search
ΣΑΒΒΑΤΟ 27.04.2024 07:11
MENU CLOSE

Η τυραννία της ομορφιάς

27.02.2013 22:00
Η τυραννία της ομορφιάς - Media

«Παρά τον θόρυβο που την περιβάλλει, η απονομή των Όσκαρ είναι μια εσωτερική τελετή, είναι η συνάντηση του κινηματογράφου με τον εαυτό του σε μια προσπάθεια ανάστασης νεκρών, εξορκισμού των ρυτίδων, των γηρατειών, της αρρώστιας, του τέλους»…

«Παρά τον θόρυβο που την περιβάλλει, η απονομή των Όσκαρ είναι μια εσωτερική τελετή, είναι η συνάντηση του κινηματογράφου με τον εαυτό του σε μια προσπάθεια ανάστασης νεκρών, εξορκισμού των ρυτίδων, των γηρατειών, της αρρώστιας, του τέλους», έχει πει ο Φεντερίκο Φελλίνι. «Η τελετή της απονομής των Όσκαρ έχει τη γοητεία της γελοιογραφίας, είναι μια γελοιογραφία της παγκόσμιας κρίσης, είναι η ανάσταση της σάρκας».
 
Και το διασημότερο παράδειγμα της τυραννίας που ασκεί η ομορφιά στην πιο σουρεαλιστική εκδοχή της, σκέφτομαι, διαβάζοντας κάθε χρόνο τα μυθικά ποσά που προσφέρονται στον βωμό της ματαιοδοξίας των πλέον ανασφαλών ανθρώπων του κόσμου, των διάσημων σταρ του Χόλιγουντ. Για να νικήσουν τον χρόνο, δηλαδή τον εαυτό τους. Γιατί ο κόσμος τους δεν υπακούει στους νόμους των κοινών θνητών. Οι αναλογίες έχουν διασαλευτεί, η διαφορετικότητα έχει καταργηθεί. Με κάθε ουλή νυστεριού, με κάθε τσιμπιά ένεσης, η φρικιαστική συμμετρία έχει γίνει η νέα θεότητα. Στη σιλικονούχα εκδοχή του τέλειου ανθρώπινου όντος η τεχνητή ομοιομορφία είναι το μέγα ζητούμενο. Στο Χόλιγουντ όλα είναι τέχνη, ιδίως τα «σωστά» ζυγωματικά. Και οι κάθε λογής «επιδιορθώσεις», που κάνουν σχεδόν αγνώριστα πασίγνωστα πρόσωπα, όπως στη φετινή τελετή, που τρομάξαμε να αναγνωρίσουμε τη Ρενέ Ζελβέγκερ. Αλλά και η Κάθριν Ζέτα Τζόουνς έχει μπει για τα καλά στον χορό, κάθε χρόνο πιο νέα και πιο ωραία…
 
Μ’ αρέσει πάντα αυτό που έχει πει η καταθλιπτική Κίρστεν Ντανστ: «Ως ηθοποιός πρέπει να είσαι ευαίσθητος και ευάλωτος. Την ίδια στιγμή πρέπει να είσαι σούπερ κοινωνικός, όμορφος, συνέχεια ευδιάθετος, με όλους πολύ ευγενικός. Εγώ δεν μπορώ». Κανένας και καμία στην ουσία δεν μπορούν να αντέξουν τις προσδοκίες μεγατόνων των στούντιο – πολυεθνικών. Αλλά το κάνουν εμμονικά δείχνοντας ακόμα ομορφότεροι, ακόμα πιο αστραφτεροί, σε ένα παιχνίδι που δεν τελειώνει ποτέ, σε έναν αλλόκοτο πλανήτη που είναι στρωμένος με κόκκινα χαλιά και τηλεοπτικά συνεργεία.
 
Τα μαγικά μαντζούνια της φήμης
 
Από τα παμπάλαια φυτικά σκευάσματα υπόπτου προελεύσεως, που έκαναν τις κόρες των ματιών να διαστέλλονται μέχρι… τυφλώσεως, ώς τη δηλητηριώδη παχιά, λευκή σκόνη για να επιτευχθεί το αλαβάστρινο μπούστο των σαιξπηρικών ηρωίδων, που μπορούσε να προκαλέσει ακόμα και ασφυξία, και από το προπολεμικό παραλυτικό φάρμακο κατά της τριχοφυΐας μέχρι τις πρώιμες πλαστικές επεμβάσεις για το σέξι πιγούνι της Μονρόε και τα τοξωτά φρύδια της Ντίτριχ, ο κατάλογος είναι μακρύς και ευφάνταστος.
 
