search
ΣΑΒΒΑΤΟ 27.04.2024 05:17
MENU CLOSE

Αλληλο-κατηγορίες με θεατή Σαμαρά

28.12.2012 13:15
Αλληλο-κατηγορίες με θεατή Σαμαρά - Media

Ο Βενιζέλος δείχνει Παπακωνσταντίνου για τη λίστα Λαγκάρντ και επιτίθεται στον ΣΥΡΙΖΑ. Η Κουμουνδούρου αναμένει τα αποτελέσματα της έρευνας και η Ν.Δ. κρατάει αποστάσεις από το θέμα
 
Η ΔΗΜΑΡ παρακολουθεί από κοντά τις εξελίξεις και κλείνει το μάτι στον ΣΥΡΙΖΑ, σε περίπτωση που καταθέσει αίτημα για σύσταση προανακριτικής επιτροπής, εάν προκύψουν στοιχεία παραποίησης της λίστας.
 

ΤΩΝ ΝΑΤΑΣΑΣ ΡΟΥΓΓΕΡΗ, ΒΑΣΙΛΗ ΜΠΕΣΚΕΝΗ, ΔΗΜΗΤΡΗ ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑ 
 
Την ώρα που ο Φώτης Κουβέλης, όπως όλα δείχνουν, «παίζει τα ρέστα του» για να συρρικνώσει ακόμη περισσότερο το βαλλόμενο ΠΑΣΟΚ, με αφορμή τους χειρισμούς Βενιζέλου στην υπόθεση της λίστας Λαγκάρντ, η Ιπποκράτους συνεχίζει να εξαπολύει βολές προς τον ΣΥΡΙΖΑ, κατηγορώντας τον για «επιχείρηση πολιτικής εξόντωσης» του Βαγγέλη Βενιζέλου, ενώ το Μαξίμου τηρεί αποστάσεις ασφαλείας, ελπίζοντας το αποτέλεσμα της εισαγγελικής έρευνας να… ξορκίσει το κακό προς όφελος την τρικομματικής κυβερνητικής συνοχής. Την ίδια στιγμή ο ΣΥΡΙΖΑ συνιστά ψυχραιμία στα στελέχη του, μετά τον σάλο που δημιούργησαν οι δηλώσεις της Νάντιας Βαλαβάνη για αλλοίωση της λίστας, αναμένοντας τα αποτελέσματα της δικαστικής έρευνας προτού πάρει τις τελικές του αποφάσεις.
 
Αναμένοντας τα αποτελέσματα της εισαγγελικής έρευνας για την περίφημη λίστα Λαγκάρντ, το ΠΑΣΟΚ εξακολουθεί να επιτίθεται στον ΣΥΡΙΖΑ, ενώ παράλληλα «δείχνει» τον Γιώργο Παπακωνσταντίνου ως βασικό υπεύθυνο για τη σκοτεινή πορεία της λίστας.
Κατά τα άλλα, ουδεμία ευθύνη αναγνωρίζει ο κ. Βενιζέλος στον εαυτό του για το γεγονός ότι… ξύπνησε μια μέρα, αφού είχε έρθει στην επιφάνεια η περιβόητη λίστα, και αποφάσισε να στείλει τα στοιχεία στον πρωθυπουργό. Αντίθετα, θεωρεί ότι ο ίδιος άνοιξε θεσμικά τον δρόμο για τη διερεύνηση της υπόθεσης. «Και ο ίδιος ο Βενιζέλος έμαθε πράγματα στην πορεία» μας έλεγαν συνομιλητές του προέδρου του ΠΑΣΟΚ, σε μια προσπάθεια να δικαιολογήσουν τους χειρισμούς Βενιζέλου. «Και μην ξεχνάτε» προσέθεταν με νόημα «ότι ο Βενιζέλος δεν υπολόγιζε, φυσικά, ότι χάθηκε το πρωτότυπο αρχείο, όπως κατέθεσε άλλωστε και στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής και στον εισαγγελέα».

Η καμπάνα χτυπάει σαφέστατα για τον προκάτοχο του κ. Βενιζέλου στο υπουργείο Οικονομικών, τον Γιώργο Παπακωνσταντίνου, ο οποίος είχε καταθέσει εξάλλου ότι… έχασε το πρωτότυπο αρχείο! Να θυμίσουμε πάντως ότι τον Μάιο του 2011 έντεκα βουλευτές του ΠΑΣΟΚ είχαν καταθέσει ερώτηση στη Βουλή για τις καταθέσεις Ελλήνων στην Ελβετία, στην οποία ο κ. Παπακωνσταντίνου είχε απαντήσει ότι δεν υπάρχει στο ΣΔΟΕ κανένα στοιχείο που να αφορά νομικά ή φυσικά πρόσωπα με καταθέσεις στην Ελβετία. «Κι αυτό τη στιγμή που, όπως φάνηκε, είχε ήδη στα χέρια του τη λίστα Λαγκάρντ από τον Οκτώβριο του 2010» μας έλεγε ένας εκ των βουλευτών που είχαν καταθέσει τη σχετική ερώτηση, θυμίζοντάς μας μάλιστα ότι ο σημερινός γραμματέας Επικοινωνίας του ΠΑΣΟΚ Δημήτρης Καρύδης είχε αποκαλέσει τον Γ. Παπακωνσταντίνου «Πινόκιο», όταν αποκαλύφθηκε αργότερα η πορεία της λίστας Λαγκάρντ.

