search
ΣΑΒΒΑΤΟ 27.04.2024 04:08
MENU CLOSE

Στριμώχνουν στα σχοινιά τον Παπαγεωργόπουλο

04.04.2010 12:00
Στριμώχνουν  στα σχοινιά τον Παπαγεωργόπουλο - Media

«Ας μας κάνουν κριτική, να μη μας αδικούν…». Με την ήπια αυτή αναφορά, απάντησε ο Βασίλης Παπαγεωργόπουλος στο πασχαλινό ούζο με τους δημοσιογράφους, για την πολεμική που δέχεται από διάφορες πλευρές, οι οποίες φαίνεται να επιθυμούν την οριστική απομάκρυνσή του από τον δημαρχιακό θώκο.

«Ας μας κάνουν κριτική, να μη μας αδικούν…». Με την ήπια αυτή αναφορά, απάντησε ο Βασίλης Παπαγεωργόπουλος στο πασχαλινό ούζο με τους δημοσιογράφους, για την πολεμική που δέχεται από διάφορες πλευρές, οι οποίες φαίνεται να επιθυμούν την οριστική απομάκρυνσή του από τον δημαρχιακό θώκο. Τελευταίως μάλιστα, στις θεσμικές πλευρές, την επίσημη δημοτική αντιπολίτευση, έχουν προστεθεί και άλλες λιγότερο φανερές, που φλερτάρουν με το αξίωμα και που οσονούπω θα σκάσουν «μύτη» οδεύοντας προς τις δημοτικές εκλογές του Νοέμβρη.

Η ατμόσφαιρα «όλοι εναντίον ενός», που σημαίνει «μέτωπο» εναντίον τού νυν δημάρχου, υπάρχει ήδη από τις προηγούμενες δημοτικές εκλογές και τουλάχιστον μέσα στην τρέχουσα τετραετία δεν έπιασε τόπο. Η αντιπολίτευση παρέμεινε διασπασμένη και ένα τμήμα της μπορεί να φαίνεται ότι προσχωρεί σε αυτή την αντίληψη, αλλά ένα άλλο πολιτικά σκεπτόμενο τμήμα της δεν θέλει να την παγιώσει ως γενική αρχή.

Ανεξάρτητα από τις δημόσιες διακηρύξεις, κύκλοι της μείζονος αντιπολίτευσης στον δήμο κάθε άλλο παρά επιθυμούν να την αναγάγουν σε γενικό δόγμα, προκειμένου να μην το βρουν αργότερα μπροστά τους, αλλά θέλουν η μάχη με τον Παπαγεωργόπουλο να γίνει με πολιτικά «όπλα» και βεβαίως να μη βρεθούν στη θέση να διαπραγματεύονται με τους «συμμάχους» την εξουσία.

Η αντίληψη αυτή, ωστόσο, του «μετώπου» που επαναπροωθήθηκε και φέτος σε επίπεδο αρχής, ενεργοποιήθηκε κοινωνικά κυρίως από την παράταξη «Πρωτοβουλία» του Γιάννη Μπουτάρη, με τη συλλογή υπογραφών, την πρωτοβουλία δηλώσεων και αρχών εκπροσώπων του πανεπιστημιακού και κοινωνικού χώρου της πόλης κ.ά. αποσκοπώντας να δώσει ένα προβάδισμα και να τονώσει το υπερκομματικό προφίλ του επικεφαλής της.

Ίσως όμως τελικώς λειτουργήσει αντίστροφα, καθώς, όπως δείχνουν τα πράγματα, και άλλοι «υπερκομματικοί» φαίνεται να σπεύδουν να βγουν στο προσκήνιο, εκμεταλλευόμενοι αυτήν την τάση. Διότι, «εάν είναι να πάμε όλοι εναντίον ενός, γιατί τελικά να πάμε με τον Μπουτάρη;» έχουν αρχίσει να αναρωτιούνται άλλοι ενδιαφερόμενοι, που και εξ οφίτσιο καλή μαρτυρία διαθέτουν και έχουν ερείσματα στην κοινωνία της πόλης…

Πρώτος εκδηλώθηκε ο πρόεδρος της Πολιτιστικής Εταιρείας Θεσσαλονικέων και γνωστός επιχειρηματίας Νίκος Ευθυμιάδης, ο οποίος λίγους μήνες πριν άφησε να εννοηθεί ότι προσφέρεται να «μπει μπροστά» εφόσον βρει στήριξη, κυρίως εκ των δύο μεγάλων κομμάτων. Η εκδήλωση ενδιαφέροντος αύξησε αμέσως τα αντανακλαστικά της διοίκησης του δήμου, που εμμέσως άρχισε να διαρρέει τα περί ανάμειξης του «ξένου παράγοντα», προβάλλοντας πτυχές που έχουν να κάνουν με τις καλές επαγγελματικές και κοινωνικές σχέσεις του Ευθυμιάδη με αμερικάνικα και ευρωπαϊκά συμφέροντα.

