search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 26.04.2024 17:42
MENU CLOSE

Μουσική: Τζαζ με αιτία

19.04.2010 04:48
Μουσική: Τζαζ με αιτία  - Media

Πέντε live στη διάρκεια μιας εβδομάδας είναι ό,τι καλύτερο θα μπορούσε να δώσει αυτή η μουσική σε θεατές που καταλαβαίνουν από τρομπέτες, σαξόφωνα, αυτοσχεδιασμούς και πάθος ερμηνείας…

Πέντε live στη διάρκεια μιας εβδομάδας είναι ό,τι καλύτερο θα μπορούσε να δώσει αυτή η μουσική σε θεατές που καταλαβαίνουν από τρομπέτες, σαξόφωνα, αυτοσχεδιασμούς και πάθος ερμηνείας…

Αν υπάρχει μία κατηγορία ελλήνων μουσικόφιλων που έχει μάθει απ’ έξω κι ανακατωτά τον περιβόητο Νόμο του Μέρφι Για Τις Συναυλίες είναι οι οπαδοί της τζαζ: «Όσο καλύτερες οι συναυλίες τόσο πιο μικρό το μεταξύ τους χρονικό διάστημα», το πολύ σε μία εβδομάδα δηλαδή… Ε, η εν λόγω τζαζ εβδομάδα είναι αυτή εδώ! Πέντε live ικανά να διογκώσουν το έλλειμμα του οικογενειακού προϋπολογισμού, με την ασφάλεια όμως του μηχανισμού στήριξης που λέγεται «απόλαυση και ουσία». Η πλειονότητα των καλλιτεχνών είναι γνωστοί και αγαπημένοι, κάποιοι μας επισκέπτονται σπανιότερα, όπως οι πιανίστες Τσούτσο Βαλντές και Γκονζάλο Ρουμπαλκάμπα, ο τρομπετίστας Αρτούρο Σαντοβάλ ή ο ακορντεονίστας Ρίτσαρντ Γκαλιάνο, και άλλοι συχνότερα, όπως ο σαξοφωνίστας Τσίκο Φρίμαν, οι τρομπετίστες Μπόμπαν και Μάρκο Μάρκοβιτς, ακόμη και η τραγουδίστρια Ντι Ντι Μπρίτζγουοτερ, το σημαντικότερο όμως είναι ότι πρόκειται για κορυφαίους μουσικούς, ο καθένας στο είδος και το ύφος που υπηρετεί. Η εκδήλωση πάντως που ξεχωρίζει όσον αφορά την πρωτοτυπία και το μουσικό της περιεχόμενο είναι η «Νύχτα στην Αβάνα» του Μεγάρου Μουσικής, ένα αφιέρωμα στον ήχο της λάτιν τζαζ και της Κούβας με τη συμμετοχή των μεγαλύτερων ζωντανών μύθων της και με διάρκεια από το απόγευμα μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες!

«ΜΙΑ ΝΥΧΤΑ ΣΤΗΝ ΑΒΑΝΑ», ΜΕΓΑΡΟ ΜΟΥΣΙΚΗΣ ΑΘΗΝΩΝ, ΣΑΒΒΑΤΟ 17 ΑΠΡΙΛΙΟΥ

Το έχει ξανακάνει το Μέγαρο, πέρσι, με τη «Μεγάλη Νύχτα της Τζαζ». Μία κάζουαλ, για τα δεδομένα του Μεγάρου, γιορτή, με εντυπωσιακά live, προβολές ταινιών και ντοκιμαντέρ, ατμόσφαιρα πάρτι με χορό και ορχήστρες, που μπορεί να παρακολουθήσει κανείς με ελεύθερη είσοδο – εκτός από τις συναυλίες στις αίθουσες. Η νύχτα αυτή έχει έντονους ρυθμούς και τρυφερές μελωδίες, υψηλού επιπέδου αυτοσχεδιασμούς και αυθεντικές μουσικές ιδέες που λίγοι έχουν την τύχη να συναντηθούν μαζί τους μέσα σε μερικές μονάχα ώρες. Είναι, στ’ αλήθεια, σπάνια εμπειρία να έχει κανείς τη δυνατότητα να μεταβεί από τη συνάντηση κορυφής των Τσούτσο Βαλντές και Γκονζάλο Ρουμπαλκάμπα (οι δύο πιο σημαντικοί πιανίστες της latin jazz αλλά και της Κούβας σήμερα), σε μία άλλη σπουδαία σύμπραξη, αυτή του κορυφαίου κουβανού τρομπετίστα Αρτούρο Σανταβάλ και του σαξοφωνίστα Τσίκο Φρίμαν με τους Guataca. Στο μεταξύ, θα έχει την ευκαιρία να ακούσει δύο από τους πιο δυναμικούς εκπροσώπους της ελληνικής σκηνής, που μιλούν άπταιστα τη διεθνή γλώσσα της latin jazz: τους πιανίστες Δημήτρη Καλαντζή και Δημήτρη Σεβδαλή, με τη συνοδεία της Καμεράτας ο πρώτος, με το κουαρτέτο του και την τραγουδίστρια Μίλντρεϊς Ντουκoυέσνε ο δεύτερος.

