search
ΣΑΒΒΑΤΟ 27.04.2024 01:22
MENU CLOSE

Γρήγορα κάλπες γιατί τα πράγματα γίνονται ανεξέλεγκτα

16.03.2013 22:00
oldphotossel81363341063.jpg

Εκλογές, πριν τα πράγματα γίνουν ανεξέλεγκτα, ζήτησε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας, αίτημα που φαίνεται να πατά στην εκτίμηση ότι όχι μόνο «το πρόγραμμα δεν βγαίνει», αλλά και ότι ο κλοιός σφίγγει ολοένα και περισσότερο γύρω από τον Σαμαρά, του οποίου τα αδιέξοδα αυξάνονται συνεχώς.

Εκλογές, πριν τα πράγματα γίνουν ανεξέλεγκτα, ζήτησε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας, αίτημα που φαίνεται να πατά στην εκτίμηση ότι όχι μόνο «το πρόγραμμα δεν βγαίνει», αλλά και ότι ο κλοιός σφίγγει ολοένα και περισσότερο γύρω από τον Σαμαρά, του οποίου τα αδιέξοδα αυξάνονται συνεχώς.

Ειδικότερα, μιλώντας στο πλαίσιο εκδήλωσης του ΣΥΡΙΖΑ στη Νίκαια για τα 70 χρόνια από το μπλόκο της Κοκκινιάς, κάλεσε τον πρωθυπουργό να προκηρύξει εκλογές και να μην προχωρήσει σε νέα μέτρα, καθώς, όπως είπε, αυτή δεν θα είναι μόνο η τελευταία απόφαση της τρικομματικής, αλλά ταυτόχρονα «θα πυροδοτήσει ανεξέλεγκτη κοινωνική ένταση».
Πάντως το σύνολο των κινήσεων της ηγεσίας του ΣΥΡΙΖΑ «προδίδει» προετοιμασία για εκλογές: δίμηνη καμπάνια κι εξόρμηση στην κοινωνία, κυβερνητικό πρόγραμμα (προτάσεις για το φορολογικό, την παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας κ.λπ.), αλλά και κινήσεις που άλλοτε θα ξένιζαν, όπως πυκνές διεργασίες και ζυμώσεις με αντικείμενο ευρείες πολιτικές συμμαχίες, ανοίγματα στο κεντροδεξιό κοινό, εκστρατεία κατά της «νέας μιντιακής διαπλοκής», καθώς και ενημερωτικές συναντήσεις με ιδιοκτήτες και διευθυντικά επιτελεία των μιντιακών ομίλων, υπογράμμιση της αναβάθμισης του θεσμικού ρόλου του ΣΥΡΙΖΑ μέσα από διοργανώσεις (π.χ. η ομιλία στο Μέγαρο για τον Καραμανλή, η διάλεξη στο LSE) κ.λπ.

