22/10/2019 16:11:33
18.4.2010

Ετήσιος δανεισμός:Έχει λήξει από τους επενδυτές;

H ανησυχία των ξένων επενδυτών δεν αποτυπώνεται μόνο στο κόστος δανεισμού, αλλά και στις δηλώσεις της πρώτης εταιρείας κρατικών ομολόγων στον κόσμο, της Pimco, ότι δεν θα αγοράζει πλέον ελληνικά ομόλογα! Ουσιαστικά αυτό ήταν γνωστό μεταξύ των διαχειριστών ομολόγων όταν ξεκίνησε η συζήτηση για το ΔΝΤ. Αυτό σήμαινε για τους υπόλοιπους ότι οι παραδοσιακοί δανειστές είχαν σταματήσει να δανείζουν. Έλληνας διαχειριστής ξένου fund τόνισε στο «Π» ότι «το θέμα δανεισμού για την Ελλάδα έχει λήξει για το 2010, δηλαδή θα λάβει 30 δισ. ευρώ, είτε τα πάρει από την Ευρώπη είτε από το ΔΝΤ και την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Βεβαίως, έχει σημασία πού θα απευθυνθεί πρώτα η Ελλάδα, στο IMF ή στην Ευρωπαϊκή Ένωση, όπως επίσης έχει σημασία ποιες χώρες θα καταβάλουν τα χρήματα πρώτες. Είτε έτσι είτε αλλιώς, η χώρα θα προσφύγει στον μηχανισμό», δηλώνει.

Η Pimco με τρισεκατομμύρια επενδύσεις σε όλο τον κόσμο δεν διακινδυνεύει πλέον, δηλαδή, την έκθεση στην Ελλάδα, διότι αν ο μη γένοιτο βρεθεί με ελληνικά ομόλογα σε μια στάση πληρωμών, τότε οι ζημιές θα είναι δισεκατομμύρια. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι διαθέτει το 8% του ελληνικού χρέους, και πρόσφατα σταμάτησε κάθε άλλη τοποθέτηση.

Πάντως το ότι δεν αγοράζουν οι ξένοι δεν σημαίνει ότι εκβιάζουν για να προσφύγει η Ελλάδα στον μηχανισμό στήριξης. Απλά δεν θέλουν να γράψουν ζημίες.

Εξάλλου, οι αποδόσεις για ορισμένους – όπως η Pimco – είναι συγκεκριμένες, δηλαδή χαμηλές 3% - 5% προκειμένου να υπάρχει μεγάλο ρίσκο. Και η Ελλάδα σήμερα αποτελεί την κορωνίδα του ρίσκου.

ΣΧΟΛΙΑ

Το "Π" σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.