search
ΣΑΒΒΑΤΟ 27.04.2024 01:52
MENU CLOSE

Τράπεζα της Ελλάδος: «Ύφεση, ανεργία και ανάγκη αναμόρφωσης του φορολογικού»

25.02.2013 11:00
Τράπεζα της Ελλάδος: «Ύφεση, ανεργία και ανάγκη αναμόρφωσης του φορολογικού» - Media

Ύφεση της  τάξεως του 4,5% και διόγκωση της ανεργίας, που φέτος διαμορφώθηκε στο ιστορικά υψηλό επίπεδο του 24,5% κατά μέσο όρο, προβλέπει για το 2013 η Τράπεζα της Ελλάδος, ενώ θέτει επί τάπητος θέμα πιο δίκαιης αναμόρφωσης του φορολογικού συστήματος.

Ύφεση της οικονομίας της τάξεως του 4,5% και διόγκωση της ανεργίας, που φέτος διαμορφώθηκε στο ιστορικά υψηλό επίπεδο του 24,5% κατά μέσο όρο, προβλέπει για το 2013 η Τράπεζα της Ελλάδος, στην ετήσια έκθεσή της.
Ο διοικητής της ΤτΕ, Γιάννης Προβόπουλος, παρουσίασε σήμερα στη Γενική συνέλευση των μετόχων την έκθεση, στην οποία αναφέρεται ακόμη ότι το ΑΕΠ της χώρας σωρευτικά την περίοδο 2008 – 2013 θα έχει υποχωρήσει κατά 24,6%, κάτι που, σε συνδυασμό με την ανεργία, δυσχεραίνει τη δημοσιονομική προσαρμογή. Γι αυτό και θεωρεί αναγκαία ταχύτερη προώθηση των διαρθρωτικών αλλαγών, προκειμένου να υπάρξει ανάκαμψη το 2014…
 
Η ΤτΕ θέτει θέμα αναμόρφωσης του φορολογικού συστήματος, με στόχο την πάταξη της φοροδιαφυγής και τη διεύρυνση της φορολογικής βάσης, θεωρώντας ότι η ανακούφιση από την υπέρμετρη επιβάρυνση των φορολογουμένων μπορεί να επιτευχθεί μέσω του περιορισμού της φοροδιαφυγής.
 
Σύμφωνα με τον Γιάννη Προβόπουλο, το πρόγραμμα πρέπει να συνεχιστεί χωρίς αποκλίσεις, με προσήλωση στους στόχους καθώς, όπως λέει:  «Διανύσαμε το μεγαλύτερο μέρος μιας μακράς, δύσβατης και επίπονης διαδρομής με υψηλό τίμημα για τους πολίτες και τις επιχειρήσεις. Το τμήμα που απομένει, παρότι μικρότερο, θα είναι εξίσου δύσκολο, καθώς η προσπάθεια θα πρέπει να καταβληθεί επιπλέον των θυσιών που ήδη έγιναν. Τώρα που το τέρμα της διαδρομής, γίνεται επιτέλους ορατό οφείλουμε να εντείνουμε την προσπάθεια, προκειμένου να εξασφαλίσουμε ότι οι θυσίες των πολιτών δεν θα πάνε χαμένες».
 
Για τις εξελίξεις στο τραπεζικό σύστημα, ανέφερε ότι η αναδιάρθρωση του τραπεζικού τομέα αποτελεί το κλειδί για την αποκατάσταση ομαλών συνθηκών ρευστότητας. Στο πλαίσιο αυτό έχει ήδη δρομολογηθεί η ανακεφαλαιοποίηση των τριών συστημικών (Εθνικής , Αlpha και Πειραιώς) τραπεζών επισημαίνοντας ότι το επόμενο στάδιο της διαδικασίας αυτής που προβλέπει την έκδοση υπό αίρεση μετατρέψιμων ομολογιών και την αύξηση του μετοχικού τους κεφαλαίου μέσω κοινών μετοχών θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος Απριλίου 2013. Οι μικρότερες τράπεζες μέσα στο ίδιο χρονοδιάγραμμα οφείλουν να ανακεφαλαιοποιηθούν με αμιγώς ιδιωτικά κεφάλαια.
 
Αν δεν συμβεί αυτό τότε η Τράπεζα της Ελλάδος θα προβεί στις απαραίτητες ενέργειες όπως προβλέπονται από το θεσμικό πλαίσιο το αργότερο μέχρι τον Ιούνιο.
 
Παρά την ύφεση, την ανεργία και την ακόμη… επιχειρούμενη προσπάθεια πάταξης της φοροδιαφυγής, ο διοικητής της ΤτΕ πάντως «βλέπει» ότι… πολλά έχουν αλλάξει προς το καλύτερο και ότι έχει απομακρυνθεί το ενδεχόμενο της χρεοκοπίας.

