search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 26.04.2024 20:52
MENU CLOSE

Ένα «χέλι» κόντρα στο μποτιλιάρισμα

11.04.2013 21:00
Ένα «χέλι» κόντρα στο μποτιλιάρισμα - Media

Το ποδήλατο – πατίνι διά χειρός του σχεδιαστή Φίλιπ Σταρκ είναι έτοιµο να κατακτήσει τους δρόµους του Μπορντό.

Tο όνοµα που έδωσε ο διάσηµος σχεδιαστής στο εξαιρετικής αι­σθητικής ποδήλατο που σχεδίασε για την Peugeot και τον ∆ήµο του Μπορντό είναι «Pibal», που σηµαίνει «µωρό – χέλι», µια και η νέα δη­µιουργία του Φίλιπ Σταρκ φιλοδοξεί να γίνει το απόλυτο όχηµα που θα µπορεί να ξεγλιστράει, να ξεφεύγει µε µαεστρία από τους µποτιλιαρι­σµένους δρόµους.
 
Η δηµιουργία του µεγάλου σχεδιαστή θα αποτελέσει τη νέα φουρνιά ποδηλάτων που θα δώσουν άλλο αέρα στο σύστηµα κοινόχρηστων ποδηλάτων που έχει υιοθετήσει η πόλη του Μπορντό εδώ και τρία χρόνια.

Η πρωτοτυπία του «Pibal» είναι ότι πρόκειται για ένα ποδήλατο – πατίνι αφού ο χρήστης µπορεί, ανάλογα µε τις κυκλοφοριακές συνθήκες, να το χρησιµοποιεί κάνοντας πεντάλ ή να το κινεί ως πατίνι χρησιµοποιώντας το ένα πόδι.
 
Η πόλη του Μπορντό, που διαθέτει ήδη 3.500 κοινόχρηστα ποδήλατα, διαπίστωσε ότι η χρήση των ποδηλάτων έχει τριπλασιαστεί τα τελευταία 15 χρόνια, µε αποτέλεσµα πάνω από το 10% των κατοίκων της να µετακινείται καθηµερινά µε ποδήλατο, ποσοστό από τα µεγαλύτερα στις ευρωπαϊκές πόλεις.
 
Ο δήµαρχος της πόλης, ο γνωστός πολιτικός Αλέν Ζιπέ, που είναι και ο υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας, πριν προχωρήσει στην ανανέωση του στόλου των κοινόχρηστων ποδηλάτων, κάλεσε τους πολίτες να καταθέσουν τις προτάσεις τους, οι οποίες στη συνέχεια παραδόθηκαν στον Φίλιπ Σταρκ, ώστε να εµπνευστεί και από αυτές.
 
Το ποδήλατο – πατίνι είναι κατασκευασµένο κυρίως από αλουµίνιο, ζυγίζει 16 κιλά, έχει δύο ταχύτητες, ενώ τα φώτα ανάβουν µε δυναµό. Τα πρώτα 300 ποδήλατα θα παραδοθούν τον Σεπτέµβριο και σταδιακά θα αντικαταστήσουν και τα 3.500 κοινόχρηστα ποδήλατα.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 26.04.2024 20:52