search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 26.04.2024 15:43
MENU CLOSE

Ένταση και προσαγωγες στην Ιερισσό

07.03.2013 09:51
Ένταση και προσαγωγες στην Ιερισσό - Media

Εκτεταμένη χρήση χημικών δείχνουν τα βίντεο από την επίθεση των ΜΑΤ στην Ιερισσό παρά τις διαψεύσεις της Αστυνομίας. Με αναπνευστικά προβλήματα μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο παιδιά παρακείμενου σχολείου.
Για ωμή χρήση βίας και τρομοκρατία του λαού κάνουν λόγο ΣΥΡΙΖΑ, Ανεξάρτητοι Έλληνες και ΚΚΕ, ενώ το ΠΑΣΟΚ ζήτησε από την Αστυνομία να μη  «ρίχνει λάδι στη φωτιά». «Όχι στη γενικευμένη βία κατά κοινωνιών», λέει η ΔΗΜΑΡ

Με αναπνευστικά προβλήματα μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο παιδιά από το σχολείο της Ιερισσού καθώς η αστυνομία σε κοντινή απόσταση έκανε ρίψη χημικών προκειμένου να απωθήσει κατοίκους που διαμαρτύρονται για την προσαγωγή 5 ατόμων για την επίθεση στα μεταλλεία χρυσού στις Σκουριές στις 17 Φεβρουαρίου.

Τρία άτομα έχουν μεταφερθεί στο Περιφερειακό Ιατρείο Ιερισσού, όπως επιβεβαίωσε στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων εκπρόσωπος του Κέντρου Υγείας Παλαιοχωρίου.

Σύμφωνα, άλλωστε, με τον εκπρόσωπο του Παρατηρητηρίου Μεταλλευτικών Δραστηριοτήτων, Τόλη Παπαγεωργίου, έγινε γνωστό ότι τραυματίστηκε ένα 15χρονο αγόρι από κάλυκα δακρυγόνου που έπεσε στο κεφάλι του κατά τη διάρκεια ρίψης δακρυγόνων από τις αστυνομικές δυνάμεις στο σχολείο της Ιερισσού.

Σύμφωνα με τα τοπικά μέσα ενημέρωσης οι κάτοικοι βρίσκονται έξω από το αστυνομικό τμήμα, δίπλα από το οποίο είναι το σχολείο, σημειώνονται συμπλοκές και καίνε λάστιχα.

Η αστυνομία διαψεύδει κατηγορηματικά ότι έγινε χρήση χημικών σε σχολείο και οικίες της περιοχής και κάνει λόγο για περιορισμένη χρήση χημικών ενώ αποδίδει την αποπνικτική ατμόσφαιρα στην καύση ελαστικών από τους κατοίκους.
 
Σύμφωνα με ανακοίνωση της γενικής αστυνομικής διεύθυνσης κεντρικής Μακεδονίας δεν πραγματοποιήθηκαν προσαγωγές ή συλλήψεις ατόμων, και οι αστυνομικές δυνάμεις που έσπευσαν στην περιοχή είχαν ως σκοπό «την υποβοήθηση των αστυνομικών ερευνών, που διενεργούνται στο πλαίσιο της προκαταρκτικής εξέτασης για τον εμπρησμό σε εγκαταστάσεις εταιρείας στις Σκουριές Χαλκιδικής»

 

Οι 5 προσαχθέντες, σύμφωνα πάντα με τα τοπικά μέσα ενημέρωσης, μεταφέρθηκαν στην Ιερισσό με συνοδεία έξι κλούβες των ΜΑΤ και 7-8 αστυνομικά αυτοκίνητα για να γίνει έρευνα στα σπίτια τους.
 
