search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 26.04.2024 21:04
MENU CLOSE

Του πνεύματος και του οινοπνεύματος

09.03.2013 22:00
Του πνεύματος και του οινοπνεύματος - Media

Το «Golem» είναι ένα καφέ – μπαρ με οθόνη για προβολές, σκηνή με πιάνο για τραγούδι, προσεγμένη βιβλιοθήκη και μακρύ κατάλογο ποτών, το οποίο βρίσκεται στο κέντρο του Αμβούργου.

Το «Golem» είναι ένα καφέ – μπαρ με οθόνη για προβολές, σκηνή με πιάνο για τραγούδι, προσεγμένη βιβλιοθήκη και μακρύ κατάλογο ποτών, το οποίο βρίσκεται στο κέντρο του Αμβούργου. Κι επειδή αυτοί που γράφουν, πίνουν κιόλας, οι ιδιοκτήτες του σκέφτηκαν να ζητήσουν από πνευματικούς ανθρώπους και καλλιτέχνες που βρίσκονται στο Αμβούργο ή κατάγονται απ’ αυτό, να καταγράψουν τις σκέψεις τους για το πιοτό, τον πότη και την κουλτούρα του! Τα κείμενα συγκεντρώθηκαν σ’ έναν όμορφο τόμο με τίτλο «Το Τέλος της Εγκράτειας. Περί μπαρ, ποτών και αυτοεκτίμησης – αλλά και της ωραιότητος της παρακμής», που κυκλοφόρησε χθες!
Οι περισσότεροι από τους γράφοντες στο εξαιρετικό αυτό πόνημα είναι άγνωστοι στην Ελλάδα: Για παράδειγμα, ο ιστορικός τέχνης Ρ. Ορτ, που γράφει ότι ο Γκι Ντεμπόρ, ο αρχηγός της Καταστασιακής Διεθνούς, ενός κινήματος της δεκαετίας του ’60 στο οποίο συμμετείχε και ο Σαρτρ, έφτανε στην dérive (παραφορά), που ήταν το πνευματικό κλειδί της δημιουργίας, με το αλκοόλ… Ο κοινωνιολόγος Ρ. Μπέρεντς, πάλι, θυμίζει ότι το πιοτό έπαιζε σημαίνοντα ρόλο στην καταστολή των ταξικών αγώνων της εργατικής τάξης και ότι παλιά οι εργοστασιάρχες το διένειμαν… τζάμπα στο τέλος της βάρδιας στις μεγάλες βιομηχανικές μονάδες!

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 26.04.2024 21:04