Η πρόκληση
Οι κυβερνητικές βλέψεις της ηγεσίας του ΣΥΡΙΖΑ και τα εργαλεία με τα οποία εκτιμά ότι θα τις εκπληρώσει αποτυπώθηκαν καθαρά στο τέλος της περασμένης εβδομάδας: «Η πρόκληση» υπογράμμισε με νόημα ο Αλέξης Τσίπρας απευθυνόμενος στο εσωκομματικό ακροατήριο από το βήμα της διημερίδας που διοργάνωσαν το ΙΝΕΡΠΟΣΤ του Γεράσιμου Αρσένη και το Levy Institute, στην «Αθηναΐδα», «είναι, σε αυτό το ραγδαία μεταβαλλόμενο σκηνικό, να δείξουμε τόλμη και όχι εμμονές».
Και η «τόλμη», ή αλλιώς το ξεπέρασμα των εμμονών, συνίσταται, κατά το σκεπτικό που προβάλλουν ο πρόεδρος και ηγετικά στελέχη της αξιωματικής αντιπολίτευσης, στην άμεση διεκδίκηση της κυβέρνησης, ακόμη κι αν αυτός ο στόχος περνά μέσα από τις ευρύτερες δυνατές κοινωνικές και πολιτικές συμμαχίες, που υπερβαίνουν κατά πολύ τα στενά όρια μιας «κυβέρνησης της Αριστεράς» με ΚΚΕ και ΑΝΤΑΡΣΥΑ.
Οι εσωκομματικές αντιδράσεις και αντιρρήσεις της Αριστερής Πλατφόρμας – οι οποίες εκδηλώνονται μέσα από την κριτική για κομβικές επιλογές της ηγεσίας το τελευταίο διάστημα, από τα ταξίδια στο εξωτερικό έως την εκδήλωση για τον Καραμανλή – δεν φαίνεται να κάμπτουν την ηγεσία.
Η Αριστερή Πλατφόρμα – η οποία ζήτησε να καθυστερήσει έως το φθινόπωρο η διεξαγωγή του συνεδρίου, πρόταση που απορρίφθηκε – φαίνεται να τελεί υπό τον αιφνιδιασμό της ηγεσίας, η οποία, ύστερα από ένα διάστημα καταιγιστικών πρωτοβουλιών, έφτασε να διακηρύσσει ανοιχτά την ανάγκη για «επικαιροποίηση» της πολιτικής συμμαχιών.
Η αναφορά αυτή έγινε στην παραπάνω διημερίδα, όπου παρέστησαν και άλλα πρώην κυβερνητικά στελέχη, όπως η Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, ο Χάρης Καστανίδης, αλλά και ο Ανδρέας Νεφελούδης, ο οποίος πρόσφατα αποχώρησε από τη ΔΗΜΑΡ.
Απευθυνόμενος προς πάσα κατεύθυνση ο Τσίπρας, με την ομιλία του στην «Αθηναΐδα» για την «εναλλακτική έξοδο από την κρίση», προέκρινε το ευρύτερο δυνατό άνοιγμα όσον αφορά τις πολιτικές συμμαχίες, προϋπόθεση για τις οποίες φαίνεται να τίθενται αφενός η ηγεμονία του ΣΥΡΙΖΑ, αφετέρου ένας ελάχιστος κοινός παρονομαστής, αυτός της απόρριψης της πολιτικής των μνημονίων.
«Είναι απολύτως προφανές ότι μπορεί να υπάρξει μια νέα πολιτική συμμαχία ευρύτερων δυνάμεων, αριστερών, οικολογικών και προοδευτικών δυνάμεων αλλά και προσωπικοτήτων» σημείωσε.
Κι αν σήμερα κάποια πράγματα μοιάζουν ανέφικτα, ο Αλέξης Τσίπρας απέρριψε τη θέση ότι τα πράγματα στο πολιτικό σκηνικό είναι στατικά, επικαλούμενος το παράδειγμα των πρόσφατων εκλογών και της εκτίναξης του ΣΥΡΙΖΑ.
Παρόλο που, όπως είπε, είναι «παράδοξο» η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ να εκφράζει το συμφέρον της κοινωνίας, αλλά το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης να «δίνει την αίσθηση της αδυναμίας συμμαχιών», εν τούτοις εκτίμησε ότι τα σημερινά εμπόδια θα υπερκεραστούν κάτω από τη δυναμική που θα δημιουργήσει μια εκλογική νίκη του ΣΥΡΙΖΑ.
Εμπόδια τα οποία απέδωσε τόσο στη στάση του ΚΚΕ και της ΔΗΜΑΡ, που για διαφορετικούς λόγους αρνήθηκαν τη συνεργασία, όσο και σε «εμμονές» στα αριστερά και τα δεξιά στην περίπτωση μιας δυνητικής συμμαχίας ΣΥΡΙΖΑ – Ανεξάρτητων Ελλήνων, αλλά και σε… πολιτικές μεταλλάξεις, όπως στην περίπτωση του ΠΑΣΟΚ, το οποίο «δεν είναι το ΠΑΣΟΚ που είχαμε γνωρίσει, αλλά μετατρέπεται σε μια συνιστώσα του Σαμαρά» σημείωσε.

Η… Αριστερά γεροντοκόρη
Την ίδια ώρα, η ηγεσία επιλέγει να απευθυνθεί με σκληρό ύφος στο εσωτερικό του κόμματος και όσους διαφωνούν με αυτήν την αντίληψη περί συμμαχιών (την οποία πάντως η ηγεσία υποδεικνύει ως κοινωνικό, λαϊκό αίτημα). Ο Τσίπρας επέκρινε τη στάση της Αριστερής Πλατφόρμας μιλώντας για Αριστερά – «γεροντοκόρη» (!) που στο όνομα της καθαρότητας φοβάται να κάνει συμμαχίες, ενώ επικαλέστηκε ακόμη και το παράδειγμα του Τσάβες, από την κηδεία του οποίου μόλις είχε επιστρέψει, λέγοντας ότι κι εκείνος μίλησε για «κυβέρνηση λαϊκής σωτηρίας» και «όχι κυβέρνηση της Αριστεράς» και «όρκισε υπουργούς όχι από τον χώρο του Κέντρου, αλλά από τον χώρο της Δεξιάς».
Ενδεικτική είναι και η συνέντευξη του Γιάννη Δραγασάκη στην εφημερίδα «Εποχή» (η οποία απευθύνεται κατά κανόνα σε εσωκομματικό ακροατήριο), με την οποία έστειλε επίσης «σκληρά» μηνύματα: «Το τι δεσμεύει και τι όχι τον ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ, το τι είναι ή δεν είναι ρεαλιστικό, ακόμη και το τι είναι ή δεν είναι αριστερό, δεν θα κριθεί μέσα σε κλειστά γραφεία, αλλά μέσα από την ανοικτή συζήτηση με τους πολίτες, τους εργαζόμενους, το λαό. Όποιοι εντός της Αριστεράς αναπαράγουν αυτή την αντίθεση ρεαλισμού – ριζοσπαστισμού, λυπάμαι που θα το πω, αλλά, κατά τη γνώμη μου, σκέφτονται και ενεργούν με βάση τους κώδικες των αντιπάλων μας, παίζουν στο γήπεδό τους».
Όσον αφορά, πάντως, τις ζυμώσεις με την πλευρά Κατσέλη, η επικρατέστερη ερμηνεία είναι αυτή της πιθανής εκλογικής σύμπραξης. Όμως στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ αφήνουν να εννοηθεί ότι δύσκολα τέτοια πρόσωπα μπορούν να αποτελέσουν υπολογίσιμες δυνάμεις για εκλογική συνεργασία, ενώ από την άλλη αφήνεται ανοιχτό στο μέλλον να συμβάλουν προσφέροντας «τεχνογνωσία» όσον αφορά τον κρατικό μηχανισμό…

 

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΣΑΒΒΑΤΟ 27.04.2024 01:19