Για… «περιορισμένη χρήση χημικών στο σημείο όπου παρακωλύονταν η πρόσβαση των αστυνομικών» έκανε λόγο ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος, Σταύρος Καλαφάτης. Συγκεκριμένα, μιλώντας στη Βουλή, είπε: «Αστυνομική δύναμη είχε μεταβεί στην περιοχή, παρουσία δύο δικαστικών λειτουργών, με σκοπό να προβεί σε έρευνα για την τρομοκρατική επίθεση που είχε λάβει χώρα στην περιοχή, πριν από δύο εβδομάδες. Κάποιοι κάτοικοι απέκλεισαν την πρόσβαση της αστυνομίας και έκαψαν λάστιχα, δημιουργώντας αποπνικτική ατμόσφαιρα. Έγινε περιορισμένη χρήση χημικών στο συγκεκριμένο σημείο, όπου παρακωλύονταν η πρόσβαση των αστυνομικών, που είχαν πάει εκεί για να επιτελέσουν το καθήκον τους».

Οι αντιδράσεις των κομμάτων:
 
Την απόσυρση των ΜΑΤ από την Ιερισσό της Χαλκιδικής ζήτησαν οι  κοινοβουλευτικοί εκπρόσωποι του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠΑΣΟΚ.
 
«Δυνάμεις των ΜΑΤ έχουν μπει στην πόλη της Ιερισσού και τρομοκρατούν τους πολίτες. Η τοπική κοινωνία αντιδρά στην εγκατάσταση της Μονάδας Χρυσού στην περιοχή. Καλούμε την κυβέρνηση να αποσύρει τις δυνάμεις των ΜΑΤ» είπε ο Ευάγγελος Αποστόλου, από τον ΣΥΡΙΖΑ.
 
Αλλά και ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ, Ιωάννης Δριβελέγκας κατήγγειλε ότι «αυτή τη στιγμή, οι δυνάμεις των ΜΑΤ περιπολούν στην πόλη και με αυταρχικές μεθόδους τρομοκρατούν τους πολίτες, έχοντας μάλιστα ρίξει και χημικά στα σχολεία». Αυτές οι συμπεριφορές δεν ταιριάζουν αυτή την εποχή, υπογράμμισε. Φοβάμαι για τα χειρότερα, είπε ο κ. Δριβελέγκας και κάλεσε τους αρμόδιους υπουργούς να αναλάβουν πρωτοβουλία, ώστε «να μην ριχθεί άλλο λάδι στη φωτιά και να καταλαγιάσουν τα πράγματα».
 
Για «όργιο αστυνομικής καταστολής» κάνει λόγο ο ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ:
 
«Στην προσπάθειά της να τρομοκρατήσει τους κατοίκους και να καταστείλει τις αγωνιστικές κινητοποιήσεις μιας ολόκληρης περιοχής, η κυβέρνηση δείχνει το αυταρχικό της πρόσωπο για μια ακόμη φορά στη Χαλκιδική.
 
»Ο ζήλος της κυβέρνησης Σαμαρά για την προστασία των επιχειρηματικών συμφερόντων είναι τέτοιος που δίνει εντολές για τη συνέχιση και την όξυνση της αδικαιολόγητης και απροκάλυπτης χρήσης βίας από τις αστυνομικές δυνάμεις.  Με πρόσχημα την επίθεση στο εργοτάξιο στις Σκουριές, οι δυνάμεις καταστολής έχουν θέσει υπό κατοχή την Ιερισσό, με εισβολές σε σπίτια, προσαγωγές ανήλικων μαθητών, χρήση χημικών ακόμα και μέσα σε σχολείο.
 
Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ καλεί την κυβέρνηση να δώσει τέλος στο όργιο αστυνομικής τρομοκρατίας και καταστολής και να αποσύρει άμεσα τα ΜΑΤ από την περιοχή.»
 
«Η Αστυνομία να μη ρίχνει λάδι στη φωτιά» λέει το ΠΑΣΟΚ:

 
« Η Αστυνομία σε καμία περίπτωση δεν θα πρέπει να υπερβαίνει το μέτρο και με τη στάση της να ρίχνει λάδι στη φωτιά.
 