Στις μέρες μας, η βιομηχανία της προωθημένης ομορφιάς, που εδρεύει κοντά στα σπίτια των διάσημων σταρ του Χόλιγουντ, υπόσχεται ακόμα περισσότερη λάμψη και μαγεία. Τι να πει κανείς διαβάζοντας σήμερα στο Διαδίκτυο για την πιο ακριβή μάσκα μαλλιών της ιστορίας, που αποτελεί πρόσφατη «καινοτομία» εταιρείας καλλυντικών της Σάντα Μόνικα; Μια μάσκα που φτιάχνεται από… βρασμένους όρχεις ταύρου (!) και είναι το must για υπέροχα, στιλπνά μαλλιά το βράδυ της Τελετής. Ή την απολέπιση προσώπου με… περιττώματα πουλιών (σε μορφή σκόνης ευτυχώς!), η οποία κάνει το πρόσωπο να λάμπει κάτω απ’ τα φλας και τα φώτα. Πιο ακριβά απ’ όλα, ψεύτικα νύχια βαμμένα με βερνίκι μαύρων διαμαντιών, που κάνει σίγουρα μια σταρ να ξεχωρίζει με τα… τρισδιάστατα νύχια της.
 
Στην υπηρεσία του θαύματος
 
Το κυνήγι της τελειότητας και της νεότητας δεν έχει τέλος, η εγγενής ανασφάλεια δεν επιτρέπει ούτε συγχωρεί καμία τσιγκουνιά, ολιγωρία ή… οπισθοχώρηση. Η αναμέτρηση είναι ανελέητη, οι καριέρες ευάλωτες, τα αφεντικά με τα πούρα αδυσώπητα. Κι αν όλα όσα αναφέραμε θεωρούνται υπερβολές της τελευταίας στιγμής για μια έξτρα λάμψη ματαιοδοξίας και επιβεβαίωσης, ένας ολόκληρος στρατός από επαγγέλματα, που ζει αποκλειστικά από τις ανασφάλειες των διασήμων της Πόλης των Αγγέλων, δουλεύει νυχθημερόν στην υπηρεσία του θαύματος: διαιτολόγοι, διατροφολόγοι, personal trainers και γκουρού κάνουν υπερωρίες για να σμιλέψουν τον τέλειο γλουτό για τη μεγάλη νύχτα. Πλαστικοί χειρουργοί κάνουν «θαύματα» στο πρόσωπο της Νικόλ Κίντμαν (που φέτος σαν να ξεφούσκωσε λιγάκι), της «αειθαλούς» Τζέιν Φόντα και της «διαχρονικής» Μπάρμπρα Στρέιζαντ. Κομμωτές καταφτάνουν χαράματα για να λούσουν και να χτενίσουν εξτένσιονς «ειδική παραγγελία» από μαλλιά πάμφτωχων γυναικών της Ινδίας και του Πακιστάν. Μόδιστροι, εξίσου διάσημοι με τους πελάτες τους, προσθέτουν τετ α τετ ή on line την τελική «πινελιά» πάνω στην πιο ακριβή τουαλέτα τους. Και οι χρυσοχόοι, με συνοδεία σεκιουριτάδων, παραδίδουν κοσμήματα αξίας όσο ο προϋπολογισμός μιας μικρής χώρας.
 
Κι όμως, δεν φταίνε οι σταρ. Γιατί ξέρουν πως είναι αναλώσιμοι. Φταίει μια ολόκληρη κουλτούρα του εφήμερου και το χρηματιστήριο της show biz, που επενδύει σε απόλυτες βεβαιότητες. Μια παραπάνω ρυτίδα κάτω από το ανελέητο φως της μεγάλης βραδιάς μπορεί να μεταμορφώσει τους πιο απρόσιτους megastar σε γέρικους κύκνους, που απλώς τους βλέπεις να γλιστρούν πάνω στα ακίνητα νερά μιας μικρής λίμνης. Όσο δείχνουν νέοι, ωραίοι και ευτυχείς, θα είναι όμηροι στο καθεστώς της πιο στυγνής δικτατορίας: της δικτατορίας της ομορφιάς.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΣΑΒΒΑΤΟ 27.04.2024 02:01