».
 
Η ίδια η γερμανική κυβέρνηση ωστόσο προσπαθεί να προετοιμάσει την κοινή γνώμη της χώρας αφού μάλλον πρόκειται για μία στροφή.
 
Σήμερα ο εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης διευκρίνισε πως η τελική απόφαση για την εκταμίευση της δόσης προς την Ελλάδα αναμένεται στα τέλη Νοεμβρίου,  ενώ σημείωσε πως «δεν έχουμε ακόμη την πλήρη έκθεση της τρόικα».
 
«Η απόφαση στο γερμανικό κοινοβούλιο για την ελληνική βοήθεια θα πρέπει να αναμένεται μετά τις 20 Νοεμβρίου», τόνισε. 
 
Από την πλευρά του ο εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου οικονομικών υποστήριξε πως «εργαζόμαστε όλοι για να κρατήσουμε την Ελλάδα στην ευρωζώνη».
 
Το ενδεχόμενο πάντως, να δοθούν όλες οι δόσεις που εκκρεμούν, συνολικά άνω των 44δις ευρώ συνδυάζονται από το Βερολίνο με αυστηρότερο έλεγχο.
 
Ο Γερμανικός Τύπος αντιμετωπίζει με σκεπτικισμό το όλο θέμα, δεν φαίνεται όμως ιδιαίτερα αρνητικός.
 
Ό,τι απέρριπταν μόλις πριν από λίγες εβδομάδες η καγκελάριος και άλλοι κορυφαίοι γερμανοί πολιτικοί θα γίνει τελικά πράξη, παρατηρεί η Süddeutsche Zeitung με αφορμή τα αποτελέσματα του Eurogroup.  Αφού δηλώνει πως δεν πρόκειται για ήττα της γερμανικής πολιτικής σημειώνει πως «είναι σωστό να βοηθηθεί η Ελλάδα στο δύσκολο δρόμο για ένα καλύτερο μέλλον. Και είναι επίσης σωστό να υιοθετεί πλέον αυτό το στόχο το Βερολίνο. Η γερμανική κυβέρνηση δείχνει να συνειδητοποιεί ότι μια έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ θα έθετε αυτόματα το ερώτημα “ποια χώρα θα είναι η επόμενη“; Το ενδεχόμενο μετάδοσης της κρίσης απειλεί ολόκληρο το ευρώ. Οι επιπτώσεις είναι απρόβλεπτες. Ας μη ξεχνάμε ότι η νομισματική ένωση παραμένει ιδίως για τη Γερμανία -παρά τα πακέτα βοήθειας προς την Ελλάδα- η εγγύηση για ευημερία και ανάπτυξη».
 
Η εφημερίδα Kölner Stadt-Anzeiger κρίνει θετικά την απόφαση για επιμήκυνση, παρατηρεί ωστόσο: «Το πρόβλημα χρέους δεν λύνεται, το αντίθετο μάλιστα. Η επιμήκυνση απαιτεί επιπλέον περίπου 33 δισ. ευρώ, τα οποία θα αυξήσουν περισσότερο το χρέος. (…) Το πολιτικό σύστημα απειλείται από κατάρρευση, γεγονός που αποδεικνύεται από την άνοδο των νεοναζί ως τρίτο κόμμα. Η Ευρώπη δεν μπορεί να αδιαφορεί».
 
«Η κρίση στην Ελλάδα ενδέχεται να έχει μεγάλο κόστος», γράφουν στο πρωτοσέλιδο οι Financial Times Deutschland. «Η σχεδιαζόμενη μείωση των επιτοκίων απειλεί να επιβαρύνει τον προϋπολογισμό», γράφει στον υπότιτλο, επισημαίνοντας το κόστος για το Βερολίνο.
 
Στην γραμμή ΔΝΤ και IIF η οικονομική εφημερίδα Handelsblatt, η οποία προτείνει ένα νέο κούρεμα του ελληνικού χρέους βλέπει ως τη μόνη διέξοδο από την κρίση: «Το ΔΝΤ έχει δίκιο. Χωρίς ένα κούρεμα με τη συμμετοχή του δημόσιου τομέα η Ελλάδα δεν θα ξεφύγει από την παγίδα του χρέους. Μετά το πρώτο κούρεμα το μεγαλύτερο μέρος του ελληνικού χρέους, περίπου 300 δισ. ευρώ, βρίσκεται στα χέρια δημόσιων πιστωτών. (…) Αν το Βερολίνο θέλει να κρατήσει την Ελλάδα στο ευρώ θα πρέπει να αλλάξει στρατηγική και να συμμετάσχει σε ένα νέο κούρεμα. Μόνο τότε θα έχουν επιτυχία οι προσπάθειες σωτηρίας της Ελλάδας».

Όσο η Ελλάδα δίνει «γη και ύδωρ» στους δανειστές τόσο η ελληνική κοινωνία θα οδηγείται στην εξαθλίωση, σχολιάζει σε ανακοίνωσή του ο ΣΥΡΙΖΑ, κατηγορώντας την κυβέρνηση ότι, στους τέσσερις μήνες θητείας, ακολουθεί «στρατηγική υποτέλειας» στην τρόικα.
 
Ο ΣΥΡΙΖΑ επαναλαμβάνει πως με όλα αυτά η χώρα μεταβάλλεται σε  «μια οιονεί αποικία χρέους, όπου δεν θα υπάρχει κανένα περιθώριο απόκλισης από το μνημονιακό έκτρωμα».
 
Αναφερόμενος στον Πρωθυπουργό κάνει λόγο για «έναν άβουλο παρακολουθητή των εξελίξεων», επισημαίνοντας ότι η αισιοδοξία του για την εκταμίευση της δόσης, χαρακτηρίζεται από « απόλυτο κυνισμό και ασυγκράτητο ψεύδος».
 
«Ακόμα κι αν επιβεβαιωθούν οι υποσχέσεις για αναπτυξιακά κονδύλια μέχρι 20 δις, αυτά δεν μπορούν να ανακόψουν τη σαρωτική ύφεση και την ανθρωπιστική κρίση που βιώνει η χώρα» τονίζει ο ΣΥΡΙΖΑ.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 26.04.2024 22:43