search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 10.05.2024 14:48
MENU CLOSE

Το κανό του ΓΑΠ κοστίζει…

14.04.2010 06:33
Το κανό του ΓΑΠ  κοστίζει... - Media

Τί έχουν τα έρμα τα ομόλογα και ψοφάνε ; Τα ίδια δεν έχουν τίποτα, αλλά αυτό που αντιπροσωπεύουν έχει ψοφήσει, όσο και αν φαίνεται πικρό για όλους μας στην Ελλάδα. Για το 2010, κουτσά – στραβά θα πάρουμε τα χρήματα. Το πρόβλημά μας, όμως, και πρέπει να  το ομολογήσουμε, είναι ότι ο πρωθυπουργός  δεν θέλει να καταγραφεί ως ο Έλληνας πολιτικός που έσυρε τη  χώρα στο ΔΝΤ.

Τί έχουν τα έρμα τα ομόλογα και ψοφάνε ; Τα ίδια δεν έχουν τίποτα, αλλά αυτό που αντιπροσωπεύουν έχει ψοφήσει, όσο και αν φαίνεται πικρό για όλους μας στην Ελλάδα.

Ο μεγαλύτερος αγοραστής κρατικών χρεογράφων, η Pimco μας το είπε κατάμουτρα: «Δεν θέλουμε να κρατάμε ελληνικά ομόλογα στα χέρια μας». Για να  καταλάβουμε την περίπτωση της Pimco , ένας τύπος, ο El Arian, κρατά στα χέρια πολύ χρέος παγκοσμίως και μάλλον θέλει να κοιμάται ήσυχος τον επόμενο χρόνο. Αν του σκάσουν στα χέρια 24 δισ ευρώ ( 8% του ελληνικού χρέους ), όχι δεν θα κοιμάται, αλλά θα φύγει για άλλους τόπους. Όπως λένε δε οι φήμες, προσπάθησε να συναντήσει τον υπουργό με το σακίδιο τον Δεκέμβριο, αλλά ο τελευταίος αρνήθηκε !!

Όμως, για το 2010, κουτσά – στραβά θα πάρουμε τα χρήματα. Το πρόβλημά μας, όμως, και πρέπει να  το ομολογήσουμε, είναι ότι ο πρωθυπουργός  δεν θέλει να καταγραφεί ως ο Έλληνας πολιτικός που έσυρε τη  χώρα στο ΔΝΤ. Είναι στίγμα και γνωρίζει ότι μετά θα  είναι πολιτικά νεκρός. Θα προτιμούσε να έχει δίπλα τον Σαμαρά, άντε και τον Καρατζαφέρη. Ίσως εξηγείται λοιπόν η έφεση για το κανό. Κι εμείς σε μερικές δύσκολες στιγμές στη θάλασσα πάμε, να θυμηθούμε τον “Γέρο και την Θάλασσα”.

Αυτό όμως το κανό κοστίζει στη χώρα και θα κοστίζει για όσο διάστημα προσπαθούμε με λόγια και περίστροφα να ξεφύγουμε. Αυτή είναι και η εξήγηση γιατί παρά τον δανεισμό, το κόστος δανεισμού ξέφυγε πάλι στις 368 μονάδες.

Tην Τετάρτη λοιπόν οι τράπεζες και κάποιοι ξένοι μας δάνεισαν για ένα έτος και έξι μήνες με επιτόκια υψηλά, 4,85% και 4,5% αντίστοιχα. Έγινε και κάτι, όμως, ανησυχητικό. Ξεκίνησαν να πουλάνε ισπανικά και πορτογαλικά ομόλογα, τα οποία είχαν επιτόκια 3,5% και 4%, ανεβάζοντας την απόδοση.  Αφού το ελληνικό πακέτο κλείδωσε στο 5% γιατί να μην τα φθάσουν στα επίπεδα των ελληνικών; Έλα όμως που έτσι τορπιλίζουν το ελληνικό πακέτο !!

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 10.05.2024 14:45