«Η μόνη συμβολή του κ. Προβόπουλου στην αντιμετώπιση της κρίσης είναι ότι μας λέει ακριβώς το τί δεν πρέπει να κάνουμε», αναφέρει σε δήλωσή του ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, Υπεύθυνος ΕΕΚΕ Οικονομικών του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ.
 
Όλη η δήλωση του Ευκλείδη Τσακαλώτου:

 
Η ομιλία του κ. Προβόπουλου στην παρουσίαση της Έκθεσης της Τράπεζας της Ελλάδος για το 2012 εξηγεί από μόνη της γιατί η Ελλάδα έχει χάσει το ¼ του παραγόμενου προϊόντος της, γιατί η ανεργία θα προσεγγίσει το 30% και γιατί η φτώχεια και η απόγνωση αποτελούν το βασικό χαρακτηριστικό της ελληνικής κοινωνίας. Διότι ενώ όλα αυτά αποτελούν συνέπεια της πολιτικής του Μνημονίου, ο κ. Προβόπουλος συνεχίζει να την εμφανίζει ως μονόδρομο. Υιοθετώντας μάλιστα και τη γλώσσα των πιστωτών, ακυρώνει την όποια δυνατότητα διαπραγμάτευσης καθώς θεωρεί ότι οι αρνητικές συνέπειες προέρχονται από τη μη εφαρμογή του Μνημονίου και έτσι προτείνει τη συνέχισή του «χωρίς αποκλίσεις και καθυστερήσεις».
 
Δυσάρεστη έκπληξη προκαλούν και οι πολιτικές παρεμβάσεις ενός «ανεξάρτητου» θεσμικού παράγοντα. Ο κ. Προβόπουλος θεωρεί το εκλογικό αποτέλεσμα ως «θετική απάντηση του ελληνικού λαού όσον αφορά το ιστορικό διακύβευμα της παραμονής στο ευρώ». Επιπλέον, καλεί την κοινωνία να σωπάσει και να μην προβάλλει «ακραίες ή άκαιρες διεκδικήσεις», περιμένοντας τις ευεργετικές συνέπειες του Μνημονίου. Αναρωτιέται κανείς τι τον χρειαζόμαστε τον κύριο Προβόπουλο όταν έχουμε τον κ. Ρεν να μας λέει τα ίδια.
 
Σε σχέση με τις βασικές παρατηρήσεις του:
 
– Ο κ. Προβόπουλος μιλά για βελτίωση του επιχειρηματικού κλίματος, ενώ η οικονομία βρίσκεται σε διαρκή πτώση, με την κατάρρευση της βιομηχανικής παραγωγής και των πωλήσεων.
 
– Ο κ. Προβόπουλος μιλά για τη μεγάλη μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος, παραβλέποντας τη διαρκή αποτυχία της οικονομικής πολιτικής και τη λήψη νέων επαχθών μέτρων. Μιλάει, επίσης, για τη βελτίωση του εξωτερικού ισοζυγίου, όταν αυτή προέρχεται κυρίως από τη μείωση των εισαγωγών λόγω της ραγδαίας πτώσης της κατανάλωσης.
 
– Ο κ. Προβόπουλος μιλά για την αντοχή του τραπεζικού συστήματος και την αναδιάταξή του. Ξεχνά όμως να αναφέρει ότι τα τελευταία χρόνια οι τράπεζες ουσιαστικά δεν λειτουργούν, ότι η αναδιάταξη του τραπεζικού συστήματος γίνεται με «προίκα» τις κρατικές τράπεζες και ότι ο ελληνικός λαός φορτώνεται χρέος 50 δις € για να μείνουν οι ιδιωτικές τράπεζες στα χέρια των μετόχων τους.   
 
Η μόνη συμβολή του κ. Προβόπουλου στην αντιμετώπιση της κρίσης είναι ότι μας λέει ακριβώς το τί δεν πρέπει να κάνουμε. Ο δρόμος για την έξοδο της ελληνικής οικονομίας από το τούνελ της ύφεσης περνά από την ακύρωση του Μνημονίου, την επαναδιαπραγμάτευση της δανειακής σύμβασης με διαγραφή του μεγαλύτερου μέρους του χρέους και τη στροφή σε αναπτυξιακές πολιτικές μέσω της ενίσχυσης των εισοδημάτων αυτών που έχουν πληγεί περισσότερο από την κρίση.
        
 

 

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΣΑΒΒΑΤΟ 27.04.2024 01:50