MULATU ASTATKE & HELIOCENTRICS, FUZZ, ΣΑΒΒΑΤΟ 17 ΑΠΡΙΛΙΟΥ

Τη νύχτα που κάποιοι θα βρεθούν, μέσω Μεγάρου, στην Αβάνα, κάποιοι άλλοι, στην Αθήνα, θα υποδέχονται τη δεύτερη, μετά το Synch Festival του Φεστιβάλ Αθηνών 2009, εμφάνιση του πατέρα και κορυφαίου εκπροσώπου της «Ethio Jazz», Mulatu Astatke μαζί με τους ψαγμένους εγγλέζους τζαζίστες Heliocentrics, με υλικό βασισμένο στο εντυπωσιακό πρόσφατο άλμπουμ του «Mulatu Steps Ahead». Και θα ταξιδέψουν σε μία υπνωτική Αντίς Αμπέμπα, όπου οι ήχοι μιας αρχαίας παράδοσης ταιριάζουν μοναδικά με την τζαζ που λάτρεψε και μελέτησε στα πολύχρονα ταξίδια του στη Δύση ο μοναχικός αυτός συνθέτης.

ΡΙΤΣΑΡΝΤ ΓΚΑΛΙΑΝΟ, ΠΑΛΛΑΣ, ΔΕΥΤΕΡΑ 19 ΑΠΡΙΛΙΟΥ

Η περίπτωση του γάλλου ακορντεονίστα Ρίτσαρντ Γκαλιάνο είναι επίσης μοναδική και μοναχική. Ενδεχομένως, ο πιο κοντινός συγγενής του εμπνευστή της «new musette» να είναι ο συνθέτης και επιστήθιος φίλος στον οποίο αφιέρωσε έναν από τους πρόσφατους δίσκους και στον οποίο θα βασιστεί το ήμισυ της αθηναϊκής του συναυλίας, τον Αργεντίνο προφήτη του «nuevo tango» Άστορ Πιατσόλα. Το έτερον ήμισυ αφορά το μεγαθήριο της κλασικής παιδείας, της οποίας μετήλθε επιτυχώς ο μεσιέ Γκαλιάνο, τον Γιόχαν Σεμπάστιαν Μπαχ. Το «επιτυχώς» αποτυπώνεται θεσπέσια στη νέα του ηχογράφηση που πρόκειται να κυκλοφορήσει σύντομα με σουΐτες του Μπαχ. Έχει τόση σημασία το υλικό, θα μου πείτε; Η αλήθεια είναι πως όχι. Ο Ρίτσαρντ Γκαλιάνο και το νέο σεξτέτο του αντλούν έμπνευση από ολόκληρη την ιστορία της μουσικής και αποδεικνύουν ότι ακόμη και η (πιο) κλασική μουσική μπορεί να είναι σύγχρονη.

ΝΤΙ ΝΤΙ ΜΠΡΙΤΖΓΟΥΟΤΕΡ, ΜΕΓΑΡΟ ΜΟΥΣΙΚΗΣ ΑΘΗΝΩΝ, ΠΕΜΠΤΗ 22 ΑΠΡΙΛΙΟΥ

Η φωνητική παράδοση της τζαζ, όπως τη δημιούργησαν η Μπίλι Χόλιντεϊ, η Έλα Φιτζέραλντ, η Σάρα Βον και η Μπέτι Κάρτερ, βρίσκει στην Ντι Ντι Μπρίτζγουοτερ τη συνέχεια και την εξέλιξή της με πυξίδα το αληθινό πάθος και την προσωπική ταύτιση με τα τραγούδια. H Ντι Ντι συνεχίζει την εκλεκτική συνήθεια των δίσκων-αφιερωμάτων, δουλεμένα μέχρι και την τελευταία λεπτομέρεια με πρωτοκλασάτους μουσικούς, με το αφιέρωμα στην Μπίλι Χόλιντεϊ, «Eleanora Fagan, To Billie With Love From Dee Dee Bridgewater», το οποίο ηχογράφησε με αφορμή τα 50 χρόνια από τον θάνατό της και θα παρουσιάσει και στο Μέγαρο. Χωρίς να τη μιμηθεί ποτέ, υπάρχει πολλή Μπίλι Χόλιντεϊ στην Ντι Ντι Μπρίτζγουοτερ, στον τρόπο με τον οποίον κάνει κτήμα της κάθε λέξη, κάθε στίχο, κάθε τραγούδι. Η πληθωρική καλλιτεχνική προσωπικότητα της Ντι Ντι Μπρίτζγουοτερ, όπως την γνωρίσαμε στην Ελλάδα μέσα από τις πρώτες της εμφανίσεις το 1999 έως σήμερα, δικαιώνει οποιαδήποτε έννοια δίνουμε στον όρο «ζωντανές».

BOBAN I MARKO MARKOVIC, HALF NOTE, ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 16 – ΠΕΜΠΤΗ 22 ΑΠΡΙΛΙΟΥ

Για μία ακόμη φορά, για μία ακόμη εβδομάδα, ο σούπερ σταρ των χάλκινων Μπόμπαν Μάρκοβιτς και ο ταλαντούχος γιος του Μάρκο θα είναι συνεπείς στο ραντεβού τους με τους Έλληνες φαν της χάλκινης μέθεξης, στο γνωστό μέρος. Η πιο τζαζ εκδοχή του βαλκανικού ήχου ή, καλύτερα, η πιο βαλκανική εκδοχή της τζαζ.

Λεωνίδα ς Αντωνόπουλος

 

 

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 26.04.2024 17:42