search
ΣΑΒΒΑΤΟ 27.04.2024 05:32
MENU CLOSE

Σε συναγερμό οι ΗΠΑ μετά την επίθεση στη Βοστόνη

16.04.2013 05:41
Σε συναγερμό οι ΗΠΑ μετά την επίθεση στη Βοστόνη - Media

Στο «κόκκινο» οι αμερικανικές αρχές, μετά την επίθεση στο Μαραθώνιο της Βοστώνης, που άφησε πίσω της τρεις νεκρούς (μεταξύ των οποίων ένα οκτάχρονο αγόρι) και περισσότερους από 100 τραυματίες, ορισμένοι από τους οποίους παραμένουν σε κρίσιμη κατάσταση, ενώ περίπου δέκα ακωτηριάστηκαν.

Στο «κόκκινο» οι αμερικανικές αρχές, μετά την επίθεση στο Μαραθώνιο της Βοστώνης, που άφησε πίσω της τρεις νεκρούς (μεταξύ των οποίων ένα οκτάχρονο αγόρι) και περισσότερους από 100 τραυματίες, ορισμένοι από τους οποίους παραμένουν σε κρίσιμη κατάσταση, ενώ περίπου δέκα ακωτηριάστηκαν.
Τα μέτρα ασφαλείας στη Βοστώνη είναι αυξημένα, με συνεχή αστυνομική παρουσία και ελέγχους, ενώ τη διερεύνηση της υπόθεσης έχει αναλάβει το FBI.

«Aποτρόπαια και δειλή πράξη» χαρακτήρισε την βομβιστική επίθεση στην Βοστώνη ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπάρακ Ομπάμα, σε διάγγελμά του.
 
«Με βάση τα όσα γνωρίζουμε μέχρι στιγμής για τις επιθέσεις, το FBI διερευνά την υπόθεση ως μια τρομοκρατική ενέργεια», είπε ο Ομπάμα, τονίζοντας «θα βρούμε όποιους έβλαψαν τους πολίτες μας και θα τους φέρουμε ενώπιον της Δικαιοσύνης».
 
«Δεν ξέρουμε ακόμα ποιος είναι εκείνος που πραγματοποίησε αυτήν την επίθεση και γιατί. Δεν γνωρίζουμε αν ήταν μία πράξη ενός οργανισμού, μία πράξη ενός ατόμου ή περισσότερων ατόμων», ανέφερε, προσθέτοντας : «Ο,τιδήποτε άλλο είναι φημολογία».

Παγκόσμια συγκίνηση έχει προκαλέσει ο θάνατος του οκτάχρονου Μάρτιν Ρίτσαρντ, ο οποίος περίμενε τον πατέρα του να τερματίσει, όταν τον πρόλαβαν οι βόμβες…  Η μητέρα του μικρού υποβλήθηκε σε εγχείρηση στο κεφάλι, ενώ η εξάχρονη αδελφή του έχασε το ένα της πόδι…

Οι Πακιστανοί Ταλιμπάν, οι οποίοι συνδέονται με την αποτυχημένη απόπειρα επίθεσης με παγιδευμένο αυτοκίνητο τον Μάιο του 2010 στην Times Square της Νέας Υόρκης, αρνήθηκαν οποιαδήποτε ανάμειξη.
«Είμαστε υπέρ των επιθέσεων εναντίον των Ηνωμένων Πολιτειών και των συμμάχων τους, όμως δεν έχουμε καμία ανάμειξη σ' αυτή την επίθεση», δήλωσε χαρακτηριστικά στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Εχσανουλάχ Εχσάν, εκπρόσωπος του Τεχρίκ-ι-Ταλιμπάν Πακιστάν (TTP), του κινήματος των Πακιστανών Ταλιμπάν.

Οι δύο εκρήξεις σημειώθηκαν στον τερματισμό του μαραθωνίου, λίγο πριν τις 10 το βράδυ της Δευτέρας (ώρα Ελλάδας).

Σε συνέντευξή του στο CNN, Αμερικανός αξιωματούχος που θέλησε να παραμείνει ανώνυμος, δήλωσε πως τουλάχιστον δύο από τους συνολικά πέντε εκρηκτικούς μηχανισμούς που έσπειραν τον θάνατο και τον τρόμο στην Βοστόνη είχαν λεπίδες και καρφιά για να προκαλέσουν όσο τον δυνατόν περισσότερα θύματα.Πληροφορίες αναφέρουν ότι οι μηχανισμοί ενδέχεται να τοποθετήθηκαν αγνώστους που ήταν ντυμένοι αθλητές.