Μειωμένη απήχηση

Από πηγές που πρόσκεινται στη δημοτική αρχή, τονίζεται ιδιαίτερα ο «κοσμοπολιτισμός» του και η «μειωμένη απήχηση στο λαϊκό κοινό» του ενδιαφερόμενου υποψηφίου με το γενικευτικό σκεπτικό ότι «δεν είναι δυνατόν να θέλει να βάλει για δήμαρχος ένας επιχειρηματίας που διατηρεί… συλλογή σπορ αυτοκινήτων». Η αλήθεια είναι όμως ότι ο Ευθυμιάδης και ανάμειξη έχει με τα κοινά και μεγάλη απήχηση σε προνομιακούς χώρους της Ν.Δ. και είναι σε θέση να αποδυναμώσει την υποψηφιότητα Παπαγεωργόπουλου, ακριβώς γιατί ψαρεύει από το αστικό κοινό, που αποτελεί τη δεξαμενή του δημάρχου.

Η επόμενη και πιο πρόσφατη κίνηση που τάραξε τα νερά, προήλθε από την εφημερίδα «Αγγελιοφόρος», που για πρώτη ίσως φορά με τέτοια σφοδρότητα έβαλε κατά του δημάρχου για την υπόθεση υπεξαίρεσης χρημάτων από τα ταμεία του δήμου.

Για την πλευρά Παπαγεωργόπουλου το δημοσίευμα θεωρείται υποκινούμενο και «αναμάσημα» παλαιότερων δημοσιευμάτων, με κακοπροαίρετη οπτική και με προφανή στόχο, όπως υποπτεύονται, να κλειδώσει η υποψηφιότητα του Δημήτρη Μπακατσέλου, στελέχους της Ν.Δ. και προέδρου της ΔΕΘ και του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου της πόλης, ξάδελφος του οποίου είναι ο εκδότης της εφημερίδας, επίσης βιομήχανος Αλέξανδρος Μπακατσέλος.

Το πρωτοσέλιδο, ισχυρίζονται οι του Παπαγεωργόπουλου, ήταν έτσι «στημένο» που, ενώ αναφερόταν στην υπεξαίρεση και σε κλέφτες και επίορκους δημοτικούς υπαλλήλους με πηχυαίους τίτλους, είχε από κάτω τη φωτογραφία του Παπαγεωργόπουλου, με μικρό υπότιτλο: «Έχει ευθύνες η διοίκηση του δήμου», παραπλανώντας, λένε, το κοινό για το ποιος έχει ευθύνες και ποιος είναι ο κλέφτης.

Συγκεκριμένα, το δημοσίευμα είχε τίτλο: «Η μεγάλη ληστεία στον Δήμο. Πώς έφαγαν 50 εκατομμύρια ευρώ» και, όπως σχολίασε ο Παπαγεωργόπουλος, «αντί να έχει φωτογραφία τον κλέφτη που παραδέχθηκε ήδη τις ευθύνες του, έχει φωτογραφία του Παπαγεωργόπουλου».

Το ανώνυμο δημοσίευμα ανέφερε επίσης ότι «ανώνυμη εταιρεία φέρεται να προμήθευσε στον Δήμο Θεσσαλονίκης λογισμικό αξίας εκατομμυρίων ευρώ» και ότι «τα ποσά που εκταμιεύονταν από τον Δήμο Θεσσαλονίκης για την “αγορά” του πανάκριβου λογισμικού κατέληγαν στην τσέπη δημοτικού υπαλλήλου (προφανώς όχι για λογαριασμό του), στον οποίο μεταβιβαζόταν η επιταγή διά της οπισθογράφησής της από την εταιρεία!».

Ο ίδιος ο Παπαγεωργόπουλος το διέψευσε κατηγορηματικά δηλώνοντας ότι «ουδέποτε ο Δήμος Θεσσαλονίκης αγόρασε λογισμικό εκατομμυρίων μάλιστα ευρώ!.. Και ούτε πλήρωσε εκατομμύρια ευρώ για αγορά λογισμικού, ούτε το παρήγγειλε, ούτε είχε και όχληση από κάποια εταιρεία, ή εφορία, ούτε από κανέναν άλλο»! Μάλιστα τηλεφώνησε και στον εκδότη και του ζήτησε επανόρθωση, αλλά το φύλλο της Τρίτης συνέχισε με τα ίδια πάνω κάτω εναντίον του σχόλια.