Η Ιπποκράτους πάντως συνεχίζει να καταγγέλλει τον ΣΥΡΙΖΑ για «φθηνή αντιπολίτευση» και για «στοχοποίηση Βενιζέλου», επαναφέροντας μάλιστα στο προσκήνιο τη στάση του Αλέξη Τσίπρα στη Βουλή το 2011, όταν το κόμμα του είχε καταψηφίσει την άρση του τραπεζικού απορρήτου που είχε ψηφίσει το ΠΑΣΟΚ.
Επιπλέον, καλεί την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ να πάρει θέση «και να αποδοκιμάσει όσα στελέχη του συκοφαντούν και “ρίχνουν λάσπη στον ανεμιστήρα”» –εννοώντας τις δηλώσεις της Νάντιας Βαλαβάνη περί αλλοίωσης της λίστας Λαγκάρντ, καθώς και τη σχετική ερώτηση που κατατέθηκε στη Βουλή–, «με τελικό στόχο», όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του ΠΑΣΟΚ, «όχι μόνο πολιτικούς τους αντίπαλους αλλά την ίδια την πολιτική, δηλαδή τη δημοκρατία».

Σε ό,τι αφορά μάλιστα τους χειρισμούς τόσο του Γ. Παπακωνσταντίνου όσο και του τότε επικεφαλής του ΣΔΟΕ Ιωάννη Διώτη, η ανακοίνωση της Ιπποκράτους, χωρίς να τους κατονομάζει, αναφέρει χαρακτηριστικά: «Ας μην κάνουν ότι δεν καταλαβαίνουν τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ ότι ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ ήταν αυτός που έθεσε αμέσως στη διάθεση των Αρχών το άτυπο αντίγραφο που είχε διατηρηθεί άθικτο στο γραφείο του, όταν άλλοι έλεγαν ότι αυτό δεν διατηρήθηκε στο αρχείο του ΣΔΟΕ και άλλοι ότι χάθηκε το αρχικό CD» – βλέπε Παπακωνσταντίνου. Και επισημαίνεται ότι ο κ. Βενιζέλος, ως ΥΠ.ΟΙΚ., «ενημερώθηκε απλώς από το ΣΔΟΕ για την ύπαρξη του υλικού αυτού δύο ολόκληρους μήνες μετά την περιέλευσή του στο ΣΔΟΕ και αφού το υλικό αξιολογήθηκε από αυτό», δηλαδή από τον κ. Διώτη…
 
Αποστάσεις ασφαλείας τηρούν στο Μαξίμου από την υπόθεση της λίστας, αντιλαμβανόμενοι ότι το θέμα αποτελεί «καυτή πατάτα», την οποία, επί της παρούσης τουλάχιστον, αποφεύγουν να πάρουν στα χέρια τους.
Τόσο οι επιτελείς του πρωθυπουργού όσο και κορυφαίοι κοινοβουλευτικοί παράγοντες επιμένουν ότι η λίστα Λαγκάρντ είναι θέμα που το διαχειρίζεται αποκλειστικά η Δικαιοσύνη και για το οποίο δεν θα επιδιώξουν να ενημερωθούν περαιτέρω, παρά μόνον όταν το θέμα γνωστοποιηθεί αρμοδίως και επισήμως στους βουλευτές.
Βέβαια, όσο κι αν δεν το αναγνωρίζουν επισήμως, οι πολιτικές προεκτάσεις του θέματος έχουν απασχολήσει τις συσκέψεις των συνεργατών του κ. Σαμαρά, σε μια προσπάθεια να χαραχτεί η πολιτική στρατηγική του Μαξίμου στην περίπτωση που επαληθευτεί το σενάριο της αλλοίωσης των δύο λιστών. Ακόμη και στην περίπτωση αυτή ωστόσο, στο Μαξίμου αισθάνονται σχετικώς ασφαλείς, καθώς θεωρούν, πρώτον, ότι το ζήτημα δεν αγγίζει τον πρωθυπουργό, και δεύτερον, ότι, παρά τις ρωγμές που θα επιφέρει μια τέτοια εξέλιξη στη συνοχή του τρικομματικού συνασπισμού, θα είναι δύσκολο να πυροδοτηθούν ραγδαίες πολιτικές εξελίξεις, δεδομένης της μεταβατικής κατάστασης της χώρας.

Και τα ίδια τα πρωθυπουργικά στελέχη πάντως αξιολογούν τη μετριοπαθέστερη στάση που επιδεικνύουν στελέχη της αξιωματικής αντιπολίτευσης τα τελευταία 24ωρα και, συνεκτιμώντας τα δεδομένα, πιθανολογούν ότι τα στοιχεία της εισαγγελικής έρευνας για τη λίστα Λαγκάρντ δεν πιστοποιούν αλλοιωμένα στοιχεία.

