search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 26.04.2024 21:37
MENU CLOSE

Γκράφιτι εναντίον συμμοριών

09.12.2012 22:00
Γκράφιτι εναντίον συμμοριών - Media

Οι καλλιτέχνες της street art προσπαθούν µε τα έργα τους να ανακαταλάβουν τις γειτονιές του Ελ Σαλβαδόρ από τους γκάνγκστερ
 

Οι καλλιτέχνες της street art προσπαθούν µε τα έργα τους να ανακαταλάβουν τις γειτονιές του Ελ Σαλβαδόρ από τους γκάνγκστερ
 
Στους δρόµους του Ελ Σαλβαδόρ, µια χώρα που έχει πληρώσει σκληρά το τίµηµα του εµφυλίου πολέµου και το τίµηµα της εγκληµατικότητας, βρίσκεται σε εξέλιξη ένας ιδιότυπος «πόλεµος» ανάµεσα στους καλλιτέχνες της street art και τις συµµορίες. Ο «πόλεµος» του καλού, έτσι όπως εκφράζεται µέσα από την τέχνη του γκράφιτι, ενάντια στο κακό, µε στόχο την ανακατάληψη των γειτονιών της χώρας.
 
Οι γκραφιτάδες φαίνεται να κερδίζουν το στοίχηµα, αφού τα τελευταία χρόνια η τέχνη αρχίζει να παίζει κεντρικό ρόλο στους δρόµους του Ελ Σαλβαδόρ και στα κοινωνικά δρώµενα. Οι καλλιτέχνες µέσα από τις τοιχογραφίες που κοσµούν τις γειτονιές διηγούνται την ιστορία της χώρας, αφηγούνται τον εµφύλιο, καταγγέλλουν τα κακώς κείµενα και βγάζουν στην επιφάνεια τις νέες τάσεις και τα νέα κινήµατα που κυοφορούνται στην κοινωνία. Και όπως λένε όσοι ζουν αυτή την ιδιότυπη αντιπαράθεση, είναι αναζωογονητικό να βλέπει κανείς σε έναν τόπο που έζησε την απόλυτη βία να γίνεται πράξη, µέσα από τις τοιχογραφίες, η ελπίδα και να δίνεται το µήνυµα ότι τα πράγµατα µπορούν να αλλάξουν.


 
∆υο είναι τα πιο σηµαντικά σηµεία στα οποία οι καλλιτέχνες της street art έχουν δώσει το στίγµα της αναγέννησης µέσα από την τέχνη. Στην πόλη Perquin, το προπύργιο των ανταρτών κατά τον δωδεκαετή πόλεµο κατά της τυραννίας, όπου έχει δηµιουργηθεί το υπαίθριο «µουσείο της επανάστασης» µε τους τοίχους της να είναι καλυµµένοι µε υπέροχα έργα τέχνης, τα οποία διηγούνται την ιστορία της χώρας.
 
Η δεύτερη καταλυτική παρέµβαση είναι στη γνωστή και πλέον τουριστική διαδροµή «La Ruta de las Flores» («Ο ∆ρόµος των Λουλουδιών»), µια διαδροµή 36 χιλιοµέτρων µέσα σε καταπληκτική φύση και παραδοσιακά χωριά, που ενώνει πέντε πόλεις, διαδροµή η οποία έχει µετατραπεί σε µια πολύχρωµη µοναδική πολιτιστική εµπειρία για κάθε επισκέπτη. Οι τοίχοι στα πλακόστρωτα δροµάκια είναι ζωγραφισµένοι µε γκράφιτι που διηγούνται την ιστορία του τόπου, τιµούν τα πρόσωπα που έδωσαν τη ζωή τους στον αγώνα για την ανεξαρτησία, σχολιάζουν τα σύγχρονα κοινωνικά προβλήµατα και αποτελούν µια ιδιότυπη «συνοµιλία» για τις σύγχρονες προκλήσεις που αντιµετωπίζουν οι κάτοικοι του Ελ Σαλβαδόρ.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 26.04.2024 21:36