search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 26.04.2024 20:51
MENU CLOSE

ΑμεΑ: Οργή κατά της κυβέρνησης

03.12.2012 15:38
ΑμεΑ: Οργή κατά της κυβέρνησης
  - Media

Μεγάλη συγκέντρωση στο υπουργείο Υγείας αλλά και στη Βουλή πραγματοποίησαν σήμερα τα άτομα με ειδικές ανάγκες με αφορμή την παγκόσμια ημέρα για την αναπηρία.

Μεγάλη συγκέντρωση στο υπουργείο Υγείας αλλά και στη Βουλή πραγματοποίησαν σήμερα τα άτομα με ειδικές ανάγκες με αφορμή την παγκόσμια ημέρα για την αναπηρία.
 
Οι συγκεντρωμένοι, μέλη της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ατόμων με Αναπηρία εξέφρασαν την οργή και την αγανάκτησή τους «απέναντι στην υποβάθμιση και στην υποχρηματοδότηση του δημοσίου συστήματος υγείας, την απραξία πολιτικών για τον τομέα αποκατάστασης και τη δραστική περικοπή των κονδυλίων που είχαν προβλεφθεί για την ψυχιατρική μεταρρύθμιση».
 
Αντιπροσωπεία της Συνομοσπονδίας είχε συνάντηση με τον υπουργό Υγείας Ανδρέα Λυκουρέντζο, στον οποία επισήμαναν πως «η υποβάθμιση του δημόσιου Συστήματος Υγείας οδηγεί τα άτομα με αναπηρία, με χρόνια πάθηση και τους λήπτες υπηρεσιών ψυχικής υγείας στην κοινωνική ευθανασία».
 
Παράλληλα καυτηρίασαν – κάνοντας λόγο για εμπαιγμό – τη δήλωσή του υπουργού ότι το υπουργείο «παρέχει υψηλού επιπέδου ιατρο-φαρμακευτική περίθαλψη και καταβάλλει συνεχείς προσπάθειες, προκειμένου να μην πληγούν (τα άτομα με αναπηρία) από τις δυσμενείς επιπτώσεις των περιορισμένων δημοσιονομικών δυνατοτήτων».
 
Η ΕΣΑμεΑ τονίζει πως η 3η Δεκέμβρη είναι ημέρα αγώνα και αγωνίας για το αναπηρικό κίνημα της χώρας και διαμυνύει πως συνεχίζει διεκδικώντας:
 
– Προώθηση πολιτικών και μέτρων που θα διασφαλίσουν την πρόσβαση κάθε πολίτη με αναπηρία, χρόνια και ψυχική πάθηση.
 
– Προώθηση μέτρων και πολιτικών για την αποκατάσταση που αποτελεί το θεμέλιο λίθο για την ισότιμη ένταξη των ατόμων με αναπηρία στο κοινωνικό και οικονομικό γίγνεσθαι.
 
– Να διασφαλιστεί η συνέχιση της λειτουργίας του Προγράμματος ψυχιατρικής μεταρρύθμισης.
 
– Διασφάλιση αποτελεσματικής οργάνωσης και λειτουργίας του Ε.Ο.Π.Υ.Υ. που αποτελεί το μεγαλύτερο φορέα ασφαλιστικών παροχών.
 
– Λήψη συντονισμένων μέτρων φαρμακευτικής πολιτικής για να μην είναι τα άτομα με αναπηρία και χρόνια πάσχοντες διαρκώς όμηροι μεταξύ του Υπουργείου Υγείας και ιδιωτικών συμφερόντων.
 
– Αλλαγή του όρου «κωφαλαλία» με τον δόκιμο όρο «κώφωση», σύμφωνα με τον νέο ΚΕΒΑ.
 
«Σήμερα ολόκληρη η κοινωνία μας απειλείται από μια πολιτική ακραίας νεοφιλελεύθερης λιτότητας, που θρυμματίζει τα κοινωνικά δικαιώματα και συστηματικά υποχρηματοδοτεί και υποβαθμίζει τις τελευταίες δομές φροντίδας και υπεράσπισης της αξιοπρέπειας των προσώπων με αναπηρία», δήλωσε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ, Παναγιώτης Κουρουμπλής με αφορμή την παγκόσμια ημέρα ατόμων με αναπηρία.
 
Δριμεία επίθεση στον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά εξαπέλυσε ο Γενικός Γραμματέας των Ανεξάρτητων Ελλήνων Μιχάλης Γιαννάκης: «Ο κ. Σαμαράς απέδειξε ότι η κοινωνική του ευαισθησία διαρκεί λίγες μόνο μέρες. Όσο δηλαδή διαρκεί μια προεκλογική περίοδος. Πριν από τις εκλογές, γονάτιζε μπροστά στα αναπηρικά καροτσάκια. Η αντιδιαστολή αυτής της εικόνας με την σημερινή κατάθεση των τεχνητών μελών μπροστά στον Άγνωστο Στρατιώτη είναι καταλυτική. Τότε τα λόγια του κ. Σαμαρά περίσσευαν. Τώρα, που με το νέο Μεσοπρόθεσμο τους οδηγεί στον Καιάδα, τα λόγια περιττεύουν».
 
«Τα 'Ατομα με Αναπηρία είναι συμπολίτες μας με πλήρη δικαιώματα πρόσβασης στην εκπαίδευση, στην εργασία και εν γένει στη δημόσια ζωή» αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο αρμόδιος τομέας του ΠΑΣΟΚ.
 

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 26.04.2024 20:49