30/05/2020 13:14:46
27.11.2012 / ΤΟ ΠΟΝΤΙΚΙ

Τσεκούρωμα από το πρώτο ευρώ

Τσεκούρωμα από το πρώτο ευρώ - Media

Σαρωτικές αλλαγές έρχονται στη φορολογία ακινήτων. Πληροφορίες φέρουν την τελική απόφαση να «κλειδώνει» σε φόρο από το πρώτο ευρώ αντικειμενικής αξίας ακίνητης περιουσίας, χωρίς αφορολόγητο, αλλά με πολύ χαμηλό συντελεστή της τάξεως του ενός τοις χιλίοις για ακίνητα αξίας έως 100.000 ευρώ. Στην ατζέντα εισέρχεται δυναμικά και το σενάριο κατάργησης του αφορολόγητου ορίου, ενώ αναφορικά με το σύστημα των αντικειμενικών τιμών αναμένεται να επεκταθεί και σε περιοχές που δεν ισχύει σήμερα.

Οι τελικές αποφάσεις, ωστόσο, θα ληφθούν από τους πολιτικούς αρχηγούς. Και ενώ η κυβέρνηση αναζητεί πόρους από τη διευθέτηση των φορολογικών ζητημάτων και για τα ακίνητα, το real estate δέχεται συνεχώς το πλήγμα της κρίσης. Όπως διαπιστώνει η Τράπεζα της Ελλάδος, η αγορά ακινήτων το τρίτο τρίμηνο του έτους υποχώρησε αισθητά.

Οι εκπρόσωποι των κομμάτων εξετάζουν βασικά δύο προτάσεις, εκ των οποίων η μία προβλέπει αφορολόγητο όριο για ακίνητα αντικειμενικής αξίας από 50.000 έως 100.000 ευρώ και επιβολή του νέου φόρου κλιμακωτά πάνω από το ποσό αυτό, ενώ η δεύτερη προβλέπει την επιβολή του φόρου χωρίς αφορολόγητο.

Σε κάθε περίπτωση θα υπάρχουν 7-9 φορολογικά κλιμάκια, έτσι ώστε να είναι πιο ήπια η επιβάρυνση για τις μικρές ιδιοκτησίες φυσικών προσώπων. Για τα νομικά πρόσωπα οι συντελεστές από 3 που είναι σήμερα (1, 3, 6 τοις χιλίοις) ενδέχεται να αυξηθούν έως και 10, ανάλογα με τη χρήση του ακινήτου (άλλος για εμπορικά, άλλος για βιομηχανία, κερδοσκοπικού χαρακτήρα κ.λπ.) Όσον αφορά στα αγροτεμάχια, θα υπάρξουν εξαιρέσεις στη φορολόγησή τους.

Πάντως, ο στόχος για εισπράξεις 3 δισ. ευρώ τον χρόνο από τα ακίνητα δεν αλλάζει. Ωστόσο το ποσό αυτό, θα προέλθει από το σύνολο της φορολογίας ακινήτων και όχι μόνο από την ενοποίηση του ΦΑΠ και του Ειδικού Τέλους Ακινήτων.
Ειδικά για το 2013, θα προστεθούν στα έσοδα και ποσά από τα ανείσπρακτα: ΦΑΠ, ΕΤΑΚ και Ειδικό Τέλος.

Κύκλοι του υπουργείου Οικονομικών επισημαίνουν ότι η κυβέρνηση προσπαθεί ο νέος φόρος ακινήτων να είναι πιο δίκαιος για τα φυσικά πρόσωπα - ιδιοκτήτες, με κατεύθυνση τη σημαντική ελάφρυνσή τους. Για τα νομικά πρόσωπα να είναι δικαιότερος και με αναπτυξιακά χαρακτηριστικά, στο πλαίσιο στήριξης της επιχειρηματικότητας και προσέλκυσης επενδύσεων.

ΣΧΟΛΙΑ

Το "Π" σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.