Σε κάθε περίπτωση, η εντολή που έχει δοθεί από το πρωθυπουργικό επιτελείο –δεδομένου και του πικρού παρελθόντος από τα πεπραγμένα του ΠΑΣΟΚ– είναι να αξιοποιηθεί η λίστα κατά τον πιο συμφέροντα τρόπο για το ελληνικό δημόσιο.
 
Η ΔΗΜΑΡ παρακολουθεί από κοντά τις εξελίξεις, κλείνοντας το μάτι στον ΣΥΡΙΖΑ σε περίπτωση που η Κουμουνδούρου καταθέσει τελικά αίτημα για σύσταση προανακριτικής επιτροπής, εάν προκύψουν στοιχεία παραποίησης της λίστας. Είναι φανερό εξάλλου το τελευταίο χρονικό διάστημα ότι ο Φώτης Κουβέλης κάνει ό,τι μπορεί, όχι απλώς για να μην ταυτίζεται με το «κακό ΠΑΣΟΚ», αλλά και για να συμβάλει στην περαιτέρω συρρίκνωσή του, διεκδικώντας το βασικό μερίδιο των ψηφοφόρων που έχουν απομείνει στην Ιπποκράτους.

—————————————————–

ΣΥΡΙΖΑ. Η ΕΡΕΥΝΑ ΘΑ ΦΕΡΕΙ ΤΡΙΓΜΟΥΣ ΣΤΗ ΣΥΓΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
 
Τα αποτελέσματα της δικαστικής έρευνας αναμένουν στον ΣΥΡΙΖΑ, προκειμένου να αποφασίσουν τις επόμενες κινήσεις τους. Η εκτίμηση που υπάρχει αυτή τη στιγμή στην Κουμουνδούρου είναι ότι πλέον είναι θέμα λίγων ημερών μέχρι να πάρουν στα χέρια τους τα στοιχεία από την έρευνα των δικαστικών αρχών, στοιχεία που είτε έτσι είτε αλλιώς, όπως λένε χαρακτηριστικά, θα προκαλέσουν τριγμούς στους συγκυβερνώντες. Γι’ αυτό η σύσταση που δόθηκε στα στελέχη του κόμματος είναι να αναφέρονται στο θέμα κατά τις όποιες δημόσιες εμφανίσεις τους με μεγάλη προσοχή.

Ηδη, η βουλευτής του κόμματος Νάντια Βαλαβάνη προέβη χθες σε διορθωτική δήλωση για την προ ημερών αναφορά της σε 600 ονόματα επιπλέον που περιέχει η δεύτερη λίστα που έχουν στα χέρια τους οι εισαγγελείς, σε σχέση με την πρώτη λίστα που είχαν στα χέρια τους οι Ευαγγ. Βενιζέλος και Γ. Παπακωνσταντίνου. Οπως είπε η Βουλευτής Β΄ Αθήνας του ΣΥΡΙΖΑ, δεν έχει και δεν θα μπορούσε να έχει πληροφορίες για το περιεχόμενο της δεύτερης λίστας. Οι όποιες αναφορές της βασίζονταν σε δημοσιογραφικές πληροφορίες.

Η αναφορά αυτή της κυρίας Βαλαβάνη ήταν και το πρόσχημα για το ΠΑΣΟΚ να επιτεθεί στον ΣΥΡΙΖΑ κατηγορώντας τον για «κατασυκοφάντηση προσώπων», λένε στελέχη της Κουμουνδούρου, και γι’ αυτό με χθεσινοβραδινή ανακοίνωση το γραφείο Τύπου του κόμματος σπεύδει να θυμίσει ότι ο κ. Βενιζέλος «είναι ένας εκ των βασικών πρωταγωνιστών της υπόθεσης της λίστας Λαγκάρντ» και το καλύτερο γι’ αυτόν θα ήταν «να δώσει απαντήσεις για τις τεράστιες πολιτικές ευθύνες που έχει ο ίδιος και ο προκάτοχός του, σχετικά με τη διαχείριση και την απόκρυψη της λίστας» και όχι «να καταφεύγει σε ανέξοδους αντιπερισπασμούς». Παράλληλα, σημειώνει ότι «οι ευθύνες, είτε το θέλει είτε δεν το θέλει ο κ. Βενιζέλος, θα αποδοθούν σε όλους».

Για την ουσία του θέματος, στην Κουμουνδούρου απλώς σημειώνουν ότι πίσω από το θέμα της λίστας «αναδεικνύεται όλη η αντίληψη του παλαιού δικομματικού συστήματος της ανομίας, της διαφθοράς, της κακοδιαχείρισης και της μεροληπτικής αντιμετώπισης των ημετέρων». 

Ημ.δημοσίευσης: Παρασκευή 28 Δεκεμβρίου 2012

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΣΑΒΒΑΤΟ 27.04.2024 02:01