»Σε μια εποχή δύσκολη για όλους ο μόνος δρόμος είναι ο διάλογος και η συνεννόηση, τόσο ανάμεσα στις πολιτικές δυνάμεις όσο και στην  κοινωνία.
 
Το ΠΑΣΟΚ καταδικάζει τη βία, επιμένει στην ανάγκη σεβασμού της νομιμότητας, αλλά γνωρίζει ότι μόνο με ψύχραιμες κινήσεις μπορεί να επιτευχθεί ο τελικός στόχος, που είναι η ανάπτυξη και η κοινωνική ειρήνη. »
 
Ανεξάρτητοι Έλληνες: Να παραιτηθούν οι υπουργοί Δημόσιας Τάξης και Παιδείας
 
Κοινή δήλωση από τους Ανεξάρτητους Έλληνες έκαναν οι τομεάρχες Βασίλης και Σταυρούλα Ξουλίδου.
 
«Καταδικάζουμε και καταγγέλλουμε τις αθλιότητες και τους κάθε είδους τραμπουκισμούς των πολιτικών που θεωρούν ότι επειδή αυτοί είναι υποτελείς και υπόδουλοι, έτσι είναι και ο ελληνικός λαός.
 
»Διμοιρίες των ΜΑΤ απέκλεισαν πολιορκώντας την πόλη της Ιερισσού στη Χαλκιδική, ρίχνοντας καπνογόνα και δακρυγόνα εναντίον μαθητών μέσα σε σχολείο, οι οποίοι συμπαραστέκονταν σε συλληφθείσα συμμαθήτρια τους, όπως καταγγέλλει ο ίδιος ο αναπληρωτής Λυκειάρχης κ. Πασχαλίδης.
 
»Ο υπουργός Δημοσίας Τάξεως δεν ντρέπεται και δεν υποβάλλει την παραίτησή του.
 
»Ο υπουργός Παιδείας προφανώς συμφωνώντας, ούτε παρεμβαίνει, ούτε και παραιτείται. Και αυτό γιατί ξέρουν ότι δεν αφορά τα δικά τους παιδιά.
 
Αυτό το αίσχος τους, τους το αφιερώνουμε γιατί τους αξίζει. »
 
«Όχι στη γενικευμένη βία κατά κοινωνιών», λέει η ΔΗΜΑΡ

«H αυτονόητη υποχρέωση της αστυνομίας και των εισαγγελικών αρχών για διερεύνηση εγκληματικών πράξεων σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να οδηγεί σε γενικευμένη χρήση βίας κατά κοινωνιών, πολύ δε περισσότερο κατά μαθητών». Αυτό δήλωσε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΔΗΜΑΡ, Νίκος Τσούκαλης, για τα γεγονότα στην Ιερισσό.

ΚΚΕ: στόχος της κυβέρνησης είναι η ωμή τρομοκρατία:
 
«Το ΚΚΕ καταγγέλλει το όργιο αυταρχισμού που εξαπέλυσε η κυβέρνηση σε βάρος του λαού και της νεολαίας της Ιερισσού στη Χαλκιδική, με πρόσχημα την προβοκατόρικη εμπρηστική επίθεση στις Σκουριές», αναφέρεται σε ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου του κόμματος, όπου προστίθεται ότι «ο στόχος της κυβέρνησης είναι με την ωμή και μαζική τρομοκρατία να κάμψει το αγωνιστικό φρόνημα των κατοίκων της περιοχής».
 
«Να σταματήσουν τώρα οι εισβολές των ΜΑΤ και η τρομοκρατία. Οι εργαζόμενοι και τα λαϊκά στρώματα πρέπει να καταδικάσουν τη συγκυβέρνηση και να απορρίψουν τις συκοφαντίες και τα ψέματα που χρησιμοποιεί για να δικαιολογήσει τη βάρβαρη πολιτική και τη δράση της», καταλήγει η ανακοίνωση του ΚΚΕ.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 26.04.2024 15:41