search
ΣΑΒΒΑΤΟ 27.04.2024 06:48
MENU CLOSE

Η «Σπουδαία Πόλη»

24.02.2013 22:00
Η «Σπουδαία Πόλη» - Media

Στα σκαριά η πρώτη πράσινη πόλη που θα φιλοξενεί 80.000 κατοίκους και ούτε ένα αυτοκίνητο.

Oι Αµερικανοί αρχιτέκτονες έχουν ονοµάσει το σχέδιό τους «Σπουδαία Πόλη», τίτλος φιλόδοξος και για πολλούς προκλητικός αφού δεν έχει ίχνος µετριοφροσύνης.

Μια πόλη, όµως, 80.000 κατοίκων, στην οποία δεν θα χρειάζεται ούτε ένα αυτοκίνητο, είναι σίγουρα µια πόλη που δικαιωµατικά µπορεί να φλερτάρει µε το επίθετο «σπουδαία».
 
Τα σχέδια δεν είναι επί χάρτου αφού το όραµα των αρχιτεκτόνων από το Σικάγο, Άντριαν Σµθ και Γκόρντον Γκιλ, θα γίνουν πράξη στην Κίνα, σε µια περιοχή έξω από το Τσενγκντού, πρωτεύουσα της επαρχίας Σιτσουάν, στη Νοτιοδυτική Κίνα. Το στοίχηµα, όπως λένε οι ίδιοι οι αρχιτέκτονες, είναι να αποδείξουν στην πράξη ότι το να ζεις σε ένα πυκνοδοµηµένο περιβάλλον δεν συνεπάγεται νοµοτελειακά ότι πρέπει να ζεις πνιγµένος στη ρύπανση και αποξενωµένος από τη φύση. Το πρότζεκτ της «Σπουδαίας Πόλης» θα ξεδιπλωθεί σε έκταση 1,3 τετραγωνικών χιλιοµέτρων, σε µια περιοχή που περιβάλλεται από κοιλάδες και δάση. Σύµφωνα µε το µάστερ πλαν που παρουσίασε το αρχιτεκτονικό γραφείο στους ιδιώτες επενδυτές, θα δοµηθεί το 60% της έκτασης µε κατοικίες, εµπορικά κέντρα κ.λπ., το 15% θα είναι χώροι πρασίνου και το υπόλοιπο 25% δρόµοι και πεζόδροµοι.
 
Η πόλη έχει σχεδιαστεί για να φιλοξενεί 80.000 κατοίκους και κανένα αυτοκίνητο! Και αυτό θα μπορέσει να το επιτύχει χάρη στον σχεδιασμό της αφού όσοι επιλέξουν να ζουν στη «Σπουδαία Πόλη» θα μπορούν να αποδεσμευτούν άνετα από την «τυραννία» του αυτοκινήτου καθώς η πόλη είναι έτσι σχεδιασμένη που θα μπορούν να τη διασχίζουν, από το κέντρο της μέχρι τις παρυφές της, με τα πόδια μέσα σε 10 λεπτά.
 
Τα μοναδικά οχήματα που θα μπορούν να κάνουν την εμφάνισή τους είναι αυτά των μέσων μαζικής μεταφοράς, και αυτά όχι μέσα στην πόλη, αλλά σε σταθμούς στα όριά της αφού τα λεωφορεία θα χρησιμοποιούνται μόνο για τη σύνδεση της «Σπουδαίας Πόλης» με το Τσενγκντού και άλλες γειτονικές περιοχές.
 
Όλα τα κτήρια της πόλης θα παράγουν ενέργεια από φωτοβολταϊκά συστήματα ενώ θα είναι εφοδιασμένα και με ειδικά συστήματα για τη διαχείριση του νερού και των απορριμμάτων.
 
Σύμφωνα με τους υπολογισμούς των αρχιτεκτόνων, με τη βοήθεια της τεχνολογίας η πόλη θα καταναλώνει κατά 48% λιγότερη ενέργεια από ό,τι μια συμβατική πόλη 80.000 κατοίκων, θα χρειάζεται κατά 58% λιγότερες ποσότητες νερού, θα παράγει κατά 89% λιγότερα σκουπίδια και θα εκπέμπει κατά 60% λιγότερο διοξείδιο του άνθρακα. Σύμφωνα με τους αρχιτέκτονες της AS + GG, η πρώτη πράσινη πόλη της Κίνας θα είναι έτοιμη να υποδεχθεί περίπου 30.000 οικογένειες έως το 2021.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΣΑΒΒΑΤΟ 27.04.2024 02:01