search
ΤΡΙΤΗ 19.03.2024 06:29
MENU CLOSE

Το ελληνικό «Γκουαντάναμο» και οι μελανιές στη Δημοκρατία

05.02.2013 17:20
Το ελληνικό «Γκουαντάναμο» και οι μελανιές στη Δημοκρατία - Media

Κοινωνικές αντοχές και ανθρώπινα δικαιώματα δοκιμάζονται για μία ακόμα φορά με αφορμή τους «4» της Κοζάνης. Οι φωτογραφίες είναι αδιάψευστοι μάρτυρες για αυτό που χαρακτηρίστηκε από τους συνηγόρους των νεαρών, ελληνικό Γκουαντάναμο. 

Της Γεωργίας Βορύλλα
 
Κοινωνικές αντοχές και ανθρώπινα δικαιώματα δοκιμάζονται για μία ακόμα φορά με αφορμή τους «4» της Κοζάνης. Οι φωτογραφίες είναι αδιάψευστοι μάρτυρες για αυτό που χαρακτηρίστηκε από τους συνηγόρους των νεαρών, ελληνικό Γκουαντάναμο. Δεμένα χέρια σε καρέκλες, χτυπημένα πρόσωπα και μάτια πρησμένα σε σημείο παραμόρφωσης, ένοπλοι αστυνομικοί την ώρα της συνάντησης με τους δικηγόρους.
 
Από τον Κορυδαλλό, όπου βρισκόταν χθες το απόγευμα για να επισκεφθεί τον 25χρονο γιο της Γιάννη, η Γεωργία Μιχαηλίδη μιλάει στις «6μέρες» και εξηγεί γιατί και το παιδί της δεν επιθυμεί να κάνει μήνυση στους αστυνομικούς: «Γιατί είναι πολιτικοί κρατούμενοι αν και όλοι τούς αντιμετωπίζουν ως εγκληματίες του κοινού ποινικού δικαίου. Δεν θέλουν να θυματοποιηθούν. Ο,τι πράττουν και λένε είναι πολιτική άποψη σταθερή και ακέραια». Πηγαίνοντας πίσω στις μέρες της Κοζάνης ο Γιάννης Μιχαηλίδης μετέφερε στη μητέρα του την εικόνα του ίδιου με ένα μπουφάν ριγμένο στο κεφάλι του και αστυνομικούς να τον κλοτσούν. «Ηξεραν ποιος είναι. Εχει τρία εντάλματα. Εβριζαν τη μάνα του και τον χτυπούσαν» περιγράφει η κ. Μιχαηλίδη. Σύμφωνα με τη μαρτυρία του 25χρονου, οι «4», μετά τη σύλληψή τους, είπαν στους αστυνομικούς να μην πειράξουν τον οδοντίατρο, το αυτοκίνητο του οποίου είχαν «επιτάξει». Ωστόσο, λέει, δεν γλίτωσε τις «ψιλές» παρόλο που έδειχνε ταυτότητα στους αστυνομικούς.
«Οταν τον είδα πρώτη φορά την Κυριακή έτσι παραμορφωμένο, λιποθύμησα. Δέκα λεπτά είχα στη διάθεσή μου. Νομίζω ότι και ο ίδιος δεν θα μπορέσει να αναγνωρίσει τον εαυτό του αν δει τη φωτογραφία που κυκλοφόρησε. Κανείς δεν σκέφτηκε τους συγγενείς, τα αδέρφια τους. Είναι εικόνα αυτή;» ρωτά η μητέρα του 25χρονου. Οπως της είπε, δεν θέλει πλέον να πάει για εξετάσεις, καθώς είναι αρκετά επώδυνη η διαδικασία μεταφοράς του, έτσι όπως είναι δεμένος πισθάγκωνα. «Αυτά τα παιδιά δεν έχουν ψεύδη. Ο,τι κάνουν είναι στάση ζωής. Αυτό θέλω να πω για τον γιο μου» τονίζει η Γεωργία Μιχαηλίδη.
 
Στο ίδιο μήκος κύματος και η μητέρα του Νίκου Ρωμανού, Παυλίνα Νάσιουτζικ. Σε τηλεοπτική της συνέντευξη, χθες, δήλωσε περήφανη για τον γιο της, τονίζοντας παράλληλα πως όλα ξεκίνησαν από τη δολοφονία του Αλέξη Γρηγορόπουλου. «Είμαι πολύ περήφανη για τον γιο μου, που αγωνίζεται ενάντια σε μια παράνομη και σάπια κοινωνία. Θα τον υπερασπιστώ μέχρι την τελευταία ρανίδα του αίματός μου» είπε χαρακτηριστικά. Σε ό,τι αφορά στην εικόνα που παρουσίασαν οι συλληφθέντες, η κ. Νάσιουτζικ κατηγορεί την αστυνομία για ψευδείς ανακοινώσεις ότι τα παιδιά χτυπήθηκαν κατά τη συμπλοκή. «Χτυπήθηκαν μέσα στην ασφάλεια» υποστηρίζει.
 
Ως «αιχμάλωτος πολέμου» αυτοπροσδιορίστηκε ο «βενιαμίν» Νίκος Ρωμανός. Σε ανακοίνωση του, που διανεμήθηκε μέσω του συνηγόρου του Φραγκίσκου Ραγκούση, υποστηρίζει μεταξύ άλλων τα εξής: «Τα κίνητρα μου ήταν πολιτικά. Δεν θεωρώ τον εαυτό μου θύμα. Δεν θα υποβάλω μήνυση στους αστυνομικούς που με χτύπησαν. Επιθυμώ η κακοποίησή μου να ευαισθητοποιήσει τις συνειδήσεις των πολιτών. Αποδέχομαι τη ληστεία και τίποτε άλλο».
 
Αναδημοσίευση από 6μερες

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΡΙΤΗ 19.03.2024 01:30