search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 26.04.2024 22:20
MENU CLOSE

Η μουσική των όπλων

21.02.2013 22:00
Η μουσική των όπλων - Media

Το Μεξικό είναι µια από τις χώρες µε τη µεγαλύτερη εγκληµατικότητα στον κόσµο, µε τα όπλα να είναι πολλαπλάσια των κατοίκων της χώρας.

Το Μεξικό είναι µια από τις χώρες µε τη µεγαλύτερη εγκληµατικότητα στον κόσµο, µε τα όπλα να είναι πολλαπλάσια των κατοίκων της χώρας.
 
Οι προσπάθειες των αρχών για τη µείωση της οπλοκατοχής είναι αδιέξοδες αφού το φαινόµενο έχει πάρει διαστάσεις Λερναίας Ύδρας.
 
Ένας Μεξικανός καλλιτέχνης, ο Pedro Reyes, προσπαθεί να περάσει ένα άλλο µήνυµα στους πολίτες που είναι εξοικειωµένοι µε την κατοχή όπλων, επιχειρώντας να ξορκίσει το «κακό» µέσα από την τέχνη.
 
Έτσι, µαζί µε τα έξι µέλη του γκρουπ του, µετέτρεψε όπλα που έχουν κατασχεθεί σε µουσικά όργανα! Μέχρι στιγµής, ο Pedro έχει ανακυκλώσει 6.700 όπλα και τα έχει µετατρέψει σε κρουστά και έγχορδα µουσικά όργανα, κάνοντας σε όλο τον κόσµο γνωστή την πρωτοβουλία του, την οποία έχει ονοµάσει «Imagine». Όπως ο ίδιος λέει: «Πρέπει να έχουµε στο µυαλό µας ότι µε αυτά τα όπλα έχουν αφαιρεθεί πολλές ζωές. Η πρωτοβουλία µας είναι ένα είδος εξορκισµού, ώστε µέσα από τη µουσική να φύγουν οι δαίµονες, αλλά παράλληλα και ένα ρέκβιεµ για τις ζωές που χάθηκαν». Μέσω της πρωτοβουλίας «Imagine» ο Pedro Reyes και το συγκρότηµά του κατασκεύασαν 50 µουσικά όργανα από περίστροφα, πιστόλια και πολυβόλα, όργανα τα οποία µπορούν να χρησιµοποιηθούν, αφού ύστερα από επίπονες προσπάθειες κατάφεραν να κάνουν τα όπλα να βγάζουν νότες.
 
Το πρόγραµµα, που υποστηρίζεται από τις αρχές, αποτελεί συνέχεια της πρωτοβουλίας «ΡθΙθδ ροΓ Ρίδίlas» που έγινε το 2008 και καλούσε τους πολίτες να ανταλλάξουν τα όπλα τους µε φτυάρια που στη συνέχεια θα τα χρησιµοποιούσαν για να φυτέψουν δέντρα. Στην πρόσκληση ανταποκρίθηκαν 1.527 πολίτες που φύτεψαν αντίστοιχο αριθµό δέντρων, δίνοντας µε αυτόν τον τρόπο ένα ισχυρό µήνυµα για τον έλεγχο της οπλοκατοχής και την εγκληµατικότητα. Η αστυνοµία στο Μεξικό ξεκίνησε παράλληλα και µια νέα προσπάθεια για να µειώσει την εγκληµατικότητα προσφέροντας έναν υπολογιστή σε κάθε πολίτη που θα παραδώσει το όπλο του. Σε πρώτη φάση οι διαθέσιµοι υπολογιστές είναι 100 και την πρώτη ηµέρα του προγράµµατος ανταποκρίθηκαν δεκαεπτά πολίτες.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 26.04.2024 22:19