search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 26.04.2024 16:16
MENU CLOSE

Το πράσινο «Γαλατικό Χωριό»

18.03.2013 22:00
Το πράσινο «Γαλατικό Χωριό» - Media

Οι κάτοικοι του οικισµού Feldheim της Γερµανίας επένδυσαν στις ΑΠΕ και πέταξαν στα «σκουπίδια» ορυκτά καύσιµα και πυρηνική ενέργεια.

Ένα ιδιότυπο «Γαλατικό Χωριό» σαν αυτό του Αστερίξ στα κόµικς του Ρενέ Γκοσινί µπορεί να συναντήσει κάποιος στη Γερµανία. Μόνο που σε αυτήν την περίπτωση ο οικισµός Feldheim δεν επαναστατεί απέναντι στους…Ρωµαίους, αλλά έχει καταφέρει να γίνει η πρώτη µικρή πόλη που είναι ενεργειακά αυτόνοµη. Οι πολίτες της συγκεκριµένης περιοχής έχουν δηµιουργήσει το δικό τους ενεργειακό δίκτυο, επενδύοντας σε ανανεώσιµες πηγές και δεν εξαρτώνται πλέον στο ελάχιστο από ορυκτά καύσιµα ή πυρηνική ενέργεια.
 
 Το Feldheim βρίσκεται 90 χιλιόµετρα νότια του Βερολίνου, σε ένα οροπέδιο στο οποίο κυριαρχούν οι τεράστιες πεδιάδες και τα πυκνά πευκοδάση. Το εν λόγω χωριό µετρά 150 κατοίκους και ενσαρκώνει το όραµα της Γερµανίας για ενεργειακή αυτονοµία. Χαρακτηριστικό του είναι ότι οι ανεµογεννήτριες είναι περισσότερες από τα σπίτια και τα αγροτικά οικήµατα.
 
Τα φώτα της δηµοσιότητας στράφηκαν στο Feldheim όταν προ τριετίας η καγκελάριος Μέρκελ εστίασε την ενεργειακή πολιτική της χώρας της προς τις εναλλακτικές µορφές ενέργειας. Ειδικά µετά το ατύχηµα στο εργοστάσιο πυρηνικής ενέργειας της Φουκουσίµα, ειδήµονες και επιστήµονες από όλο τον κόσµο και πολύ περισσότερο από την Ιαπωνία κατακλύζουν την περιοχή προσπαθώντας να ενηµερωθούν πληρέστερα για το ενεργειακό «θαύµα» του χωριού αυτού της γερµανικής επαρχίας.
 
Η «Μέκκα» των ΑΠΕ
 
Η πορεία του Feldheim, ώστε πλέον να θεωρείται η «Μέκκα» των πόλεων που σχεδιάζουν την ανάπτυξη «πράσινων» τεχνολογιών, άρχισε το 1994, όταν όλο και περισσότερες ανεµογεννήτριες άρχισαν να εγκαθίστανται στο µέχρι τότε βουκολικό τοπίο. Το 2008, µε την οικονοµική βοήθεια της Ευρωπαϊκής Ένωσης, το χωριό εγκατέστησε τον δικό του σταθµό παραγωγής βιοαερίου, ο οποίος κόστισε 1,7 εκατοµµύρια ευρώ και τροφοδοτείται από έναν πολτό καλαµποκιού και γεωργικά απόβλητα (κυρίως κοπριά).
 
Η συγκεκριµένη µονάδα δίνει ενέργεια σε κάθε κτήριο της περιοχής και χρησιµοποιείται βασικά για να εξυπηρετήσει τις ανάγκες θέρµανσης. Το επιχειρηµατικό ενδιαφέρον για το ενεργειακό δίκτυο της τοπικής κοινωνίας είναι αυξανόµενο, καθώς το Feldheim ήδη συνεργάζεται µε την εταιρεία Energiequelle, που συνέβαλε σε µεγάλο βαθµό στη διεκπεραίωση του φιλόδοξου εγχειρήµατος, αφού ήταν εκείνη που παρείχε την τεχνογνωσία και το οικονοµικό «know how».
 
Το πλάνο της Energiequelle κόστισε στον κάθε κάτοικο 3.000 ευρώ, αλλά πλέον όλοι πληρώνουν 31% λιγότερο για το ρεύµα και περίπου 10% λιγότερο για τη θέρµανση σε σχέση µε τον µέσο Γερµανό. Παράλληλα, το πρότζεκτ δηµιούργησε 30 νέες θέσεις εργασίας, καθιστώντας το γερµανικό χωριό πρωτοπόρο σε ακόµα έναν τοµέα, αφού η ανεργία στην τοπική κοινωνία είναι µηδενική!
 
Ωστόσο, πολλοί παραµένουν σκεπτικοί ως προς το κατά πόσον οι 47 ανεµογεννήτριες και η µονάδα βιοαερίου ενοχλούν τους ντόπιους κατοίκους. Είναι, άλλωστε, αναντίρρητο γεγονός ότι ο θόρυβος των ανεµόµυλων και οι οσµές της µονάδας διαταράσσουν την αρµονία του γραφικού Feldheim. Παρ’ όλα αυτά το κίνητρο όλων στο χωριό είναι τέτοιο που τους βοηθά να παραβλέψουν τα ελάχιστα µειονεκτήµατα. Άλλωστε αυτό που µισούν οι κάτοικοι δεν είναι ο θόρυβος, αλλά η δηµοσιότητα, καθώς, όπως χαρακτηριστικά είπε ένας ντόπιος αγρότης, «µας κάνει να νιώθουµε σαν χρυσόψαρο που ζει σε µια γυάλα».
 

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 26.04.2024 16:16