Η περίπτωση Μπακατσέλου

Η πλευρά Παπαγεωργόπουλου θεωρεί πλέον ότι η υποψηφιότητα του Μπακατσέλου είναι σίγουρη και προσπαθεί να την αποδομήσει, διασπείροντας διάφορες πληροφορίες. Κυρίως διότι από όλες τις δυνατές υποψηφιότητες είναι εκείνη που τον πονάει περισσότερο, αφού ο Μπακατσέλος έχει τις περισσότερες προϋποθέσεις έναντι των άλλων να διεκδικήσει και να πάρει το επίσημο χρίσμα της Ν.Δ.

Επίσης, ο Μπακατσέλος δεν είναι ο ευκολότερος αντίπαλος, καθώς συγκεντρώνει ορισμένα στοιχεία ιδιαίτερα «ενοχλητικά» για τον Παπαγεωργόπουλο. Ακόμη οι θεσμικές του ιδιότητες εγγυώνται τη στήριξη τουλάχιστον των επιχειρηματιών και των βιομηχάνων.

Τέλος, η θεσμική μείζων αντιπολίτευση εμφανίζεται πλέον ακόμη πιο δυναμωμένη, απ’ ό,τι ήταν πριν από λίγους μήνες, εξ αιτίας της συνεπούς στάσης της Χρύσας Αράπογλου, που όχι μόνο άντεξε στη δικαστική περιπέτεια στην οποία την υπέβαλε ο Παπαγεωργόπουλος για συκοφαντική δυσφήμηση, αλλά απεναντίας αθωώθηκε δύο φορές σε πρώτο και δεύτερο βαθμό. Το δικαστήριο απέρριψε τις αιτιάσεις του δημάρχου ότι οι αναφορές της Αράπογλου στην υπεξαίρεση συνιστούσαν συκοφαντική δυσφήμηση και τις έκρινε ως βάσιμο πολιτικό επιχείρημα.

Την κινητικότητα αυτή πάντως του στυλ «όλοι εναντίον ενός» αξιοποιεί ο Παπαγεωργόπουλος θέλοντας να εμφανίσει τον εαυτό του ως «ένθεν κακείθεν βαλλόμενο» από «κέντρα εντός και εκτός της χώρας» και να παρουσιαστεί ως η μοναδική «γνήσια αυτοδιοικητική επιλογή» έναντι άλλων «εκπροσώπων της πλουτοκρατίας», του «ξένου παράγοντα» και της «κεντρικής πολιτικής σκηνής».

Επικαλείται δημοσκοπήσεις που δεν δημοσιοποιούνται και προσδοκά στη στήριξη του Αντώνη Σαμαρά, ώστε επίσημα να δηλώσει την πρόθεσή του να επανηγηθεί της δημοτικής παράταξής του. Σε μεγάλο βαθμό η στάση του θα εξαρτηθεί από την εξέλιξη του «Καλλικράτη», σχετικά με τον οποίο ζητά «οι υπάρχοντες δήμοι να συνενωθούν υπό μια υπέρτερη διοικητική δομή».

Το κλίμα πάντως έχει βαρύνει τόσο πολύ κατά του νυν δημάρχου, που οι δημοσιογράφοι αναρωτιούνταν υπό ποια «κάλυψη» έδρασαν και πού ανήκαν τα τέσσερα – πέντε άτομα που εισέβαλαν στο ούζο του δημάρχου με τους δημοσιογράφους στα Λαδάδικα και μοίρασαν τυπωμένα υπερμεγέθη εικοσάευρα ως «συνεισφορά» έναντι της «υπεξαίρεσης» και των «ελλειμμάτων που άφησε η διοίκηση του Παπαγεωργόπουλου στον δήμο».

Θα μπορούσαν να προέρχονται από οργανώσεις τόσο της Άκρας Αριστεράς όσο και της Άκρας Δεξιάς, αλλά και από οργανώσεις της δημοτικής αντιπολίτευσης ή εκπροσώπους επίδοξων υπερκομματικών υποψηφίων. Πάντως αυτό το ύστατο «χαρτί», όσο το σκηνικό παραμένει «θολό» και οι απέναντι δεν ξεκαθαρίζουν τη στάση τους, είναι δυνατόν να γυρίσει υπέρ του δημάρχου…

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΣΑΒΒΑΤΟ 27.04.2024 02:01