Οι βόμβες ήταν μικρές και έρευνες που έγιναν δεν έδειξαν ότι ήταν C- 4 (τύπος πλαστικής εκρηκτικής ύλης) ή άλλο εκρηκτικό υλικό υψηλής βαθμίδας αλλά πρόχειροι εκρηκτικοί μηχανισμοί.

 Σύμφωνα με τα αμερικανικά ΜΜΕ, η κάθε βόμβα που χρησιμοποιήθηκε φέρει την (μοναδική) υπογραφή του βομβιστή για το λόγο αυτό οι έρευνες των αμερικανικών αρχών είναι στραμμένες στην «ταυτότητα» των εκρηκτικών μηχανισμών που χρησιμοποιήθηκαν οι οποίες θα τους οδηγήσουν και στους δράστες.

Ένα τοπικό κανάλι μετέδωσε ότι οι αστυνομικές δυνάμεις έκαναν έρευνα σε ένα διαμέρισμα στο Ρεβίρ. 

Οι αρχές κάλεσαν τους κατοίκους της πόλης να αποφεύγουν να μείνουν στα σπίτια τους όπως επίσης και τους χώρους που συνήθως μαζεύεται πολύς κόσμος. 
Αυτόπτες μάρτυρες στο περιστατικό, ανέφεραν ότι παντού υπήρχε αίμα και τραυματισμένοι άνθρωποι. Οι εκρήξεις σημειώθηκαν περίπου τρεις ώρες μετά τον τερματισμό των νικητών, ενώ έτρεχαν ακόμη πολλοί συμμετέχοντες.

Όπως ανακοίνωσε η αστυνομία της Βοστώνης, ακολούθησε μία τρίτη έκρηξη στη Βιβλιοθήκη JFK. Η εκπρόσωπος της αστυνομίας Νέβα Κόκλι δήλωσε ότι «υπήρξε και μια άλλη έκρηξη στη Βιβλιοθήκη JFK» με συνέπεια να προκληθεί πυρκαγιά. Είναι ακόμα άγνωστο εάν η βομβιστική επίθεση σχετίζεται με τη φωτιά στη Βιβλιοθήκη JFK. Ο αρχηγός της αστυνομίας ανέφερε, σύμφωνα με το Associated Press, ότι η φωτιά μπορεί να προκλήθηκε από μηχανισμό αλλά δεν υπάρχουν ακόμη ενδείξεις για σχέση με τις εκρήξεις στο μαραθώνιο.

Φωτογραφία με ύποπτο άντρα κάνει τον γύρο του Διαδικτύου

Αμερικανοί ερευνητές «σκανάρουν» μέσω βίντεο και φωτογραφιών τον χώρο που έγιναν οι εκρήξεις αναζητώντας στοιχεία για το ποιος ευθύνεται για τις δύο βόμβες που εξερράγησαν κοντά στη γραμμή του τερματισμού.

Μια από τις φωτογραφίες είναι και αυτή που φέρνει στο φως της δημοσιότητας  η εφημερίδα Corriere della Sera, που κάνει το γύρο του Διαδικτύου και δείχνει ένα μυστηριώδη άντρα στην οροφή ενός κτηρίου.

Παράλληλα, υπό φρούρηση στο νοσοκομείο φέρεται να κρατείται με βαριά εγκαύματα, ένας 20χρονος υπήκοος Σαουδικής Αραβίας, ωστόσο το θέμα δεν επιβεβαιώνεται ούτε από την τοπική αστυνομία της Βοστόνης, ούτε από το FBI.

Από την πλευρά του το ειδησεογραφικό δίκτυο CBS μεταδίδει πως ο νεαρός Σαουδάραβας «πιάστηκε» από κάμερες παρακολούθησης να βρίσκεται στο σημείο των αρχικών εκρήξεων και να «κινείται ύποπτα». Σύμφωνα με τον ανταποκριτή του CBS, John Miller, ένας πολίτης κυνήγησε το νεαρό Σαουδάραβα και τον έριξε κάτω όταν τον είδε να ενεργεί ύποπτα και να τρέχει μακριά από το σημείο της έκρηξης. «Αυτό θα μπορούσε να σημαίνει πολλά ή θα μπορούσε να μη σημαίνει και τίποτα» σημείωσε ο John Miller.

