search
ΣΑΒΒΑΤΟ 27.04.2024 02:09
MENU CLOSE

Η Αλίκη και ο Δράκος

18.02.2013 22:00
Η Αλίκη και ο Δράκος - Media

Ο παλιός ελληνικός κινηματογράφος εμπνέει διάσημους συγγραφείς σε Ευρώπη και Αμερική. Η Αλίκη Βουγιουκλάκη και ο «Δράκος» του Νίκου Κούνδουρου έριξαν ένα «άλλο φως» στην Ελλάδα της κρίσης.

Η ελληνική διανόηση δεν είχε ποτέ περί πολλού την «ελαφριά» Αλίκη Βουγιουκλάκη, επιλέγοντας να αγνοήσει την τεράστια έλξη που άσκησε στις μάζες το… ξανθό, τσαχπίνικο βλέμμα της και το μεγάλο ταλέντο της ως κομεντιέν. Όμως η φήμη της Ελληνίδας σταρ κατόρθωσε να σπάσει τα στενά όρια της χώρας μας 17 χρόνια μετά τον θάνατό της, με αφορμή το τελευταίο βιβλίο της διάσημης και βραβευμένης στη Βρετανία Άλι Σμιθ. Η Σκοτσέζα στην καταγωγή συγγραφέας, γνωστή για τη «λοξή», εφευρετική, αναπάντεχη και διεισδυτική γραφή της, εντυπωσιασμένη από την κινηματογραφική παρουσία της Αλίκης σε μια παλιά ταινία του ’60 που έτυχε να δει στην τηλεόραση σε κάποιο ταξίδι της στην Ελλάδα, αποφάσισε να τη «συστήσει» στο πολυπληθές κοινό της μέσα από το εξώφυλλο του νέου βιβλίου της που έχει τον τίτλο «Artful» (εκδ. Penguin).
 
«Η Βουγιουκλάκη μοιάζει περισσότερο με ένα ανθρώπινο πλάσμα παρά με κάποιον που παίζει έναν ρόλο. Είναι μια φιγούρα κωμική και συνάμα τραγική, ικανή να παίξει από Αντιγόνη μέχρι ελαφρά μιούζικαλ. Μου έκανε εντύπωση πώς μια τόσο μεγάλη σταρ στην Ελλάδα ήταν τόσο άγνωστη αλλού», δήλωσε η Σμιθ στη «Wall Street Journal», εξηγώντας γιατί της έκανε τόσο εντύπωση η Ελληνίδα σταρ. Γι’ αυτό αποφάσισε να την τιμήσει, και μάλιστα σε ένα βιβλίο στο οποίο «μιξάρει» ακαδημαϊκά κείμενα από διαλέξεις της στην Οξφόρδη με την αφήγηση της ηρωίδας που θρηνεί έναν θάνατο. Ίσως να έπαιξε ρόλο και η ελληνική κρίση. «Είναι τροφή για σκέψη ένα πρόσωπο σαν την Αλίκη, ειδικά στη σημερινή κρίση, την ώρα που κανείς μας δεν ξέρει ούτε τη λέξη ‘‘λεφτά’’ στα ελληνικά», είπε η βραβευμένη συγγραφέας, η οποία είναι επίσης κριτικός βιβλίου του «Guardian».
 
Όταν η Άλι Σμιθ είδε για πρώτη φορά την Αλίκη στην ελληνική τηλεόραση πριν από 15 χρόνια μαγεύτηκε από την ταινία, τα τεκνικολόρ χρώματα και τη μουσική του Μάνου Χατζιδάκι. «Τότε δεν ήξερα ούτε την πρωταγωνίστρια ούτε τον συνθέτη. Αργότερα, με τη βοήθεια του YouTube τους ανακάλυψα, είπε η συγγραφέας, η οποία δηλώνει φανατική θαυμάστρια και των δύο.
 
Εκτός από την Αλίκη, ένα ακόμα σύμβολο από το ελληνικό παρελθόν κέρδισε τη φήμη που του άξιζε: Ο κινηματογραφικός «Δράκος» του Νίκου Κούνδουρου, με πρωταγωνιστή τον Ντίνο Ηλιόπουλο, σε σενάριο του Ιάκωβου Καμπανέλλη, έπαιξε κομβικό ρόλο στο πολύκροτο μυθιστόρημα «Ελευθερία» του συγγραφέα – σταρ της Αμερικής Τζόναθαν Φράνζεν. Πολύ μελάνι έχει χυθεί έκτοτε για την ταινία του Κούνδουρου, η οποία κριτικάρει την αμερικάνικη πολιτική, όπως και το βιβλίο.
Ο «Δράκος» βρέθηκε στο κέντρο του διεθνούς ενδιαφέροντος, αφού πολλοί ήταν εκείνοι που έμαθαν την ύπαρξη της λησμονημένης ταινίας και έψαξαν να τη βρουν. Κι ας πέρασε από σαράντα κύματα πριν καθιερωθεί στη χώρα μας, αφού το κοινό αλλά και η επίσημη κριτική της μετεμφυλιακής Ελλάδας ήταν ανίκανα να αποκρυπτογραφήσουν  τους συμβολισμούς και την πολιτική σημασία της, χαρακτηρίζοντάς την ως… ανθελληνική!
 
«Είναι περίεργο», είχε δηλώσει ο Κούνδουρος μετά το μεγάλο θόρυβο που ξεσήκωσε το βιβλίο του Φράνζεν, «αλλά αξίζει να σημειώσουμε πως η καμπάνια της αφύπνισης για την ταινία στις μέρες μας έρχεται από την Αμερική. Είναι ένα συγκινητικό μήνυμα. Κι όμως, όλα αυτά μοιάζουν με μνημόσυνο… Δεν νιώθω ότι είμαι σε μια τελετή δόξας. Γιατί ο ‘‘Δράκος’’, κι ας έχουν περάσει τόσα χρόνια, μου άφησε μια βαθιά πληγή, αφού χρειάστηκε δέκα χρόνια για να δικαιωθεί». Όμως, τελικά η ταινία δικαιώθηκε διεθνώς, αφού, όπως έγραψε ο «Guardian», χαρακτηρίζοντάς την ως ένα σκοτεινό, σατιρικό, νουάρ αριστούργημα, «η ‘‘Ελευθερία’’ δεν ήταν απλώς ένας ύμνος στην ταινία του Νίκου Κούνδουρου. Άλλαξε, ίσως, τη ροή της ιστορίας του σινεμά και αποκατέστησε τη φήμη του Έλληνα σκηνοθέτη, που δυστυχώς πολλές επίσημες ιστορίες του παγκοσμίου κινηματογράφου τον έχουν αποσιωπήσει. Σήμερα, όμως, όλα αυτά μπορούν να αλλάξουν».

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΣΑΒΒΑΤΟ 27.04.2024 02:01