search
ΣΑΒΒΑΤΟ 27.04.2024 02:07
MENU CLOSE

Χειρόφρενο στα σχολικά λεωφορεία σε 6 νομούς

08.03.2013 17:35
Χειρόφρενο στα σχολικά λεωφορεία σε 6 νομούς - Media

Το ένα μετά το άλλο τα ΚΤΕΛ αναστέλλουν επ’ αόριστον τα δρομολόγια μεταφοράς μαθητών, εξαιτίας της μη καταβολής δεδουλευμένων για τη σχολική χρονιά 2011-2012, αλλά και της απόφασης για περικοπή 20% στη δαπάνη των μαθητικών δρομολογίων που έχουν ήδη εκτελέσει.

Του Μιχάλη Χαριάτη
 
Το ένα μετά το άλλο τα ΚΤΕΛ αναστέλλουν επ’ αόριστον τα δρομολόγια μεταφοράς μαθητών, εξαιτίας της μη καταβολής δεδουλευμένων για τη σχολική χρονιά 2011-2012, αλλά και της απόφασης για περικοπή 20% στη δαπάνη των μαθητικών δρομολογίων που έχουν ήδη εκτελέσει.

Από την αρχή της εβδομάδας και μέχρι σήμερα δεν μεταφέρουν μαθητές τα ΚΤΕΛ των νομών Μεσσηνίας, Αργολίδας, Σερρών, Κοζάνης, Γρεβενών Καστοριάς, με συνέπεια χιλιάδες παιδιά να μην μπορούν να φτάσουν στις σχολικές αίθουσες και δημιουργώντας παράλληλα σοβαρό πρόβλημα σε πολλές οικογένειες, που αναγκαστικά πλέον μεταφέρουν με δικά τους μέσα τα παιδιά στα σχολεία.

Επ’ αόριστον ανέστειλε από χθες το πρωί τα σχολικά δρομολόγια το ΚΤΕΛ Μεσσηνίας σε όλο τον νομό. Κύριο αίτημα του ΚΤΕΛ Μεσσηνίας αποτελεί, σύμφωνα με τον πρόεδρο του τοπικού ΚΤΕΛ Νικήτα Μπούρα, «η καταβολή δεδουλευμένων ύψους 1,8 εκατ. ευρώ, χωρίς την αδικαιολόγητη μείωση 20% που θέλει η κυβέρνηση».

Ο πρόεδρος του ΚΤΕΛ Μεσσηνίας σημείωσε χαρακτηριστικά για την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί ότι «δεν μπορούν να μας εμπαίζουν, αφού άλλα είχαμε συμφωνήσει. Δεν αντέχουμε οικονομικά. Δεν μπορούμε να τα βγάλουμε πέρα άλλο. Οι γονείς μεταφέρουν τα παιδιά στα σχολεία με τα δικά τους αυτοκίνητα. Μιλάμε για το μεγαλύτερο κομμάτι της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης, δηλαδή για χιλιάδες παιδιά».

Σε ανακοίνωσή του το ΚΤΕΛ Μεσσηνίας για την απόφαση που έλαβε κάνει λόγο για εξαντλητικές και επίμονες διαβουλεύσεις, και αφού εξαντλήθηκαν όλα τα περιθώρια «αναστέλλει επ’ αόριστον, από Τετάρτη 6-3-2013, την εκτέλεση του έργου της μεταφοράς των μαθητών Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης του Νομού Μεσσηνίας, με όλα τα μισθωμένα μεταφορικά μέσα, λόγω αδυναμίας της εταιρείας να καλύψει πλέον τις λειτουργικές δαπάνες αυτού του έργου, αδυναμία η οποία οφείλεται τόσο στις ανεξόφλητες οφειλές εκ μέρους της πολιτείας προς την εταιρεία για το σχολικό έτος 2011-2012 όσο και στη μη σύννομη περικοπή που γίνεται στις ως άνω οφειλές».

Στην ίδια… γραμμή βρίσκεται και το ΚΤΕΛ Αργολίδας, το οποίο συνεχίζει για τρίτη μέρα να μην πραγματοποιεί τα δρομολόγια μεταφοράς των μαθητών στον νομό. Το ΚΤΕΛ Αργολίδας διεκδικεί την καταβολή των δεδουλευμένων χωρίς παρακράτηση, καθώς αυτό δεν προκύπτει από καμία συμφωνία ή συμβατική υποχρέωση, επισημαίνοντας, μάλιστα, ότι έχουν υπάρξει ανάλογες πληρωμές σε άλλους νομούς χωρίς παρακράτηση.

Την αναστολή των μαθητικών δρομολογίων από προχθές Τετάρτη έχει αποφασίσει και το ΚΤΕΛ Σερρών, καθώς το υπουργείο Οικονομικών δεν φάνηκε συνεπές στη δέσμευσή του για τη σταδιακή αποπληρωμή του χρέους, που συνολικά αγγίζει τα 3,5 εκατ. ευρώ.

Από το ΚΤΕΛ Κοζάνης δεν πραγματοποιούνται τις τελευταίες τρεις ημέρες τα σχολικά δρομολόγια. «Τα δεδουλευμένα αγγίζουν τα 1,4 εκατ. ευρώ και δεν έχουμε πληρωθεί από τον Νοέμβριο του 2011. Περίπου 3.000 παιδιά πάνε με δικά τους μέσα πλέον στο σχολείο» υποστηρίζει ο αντιπρόεδρος του τοπικού ΚΤΕΛ Κωνσταντίνος Πίττας.

Στα Γρεβενά τα ΚΤΕΛ δεν μεταφέρουν επ’ αόριστον από τη Δευτέρα τους μαθητές στα σχολεία, με αποτέλεσμα 700 περίπου παιδιά να ταλαιπωρούνται, ενώ από χθες Τετάρτη ανέστειλαν τα μαθητικά δρομολόγια και τα ΚΤΕΛ Καστοριάς, με συνέπεια 600 με 800 παιδιά να μετακινούνται με δικά τους μέσα για να φτάσουν στα σχολεία τους.

Αναδημοσίευση από την εφημερίδα '' 6μέρες''

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΣΑΒΒΑΤΟ 27.04.2024 02:01