search
ΣΑΒΒΑΤΟ 27.04.2024 04:02
MENU CLOSE

«Έτσι έθαψε τη λίστα ο Παπακωνσταντίνου»

13.01.2013 09:25
«Έτσι έθαψε τη λίστα ο Παπακωνσταντίνου» - Media

«Καίει» τον Γιώργο Παπακωνσταντίνου η κατάθεση του νομικού του συμβούλου, Αναστάσιου Μπάνου, σύμφωνα με την οποία η λίστα Λαγκάρντ παρέμενε στις…  καλένδες του συρταριού του πρώην υπουργού, κρυμμένη, επί οκτώ μήνες.

«Καίει» τον Γιώργο Παπακωνσταντίνου η κατάθεση του νομικού του συμβούλου, Αναστάσιου Μπάνου, σύμφωνα με την οποία η λίστα Λαγκάρντ παρέμενε στις…  καλένδες του συρταριού του πρώην υπουργού, κρυμμένη, επί οκτώ μήνες.
Σύμφωνα με την κατάθεση, που φέρνει στη δημοσιότητα η Real News, γινόταν μια κίνηση το τετράμηνο για την αξιοποίηση της λίστας.  Μέχρι τις 24 Ιανουαρίου του 2011, σύμφωνα με τον κ. Μπάνο, οπότε και έγινε σύσκεψη στο γραφείο του υπουργού στην οποία συμμετείχαν ο τότε γενικός γραμματέας του υπουργείου Ηλίας Πλασκοβίτης, ο ειδικός γραμματέας του ΣΔΟΕ Γιάννης Καπελέρης και η διευθύντρια του γραφείου του Γ. Παπακωνσταντίνου, Χρύσα Χατζή, είχαν δοθεί μόνο μερικά ονόματα για έλεγχο στον κ. Καπελέρη.
Τα ονόματα δεν δόθηκαν ψηφιακά, και από τον έλεγχο Καπελέρη προέκυψε ότι  τα δηλωθέντα εισοδήματα δεν δικαιολογούσαν το ύψος των φερόμενων καταθέσεων στην ελβετική τράπεζα.
Η λίστα, σύμφωνα πάντα με την κατάθεση, ξαναμπήκε στη συνέχεια στο συρτάρι, παρά τα ευρήματα Καπελέρη που έδειχναν τεράστια φοροδιαφυγή και παρέμεινε εκεί, καθώς ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου «ροκάνιζε» χρόνο με διαδικαστικά θέματα.
Αποκαλύπτει επίσης ο κ. Μπάνος πως σε εκείνη τη σύσκεψη αφού συζητήθηκε η προοπτική διακρατικής συμφωνίας με την Ελβετία για την παροχή στοιχείων, τέθηκε το θέμα της αξιοποίησης της λίστας και το ενδεχόμενο να ζητηθεί δικαστική συνδρομή από τις ελβετικές Αρχές, το οποίο δεν προκρίθηκε καθώς δεν είχαν προκύψει ποινικά αδικήματα.
«Τα στοιχεία αυτά δεν μπορούσαν από μόνα τους να αποτελέσουν μοναδική βάση για επιβολή φόρου. Μπορούσαν όμως και έπρεπε να αποτελέσουν βάση για τη διενέργεια φορολογικού ελέγχου, προκειμένου να διαπιστωθεί αν αντιστοιχούν σε δηλωθέντα και φορολογηθέντα εισοδήματα. Ρωτήθηκα για το ποιο όργανο θα μπορούσε να κάνει τον έλεγχο. Η απάντηση μου ήταν ότι ο έλεγχος μπορούσε να διενεργηθεί είτε από το ΣΔΟΕ, είτε από ειδικό κλιμάκιο ελέγχου».
Σύμφωνα με την κατάθεση, ο τότε υπουργός, αν και είπε να διενεργηθεί έλεγχος, δεν δόθηκε καμία σχετική εντολή, καθότι θα αποφάσιζε στη συνέχεια ο ίδιος ποιος θα διενεργούσε τον έλεγχο.
Αφού πέρασαν άλλοι 4 μήνες, και λίγο πριν την αποχώρησή του από το υπουργείο, τον Ιούνιο του 2011, ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου ανέφερε στον κ. Μπάνο ότι τελικά η λίστα θα δοθεί στο ΣΔΟΕ.
Τέλος,  ο κ. Μπάνος καταθέτει ότι ο ίδιος ουδέποτε είχε οπτική επαφή με τα στοιχεία που περιέχονταν στο ψηφιακό αρχείο και ότι ποτέ ξανά δεν συζήτησε, δεν άκουσε και δεν ερωτήθηκε σχετικά με τη λίστα.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΣΑΒΒΑΤΟ 27.04.2024 02:01