Το κανάλι ρώτησε σχετικά τον επικεφαλής της αστυνομίας της Βοστόνης  Ed Davis, ο οποίος αρνήθηκε πως έχει προβεί σε κάποια σύλληψη, περιοριζόμενος να δηλώσει πως «ερευνώνται και ανακρίνονται… διακριτικά, περί τα 28 άτομα που βρέθηκαν στην επίμαχη περιοχή».

 

 
Λευκός Οίκος: Πράξη τρομοκρατίας

Ο Λευκός Οίκος δεν γνωρίζει ποιος ή ποια ομάδα, σχεδίασε και πραγματοποίησε τις φονικές εκρήξεις στη Βοστόνη αλλά χειρίζεται το περιστατικό ως «μια πράξη τρομοκρατίας», όπως ανέφερε αξιωματούχος της κυβέρνησης.

«Κάθε συμβάν με πολλαπλούς εκρηκτικούς μηχανισμούς είναι σαφώς μια πράξη τρομοκρατίας, και θα προσεγγισθεί ως τρομοκρατική πράξη», είπε ο αξιωματούχος. «Ωστόσο, δεν γνωρίζουμε ακόμα ποιος έκανε αυτήν την επίθεση, η έρευνα που εξελίσσεται θα αποκαλύψει τον πιθανό σύνδεσμο για τον σχεδιασμό ή την εκτέλεση
από μια τρομοκρατική ομάδα, ξένη ή εγχώρια» είπε ο αξιωματούχος του Λευκού Οίκου.

Στην Ουάσιγκτον ο δήμαρχος της πόλης, Βίνσεντ Γκρέι, δήλωσε ότι δεν υπήρξε καμία πληροφορία για οποιαδήποτε συγκεκριμένη απειλή εναντίον στόχων στην πρωτεύουσα των Ηνωμένων Πολιτειών μετά τις φονικές εκρήξεις στο μαραθώνιο της Βοστόνης. «Αν και αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει καμία πληροφορία σχετικά με οποιαδήποτε αξιόπιστη απειλή εναντίον στόχων στην περιοχή μας, έχουμε σχέδιο για την αντιμετώπιση αυτού του είδους των επεισοδίων» ανέφερε ο δήμαρχος της Ουάσιγκτον.

 
Ανησυχία και στο Λονδίνο

Συναγερμός έχει σημάνει και στη Βρετανία, εν όψει του Μαραθωνίου του Λονδίνου, την προσεχή Κυριακή, 21 Απριλίου.

Όπως έγινε γνωστό, η βρετανική Αστυνομία θα επανεξετάσει τα μέτρα ασφαλείας για τον μαραθώνιο της ερχόμενης Κυριακής στο Λονδίνο, όπου λαμβάνουν, επίσης, μέρος χιλιάδες άνθρωποι.

Πριν τον μαραθώνιο, η πρωτεύουσα της Βρετανίας προετοιμάζεται για άλλο ένα σημαντικό γεγονός που μπορεί να προκαλέσει συγκεντρώσεις πολιτών. Την κηδεία της πρώην πρωθυπουργού Μάργκαρετ Θάτσερ, που πρόκειται να τελεστεί αύριο, Τετάρτη στο Λονδίνο.

«Οι εξελίξεις στη Βοστόνη δεν θα επηρεάσουν την ήδη αυστηρή επιχείρηση ασφαλείας για την κηδεία της Μάργκαρετ Θάτσερ», ανακοίνωσε η Σκότλαντ Γιαρντ.

Η βρετανική πρωτεύουσα θεωρείται και αυτή στόχος της διεθνούς τρομοκρατίας, όπως συνέβη στις 7 Ιουλίου του 2005 με τις τρομοκρατικές επιθέσεις στο λονδρέζικο Μετρό και σε αστικά λεωφορεία.

Η διεθνής κοινότητα εξέφρασε τον αποτροπιασμό της για τις επιθέσεις.

Σώοι είναι όλοι οι Έλληνες που βρέθηκαν στο σημείο των εκρήξεων.
* Τα βίντεο είναι από το real.gr

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΣΑΒΒΑΤΟ 27.04.2024 02:01